Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Iparűzési adó alapja 2,5M ft,...

Iparűzési adó alapja 2,5M ft, és ezután kell fizetni a 2%-ot vagy annyit, amennyi az adott településen az adó mértéke. A 2,5M fortint csak 1 évre(jan-dec) vonatkozik vagy a tevékenység kezdetétől?

Figyelt kérdés

2020.11. hóban kezdtem el E.V. ben dolgozni és kb ez év (2021)decemberben lépem át a 2,5M-t.

Én eddig mentes voltam az iparűzési adó alól, lekérdeztem az adószámlát,megnéztem nincs tartozás. 0 át ír

Tevékenységre "budapesti" van írva. Érdemes ilyen kevés bevételél másra váltani?

(Amit 2022 februát 15 től meg is tehetek)

Akkor amint átlépem a 2,5M-t onnantól kell március és szeptember 15. én adótfizeni iparűzési adóra?

Vagy 2022től csak azt az évi bevételt nézzem mikor lépi at a 2,5Millát.

2021. szept. 11. 22:16
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:

Tárgyévre van, arányosan, hogyha a tételes katás iparűzésire gondolsz.

Miért voltál eddig mentes?

Hogy jelentkeztél be iparűzési adóra, milyen adózási módot választottál?

Az, hogy a folyószámlán nem volt előírás, gondolom azt jelenti, hogy nem a tételesre jelentkeztél be, hanem a simára. Ott neked kell előleget meghatározni és májusig bevallást adni.

Nem 02.15-től válthatsz, hanem ig.

2021. szept. 11. 22:23
 2/27 A kérdező kommentje:

Áhh nem tom most már mégjobbna nem értem 😀

Hát a mentességet azt arra értem hogy budapesten 2,5M alatt nem kell iparűzési adót fizetni.... és azt kérdezem mivan ha egyszer átlépem a 2,5M et.

2021. szept. 11. 23:35
 3/27 A kérdező kommentje:

Tehát a 2,5m az 1 évre vonatkozik vagy a tevékenysegem kezdetétől?

Nekem erre a válasz elég😀🙏✌

Fogalmam sincs milyenre jelentettem be teteles/sima. Könyvelő csinalta nekem.

Én csak azt látom hogy a tevekenységnél a "budapesti" van megjelölve

2021. szept. 11. 23:40
 4/27 A kérdező kommentje:

Nem 02.15-től válthatsz, hanem ig.

Igen ez igaz, bocs

2021. szept. 11. 23:40
 5/27 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
Na most a tételes(KATA) szerinti 2,5 milliós helyi adóról van szó, vagy a hagyományos helyi adóról?
2021. szept. 11. 23:46
 6/27 anonim ***** válasza:

Akkor szerintem ideje lenne felülvizsgálni az iparűzési adódat, mert szerintem tévúton jártok. Ha a könyvelő csinálta, akkor vagy járjun utána, vagy keresse egy másikat, mert szerintem komoly hibák vannak nálatok. Csak egy idézet a pesti helyi adó rendeletből:

"Mentes az adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek vagy amelynek a Htv. 39. §-ban, 39/A. §-ban, 39/B. §-ban, vagy 39/D. §-ban foglaltak szerint számított vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 100.000 Ft-ot"

Szóval 2,5 milliós adómentesség nincs pesten.

2021. szept. 11. 23:47
 7/27 A kérdező kommentje:
Ok akkor ezt megnézem, de nekem nem jött semmi felszólítás meg semmi, és tartozás sincs ahogy írtamcez ügyfélkapunk keresztül megtudom nézni
2021. szept. 11. 23:51
 8/27 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
6. Az valami nagyon régi szöveg lehet. Mivel jelenleg 1,5 millió a mentességi határ pesten.
2021. szept. 11. 23:52
 9/27 anonim ***** válasza:
Ahogy írtam is, az hogy nincs tartozás, az nem azt jelenti, hogy nincs probléma. Ha te nem a tételes katás ipára vagy bejelentkezve (ami elég valószínű), akkor nincs automatikus adóelőírás, csak ha bevalljátok. Nézd meg, hogy ment-e be bevallás, és ha ment, akkor milyen adattartalommal.
2021. szept. 11. 23:53
 10/27 anonim ***** válasza:

#8 - igen, én is úgy tudtam, de most megnéztem és 2020.08.01-től van ez a 100 ezer forintos határ. Én bennem is a másfél millió élt még, meg is lepődtem ezen a 100 ezren.

De igazából szinte mindegy is, mert biztosan nem 2,5, mint ahogy a kérdező írja.

2021. szept. 11. 23:54
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!