Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen adózási formát válasszak?

Milyen adózási formát válasszak?

Figyelt kérdés

Már régóta nyitni akarok egy boltot, utána is néztem hogy mennyi engedély stb. kell. Ti milyen vállalkozási formát ajánlotok egy bolthoz?

Néztem ezt a KATA-s vállakozást, de nem értettem meg 100%-osan, szóval a bevételem havi 1 millió forint lehet maximum, akkor ez a teljes bevételemet jelenti, és nem a profitomat? Mert nyilvánvalóan egy üzlethelység havi 300.000 Ft, az hogy minden hónapban feltöltsem áruval még több is lehet, illetve mivan ha még alkalmazottam is van. Szóval ha a vállakozásom teljes kiadása egy hónapban mondjuk 700.000 forint, a bevételem pedig 1.100.000 forint, ergo 400.000 a haszon akkor már az 1 millió forint felett a 100.000 forint után külön adózok méghozzá elég kedvezőtlenül?

2021. szept. 11. 21:54
 1/4 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
100%
Nem, de boltnál alapból nem éri meg a KATA, mert nem tudsz költséget elszámolni. Egyébként az évi 12 milliós keretet egyenlőtlenül is fel lehet használni.
2021. szept. 11. 22:08
 2/4 anonim ***** válasza:

Havi egymilliós a keret, de nem havonta kell nézni, hanem éves szinten. Szóval egy évben ahány hónapot katás vagy, annyiszor 1millió. Ha egész évben az vagy, akkor simán lehet úgy, hogy januárban megcsinálsz 11,9 millió bevételt és az év többi hónapjában semmit, akkor sincs plusz adó. És a bevételt kell itt nézni, nem a profitot. Vagyis édesmindegy mennyi a költséged, a bevétel számít.

Nem véletlen, a kata nem ilyenre lett anno kitalálva. Neked ilyen tervekkel valszeg nem is ez érné meg a legjobban. Ha mindenképp egyéni vállalkozásban gondolkodsz, akkor szja szerinti valamelyik adózási mód lehet megfelelő, de ennyi infóból itt elég nehéz lenne választ adni.

2021. szept. 11. 22:09
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A KATA inkább szolgáltatóknak éri meg, nem erre való, amit írsz. Kis forgalom és nagy árrés mellett még szűkösen jó lehet, de inkább csak indulásnál, hosszú távon semmiképp.

Ez az adózás pénzforgalmi alapú, nem figyel nyereséget, így mindig a teljes árbevételed számít, nem tudod levonni belőle a költségeidet.

Egyébként mehetsz havi 1 millió (vagyis évi 12millió, mert ez a határ, nem havinta nézi) fölé, csak itt mindenképp áfakörbe lépsz, és bejön egy elég komoly extra adó. Egy bizonyos határig akár még ezzel együtt is jobban kijöhetsz, mint pl. egy kft-vel.

2021. szept. 11. 22:27
 4/4 anonim ***** válasza:
Igen, a bevétel alapján.
2021. szept. 12. 07:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!