A TB-ellátásról lenne kérdésem!?
Visszautasíthatja az orvos a vizsgálatot. Ha nem maszekban dolgozik, nincs saját praxisa, akkor nem is fogadhatja el a pénzt. Tehát ha mondjuk elmennék a háziorvosodhoz, mert fáj a fejed, akkor valószínűleg haza fog zavarni. Ugyan az, mint ha nem vagy beoltva, akkor sem fogadnak. Kivéve, ha életveszélyes állapotban vagy. Ekkor meg kell vizsgálnia, korházban pedig meg is kell műteniük. Legalábbis, ha te is akarod. Hogy ekkor ez mennyibe kerül, azt passzolom.
Számládról nem fognak pénzt levonni. Hány éves vagy amúgy? A fizetett TB-s időszak lejárta utána 1,5 hónapon belül mindenkinek küldenek egy levelet, amiben le van írva, hogy mennyibe kerül 1 hónapnyi TB. Mellékelnek 3 csekket is. Ezeket feladva tudod magadnak fizetni a TB-t. Ha még nem kaptál ilyet, akkor az azt jelenti, hogy még mindig államilag fizetve van neked. Már egy ideje nem a tanulói jogviszonyhoz kötik a TB fizetést, hanem a diákigazolvány érvényessége után még X napig jó. A diák meg október 31-ig érvényes, úgyhogy még nem csúsztál ki az ingyenes időszakból.
Megkerestem, itt írja: [link]
Tehát december 15-ig nem kell fizetned.
A nav csodás oldala jól leírja. :)
Amúgy én is így voltam, csak én nem dolgoztam, hanem estin tanultam.
Diákigazolvány érvényességének lejárta utáni 45 napig "passzív" időszakod van. Ez annyit jelent, hogy addig nem kell fizetned magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Ha majd fizetésre kötelezett leszel, a NAV-tól kapsz értesítést róla.
"ez ugye nem igaz ?"
De igaz. Ha tartozást halmozol fel a fenti járulékkal kapcsolatban, egy fizetési felszólítást követően a NAV végrehajtási eljárást indít. Az adóhatósági végrehajtó jogosult a bankszámládról inkasszálni azt az összeget, amellyel tartozol az államnak. Ha nincs bankszámlád, de hivatalosan dolgozol, akkor a jövedelmedből fogja tiltani.
Annak érdekében, hogy ezeket elkerüld, még időben kérelmezd a kormányhivatalnál azt, hogy állapítsák meg a rászorultságodat, és mentesítsenek a fenti járulék fizetése alól. Ezt a kormányhivatal maximum 1 évre tudja biztosítani és nem visszamenőleges hatállyal, tehát az előtte lévő időszakban felhalmozott hátralék ettől még nem törlődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!