Mi történik ha nem fizetem ki a TB tartozásom?
"És a hajléktalanoktól, kisebbségtől mégis hogyan hajtják be, vagy akiknek semmilyük nincs? "
A hajléktalanok törvényileg mentesítve vannak ennek a járuléknak a fizetése alól, tehát nekik ilyen tartozásuk nincs.
Ha valakinek semmilye nincs (vagyontalan), azok tartozását behajthatatlanként tartják nyilván. Ez annyit jelent, hogy nem "nyomja" statisztikailag az államkasszát, de amint lesz vagyona, amiből be tudják hajtani, folytatják az eljárást.
"És ha elviszem nekik a hivatalos papírom, hogy a megállapított időszakban valójában regisztrált munkanélküli voltam, akkor azzal lehet igazolni, hogy elengedjék?
Lehet fizetési kedvezményi kérelmet benyújtani a NAV-hoz. Ott kérhetsz részletet, halasztást, elengedést (mérséklés).
Ha van, amiből behajtható, akkor nem fogják elengedni. Akkor sem, ha nincs miből, de az anyagi háttered olyan, hogy be tudnád fizetni, ha akarnád. Elengedni csak akkor szokták, ha az adótartozás megfizetése a megélhetésed súlyosan veszélyezteti. Ha ez nem áll fenn, akkor reménytelen az eset.
Ha jól tudom, lehet kérni munkanélkülieknek tv mentességet."
Igen, lehet. A kormányhivatal állít ki egy hatósági bizonyítványt, ha megállapítja a rászorultságodat. Onnantól (tehát nem vissamenőleges hatállyal!) nem kell fizetned a járulékot.
Ha a megállapított időszakra ilyet nem tudsz bemutatni utólag, akkor kár a fáradtságért, mert nincs jogalap arra, hogy visszamenőleg töröljék ezt a két hónapnyi járulékot.
A Te eseted igencsak az az opció, hogy be kell fizetned, vagy kérhetsz rá 12 hónapnyi AUTOMATIKUS részletfizetést. Nem véletlenül emeltem ki az "automatikus" részt. Ugyanis a NAV-nál kétféle kérelem van. Egy hagyományos, ami teljes vagyonfeltárással jár, és az alapján döntik el, hogy a kérésednek eleget tesznek vagy sem, valamint az automatikus részletfizetésre irányuló kérelem, aminek az a lényege, hogy nincs semmiféle vagyonfeltárás, hanem helyt adnak a kérelmednek, ha az adóéven belül még nem volt ilyen fizetési könnyítésed, és a tartozás az 1 millió forintot nem haladja meg.
"5 év után elévül "
A végrehajtáshoz való jog elévülése 4 év. Ha végrehajtási cselekményt is végeztek az elévülés ideje előtt, akkor a 4 év 6 hónappal meghosszabbodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!