Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi a menete a tb járulék...

Mi a menete a tb járulék egyénileg történő fizetésének?

Figyelt kérdés

Sajnos-szerintem sokan hozzám hasonlóan-abba a helyzetbe kényszerültem, ha csak ideiglenesen is, de munkanélküli lettem/leszek.

A tb járulékomat fizetnem kell, és nincs ügyfél kapum. Azt tudom, hogy csekk formájában is lehet fizetni, kérdésem az lenne lehetőleg a témában jártas személyektől, hogy más papírt is ki kell töltenem, vagy elég ha bemegyek a NAV-hoz, és kérek befizetendő csekkeket?

(Kérlek, ne bántsatok azzal, hogy pont most nem szabadna ilyen helyekre menni, tisztában vagyok vele, de ügyfélkapu híján nincs más választásom, és a tb-re szükségem van, így szeretném elintézni)

2020. márc. 17. 16:53
 1/6 anonim ***** válasza:
76%
Bemész a NAV-hoz, jelzed hogy magadnak fizetnéd és ennyi. De egyébként a jogviszony megszünésétől számítva van 45 nap türelmi idő, amíg nincs se bejelentési, se fizetési kötelezettséged.
2020. márc. 17. 16:57
 2/6 anonim ***** válasza:
0%

Itt leírnak mindent:

[link]

2020. márc. 17. 17:26
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem tudom, ki volt az a nagyokos, aki lepontozott, de tapasztalatból írtam, amit írtam....
2020. márc. 17. 17:46
 4/6 anonim ***** válasza:

Nekem nemrég járt le a munkanélkülim, ott is azt mondták, hogy 45 nap türelmi idő.

És mintha olvastam is volna, hogy a járvány alatt mindenkit el fognak látni, azt is,akinek nincs tb-je. De olvass utána!

2020. márc. 17. 21:27
 5/6 anonim ***** válasza:

Kezdjük az elejéről:

"Türelmi idő" addig van egy jogviszony megszűnése után, ahány napig a megszűnt jogviszony fennállt, de maximum 45 napig.

Tehát nem minden esetben beszélhetünk 45 napról! Vagy maximum annyi, vagy annál kevesebb!

Ha a munkaviszonyod legalább 45 napig fennállt, akkor annak megszűnését követő 45 napig passzív jogú vagy, ami annyit jelent, nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot ("TB").

Ha kevesebb ideig állt fenn a jogviszonyod, mint 45 nap, akkor a kevesebb időt veheted passzív időszaknak. Tehát ha csak 22 napig, akkor a megszűnését követő 22 napon keresztül nem kell fizetned. Ha viszont 38 évig állt fent a munkaviszonyod, akkor is csak a maximum 45 nap lesz a "türelmi idő".

Remélem érthető.

Kiszámolod, hogy mikor kellene fizetned magad után a járulékot, ha addig nem tudsz elhelyezkedni. Ha megvan a nap, onnantól még van 15 napod, hogy bejelentkezz a járulék fizetése alá anélkül, hogy mulasztási bírságot szabnának ki (egyébként nem szoktak kiszabni).

A járulék fizetése alá a 20T1011 nyomtatvány értelemszerű kitöltésével lehet bejelentkezni (beleírod azt a dátumot, amit kiszámoltál). A bejelentkezés alapján határozattal fogják előírni a fizetendő járulékokat az adóév minden hónapjára előre. Fizetési határidő a következő hó 12-én van. Tehát a márciusit április 12-ig kell megfizetni és így tovább. A határozatot postázni fogják részedre, abból tudod meg, hogy melyik hónapra, milyen határidővel és hova kell utalnod a pénzt. A 20T1011 nyomtatványon bárhol jelezheted, hogy befizetési csekkre igényt tartasz. Nem baj, hogy nincs rá külön tábla, vagy rubrika. Írd rá kézzel egy üres helyre. A határozattal küldeni fognak csekket is.

Ha már nem kell majd fizetned a járulékot, akkor ugyanezen a nyomtatványon ki kell jelentkezned alóla azzal a dátummal, amikortól nem kell már fizetned. Ez alól egy kivétel van (tehát amikor nem kell kijelentkezned), ha munkaviszonyt létesítettél. Ilyenkor a munkáltatói bejelentés alapján automatikusan "levégelik" a fizetési kötelezettséged, amiről szintén írásban értesíteni fognak.

Ügyintézési határidő 30 nap.

A nyomtatványt postán is feladhatod a NAV Adóalany-nyilvántartási Osztályára, nem kell személyesen bevinned.

Adatlap innen tölthető le:

[link]

2020. márc. 18. 04:32
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudom, ki volt az a nagyokos, aki lepontozott, de tapasztalatból írtam, amit írtam...."

Nem tudom, hogy ki pontozott le (nem is érdekel), de végigolvastam a cikket, és elég sok pontatlanság van benne. Tehát "felejtős".

Leírtam előzőleg, mi a valóság és a jogszabály szerinti eljárás.

2020. márc. 18. 04:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!