Az igaz, hogy ha autókereskedésben 2 millió felett veszek autót,akkor azt az autókereskedésnek jelentenie kell a nav felé?
Figyelt kérdés
Szeretnék egy használtautót venni egy autókereskedésben 3,5 millió forintért,de az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ha kereskedésben veszek autót 2 millió felett, azt a kerekeskedőnek jelentenie kell a nav felé. Van beljelentett állásom ahol nettó 300 ezret keresek, de az autó árának a 90%-át maszek munkákból szedtem össze(kőműves) amiből nem adóztam. A kérdésem az lenne hogy ez tényleg igaz hogy jelentenie kell a nav felé, vagy hülyeség? És ha igaz, akkor mi történik? Be kell bizonyítanom hogy honnan volt rá pénzem? Hihető az, hogy nettó 300-as fizetésből veszek egy 3,5 milliós autót?2021. okt. 16. 12:42
1/12 anonim válasza:
Senkit nem érdekel, hogy honnan van a pénzed.
Nekem akad olyan ismerősöm aki soha életében nem dolgozott, de nem volt még még 20 millió alatti autója.
2/12 veterán vas válasza:
Érdekes lenne, ha minden 2 millió fölötti autóvásárlást be kellene jelenteni a NAV-nál. :D
3/12 anonim válasza:
:) jelentve van mert minden számla a navhoz megy be. Ha 100ezereet veszed az is
4/12 anonim válasza:
A 2 millós kifizetés bejelentése csak a vállalkozásokra vonatkozik, akik 2 milló forint összeget meghaladó készpénz fizetésre egy másik adóalanynak
5/12 anonim válasza:
Nem, cég-cég közötti relációban 1,5 millió a készpénzfizetési határ, felette jelenteni kell.
Cég-magánszemély között valóban 2 millió ez a határ, felette szintén jelentési kötelezettség van. Van a navnak egy erre rendszeresített adatszolgáltatási nyomtatványa (40), azon kell jelenteni. Könyvelek pár autókereskedő cégnek, minden hónapban több ilyet is adunk be.
Az is igaz, hogy minden számla lejelentődik a navnak, viszont magánszemlynek szóló számla vevőadatok nélkül mennek be.
6/12 anonim válasza:
5ös! megírnád, hogy melyik törvény melyik paragrafusa alapján jelentitek?
7/12 A kérdező kommentje:
Én azt értem hogy minden számla a navnak megy, még a 100 ezres is. Én úgy értettem,hogy a kereskedésnek jelenteni kell a személyt a navnak, aki 2 m felett vásárol autót. De egyébként ez a vagyonszerzési igazolás hogy megy, ingatlannál, autónál? Pl ha én veszek 20 millió kp-ra egy lakást, és nekem igazolnom kell a pénzt, akkor az hogy megy? Elég ha van egy bejelentett munkahelyem? Pl 15 milliót maszek munkákból szedtem össze,amiből nem adóztam, és csak 5 milliót a fizetésemből. Ilyenkor mivan? Vagy mondhatom azt hogy a 20 milliót csak a fizetésemből szedtem össze? Nem túl hihető hogy havi 300 ezerből össze tudok szedni 20 milliót. Ez a lakás csak egy példa.
2021. okt. 16. 15:18
8/12 anonim válasza:
Nem kérdezik meg. Senkit se érdekel egy 10 éves autó tulajdonosa
9/12 anonim válasza:
Nyilván tud róla a NAV. Csak nem fogja érdekelni. Ha dolgozol simán lehet ilyen autód. Nem 30 millióért veszed.
10/12 anonim válasza:
Nyilván tud róla a NAV, de nem érdekelheti, mivel a vagyonosodási vizsgálatokat a kormány leállította pár éve. Valószínűleg saját érdekből. Most ebben úszkálnak mások is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!