A TB-járulék miért több levonásként mint befizetésként?
18.5% levonás van TB-járulékként a fizetésből. Ami, ha mondjuk bruttó 300-at nézünk az havi 55.500 Ft.
Ellenben, ha a TB-t én magam fizetem be a NAV felé, akkor az csak havi 8.000 Ft.
Van valami különbség? Vagy szimplán ha azt mondom tudom én fizetni a levonás helyett?
Azért jó lenne azt a -példával élve- 47500 Ft-ot megtartani.
A 8000 Ft-os egészségügyi hozzájárulás csak orvosi ellátásra jogosít fel. Magyarul elmehetsz házi orvoshoz, kórházba stb. ingyen.
A tb járulékért "cserébe" kaphatsz táppénzt, csedet, gyedet, álláskeresési járulékot (munkanélküli segélyt), stb. meg majd egyszer nyugdíjat talán.
Tehát nem ugyan az a kettő
Bocsánat rosszul írtam, nem egészségügyi hozzájárulás, hanem egészségügyi szolgáltatási járulék.
Ezt valahogy mindig keverem.
"Vagy szimplán ha azt mondom tudom én fizetni a levonás helyett?"
Ilyen nincs. Törvény írja elő a kötelező közterheket és azt, hogy azok kit terhelnek, Neked nincs döntési lehetőséged benne.
Te munkaviszonyban vagy, tehát 18,5 % a társadalombiztosítási járulék, mint bérből kötelezően levonandó közteher, amiért cserébe nem csak orvosi ellátásra, hanem egyéb ellátásokra is jogosult vagy, ellenben azokkal, akik "csak" a havi 8 ezer forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetik. Ők ezért kizárólag ingyenes orvosi ellátásra jogosultak, semmi másra.
Köszönöm a segítséget.
Nem voltam tisztában a kettő közti különbséggel, azt hittem ugyanaz "jár érte".
"Nem felesleges mert így van"
Ezt senki nem vitatta, de nem erre irányult a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!