Gépjárműadó befizetést, hogy kell kivitelezni?
Befizettük időben a gépjárműadót a gépjárművemre, a kocsi tulajdona én vagyok az üzembentartó viszont édesanyám. A talált számlaszámra elutaltuk a megadott összeget de mivel 2021 től nem az önkormányzat hanem a NAV kezeli az gépjárműadót így valami probléma ütközhetett a rendszerben. Kaptunk egy levelet túlfizetésről így viszont nem tudom, hogy akkor az valós és be kellett volna fizetni a NAV felé a tartozást de azóta tőlük levelet nem kaptunk sem én sem az édesanyám. Mi lehet ilyenkor a teendő?
Szóval jelenleg túlfizetésről kaptunk levelet de más levelet azóta nem kaptunk. Nem tudom, hogy releváns-e de jelenleg a pandémia miatt nincs érvényes vizsga a gépjárművön. Mit tudnék tenni? Mikor lekérdezem az információkat nem kapok semmi adatot arról, hogy lenne tartozásom. Várjak addig ameddig a NAV kiküldi a levelet a nagyobb tartozásról?
NAV gyakori kérdések:
" Mi a teendőm, ha az önkormányzatnál a gépjárműadóban túlfizetésem van? Figyelembe veszi ezt a NAV?
Nem. Ha Önnek az önkormányzathoz befizetett adóból visszajár, akkor azt nem a NAV, hanem az önkormányzati adóhatóság téríti vissza.
A visszatérítéshez kérelmet kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz."
Az üzembentartónak vetik ki a gépjárműadót, tehát Anyukánál kell keresni a NAV-féle tartozást.
Ide beléptek annak az ügyfélkapujával akié a kocsi, lekértek egy adófolyószámlát és látszani fog, hogy a gépjárműadón mínusz van. Na azt az összeget elutaljátok és akkor nincs gond. Az önkormányzatnál lévő túlfizetéshez meg vagy bemegy személyesen az illető kikérni a pénzt vagy e-önkormányzat portálon ügyfélkapun belépve elektronikus kérelmet kell beadni és ott visszakérni a túlfizetést, de át is lehet vezettetni más adónemre, pl ingatlanadóra.
Kedves Kérdező!
A kérdéssel kapcsolatban született egy átfogó tartalmunk, ami segítség lehet a számodra.
Az erre vonatkozó rész:
"Mi a teendő abban az esetben, ha kicsúsztál a határidőből?
Az átszervezéssel néhányan azzal szembesülhettek, hogy nem kaptak határozatot a NAV-tól a gépjárműadó kivetéséről és a befizetési csekkek is elkerülték őket, így nem tudták azt befizetni, vagy emiatt csak szimplán megfeledkeztek a határidőkről. Ha te is elfelejtetted időben befizetni, akkor a késedelmi pótlékkal együtt kell rendezned az elmaradást."
A teljes cikket érdemes elolvasnod:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!