Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Félek a pénzügyi és jogi...

Félek a pénzügyi és jogi dolgoktól?

Figyelt kérdés

Úgy értem, valamiről nem tudtok hogy hogyan működik, és kiderül hogy átvertek, vagy iszonyat sokat fizetnetek kell valakinek valamiért, vagy jogszabályt sértettetek meg. Vagy random feljelent titeket valaki. Vagy akár ha csalókában jártok, akkor nem paráztok hogy a NAV elkap?

Én 21 éves vagyok, és iszonyúan fosok az ilyenektől. Postás voltam, ijesztgettek olyanokkal hogy nem vitte ki időben a levelet az egyik kolléga és 20 milliót követeltek tőle, mert a tulaj valami ház árverés ízét nem tudott rendezni, vagy nem tudom konkrétan mi volt, de a lényeg hogy létezik ilyen is. Tehát lehet kiesik a levél valahova, az asztal alá, aztán véletlen pont az ami miatt egy óriási bajba kerülsz.

Ti mentek át sok jogi és pénzügyi dolgokon? Az ilyeneket hogy kezelitek érzelmileg? Pl. A tudat hogy valami más ember és szervezet éppen azon munkálkodik hogyan fog kicseszni veled, és neked fogalmad sincs mi történhet és mit tehetsz, ki vagy szolgáltatva teljesen.

Én tényleg rettegek ezektől. Minden szerződéstől. Lehet kisbetűt nem jól értelmezem, és bajom lesz belőle, stb. Persze nagyon figyelmed vagyok emiatt.

2021. júl. 15. 11:17
A kérdező szavazást indított:
Én is félek
Nem félek
Teljesen hidegen hagy
Értek hozzá, ez a területem
Rettegek tőle! Nem értek hozzá!
12 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a legjobb, amit tehetsz, hogy utánajársz ezeknek a dolgoknak. Vannak pénzügyi oktatások, keress egyet és okulj (mellesleg: ha az "oktatáson" el akarnak neked adni bármilyen pénzügyi terméket, akkor végig se hallgasd, az nem oktatás, hanem behülyítés).

Ha félsz a szerződésektől, fizess meg egy ügyvédet, hogy nézze át neked. Ez drága lesz, de egyrészt nyugodtabb leszel tőle, másrészt egy idő után már látni fogod te is, hogy mi az, amire figyelni kell.

Ha olyan helyzetben vagy, hogy ezt nem teheted meg, de nem érted a szerződést, vagy félsz az apróbetűtől (pl. bankban próbálnak rád adni valamit), akkor köszönöd, nem kéred. Esetleg hazamész, utánanézel, majd visszamész, hogy mégis kell.

A random feljelentés azért elég ritka, és ha nem csináltál semmit (ami az esetek 99%-a), akkor a múló idegeskedésnél több kárt nem fog okozni.

A leveles sztori eléggé városi legenda szerű, persze lehet igaz, de kéne több konkrétumot tudni. Eleve ilyen leveleket tértivevénnyel adják fel, és a határidő tipikusan kézhezvételkor kezdődik. Ha a határidő nem tud rugalmas lenni, akkor meg hetekkel a lejárat előtt illik feladni, pont azért, mert nem tudod garantálni, hogy mikor kapja meg a levelet az ember.

2021. júl. 15. 12:20
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Ezekből tanul az ember. Pl. azt, hogy semmilyen szerződést nem írunk alá, amíg azt az utolsó betűig nem tudod értelmezni. Én ilyen vagyok. :D Pl. amikor a lakáshitelünket vettük fel, akkor kb. 1,5 órát ültünk a közjegyzőnél és a végén azt mondta az életben nem tettek fel neki ennyi kérdést a szerződéssel kapcsolatban, pedig a lehetőség mindenki számára adott. Ez lenne a normális.
2021. júl. 15. 15:36
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm nektek.

Hát mikor fiatalabb voltam és munkába álltam, MINDIG így adták oda a szerződést, munkaidő előtt, tessék gyorsan írd alá! Elkezdem olvasni, és nyomják a fejem, hogy te most komolyan olvasni fogod??? És üvöltöztek. Hát fiatalként érzelmileg a nyomást nem bírtam, de most már nem lenne gondom ellent mondani. De ti iszonyat bátrak vagytok, én nekem komolyan életem egyik legnagyobb paranoiája ez, hogy mikor milyen papírt kéne kitölteni. Pl. amikor nem dolgoztam, a TB-mről kaptam értesítést hogy lejárt, a navtól kaptam a levelet. Hát majd beszartam, hogy most adósságba kerültem a semmiért, mert a TB fizetéséről sem tudtam. A szüleim sajnos nem segítettek semmi ilyenben sosem, de ezek után muszáj feltalálnom magam.

2021. júl. 15. 22:10
 4/4 anonim ***** válasza:

Az lehet még jó tanulás, hogy olyan szerződéseket olvasgatsz, ami "neked mindegy". Ilyenek a közüzemi szerződések, szoftverlicencek, online játékok EULA-ja, stb. Ezek, amik felett mindenki elsiklik, a közüzemi szerződést úgyis aláírod, vagy nem lesz vized, a játékok EULA-ja meg kit érdekel, legfeljebb megszüntetik az accountot, na hiszen.

Viszont ezek tényleges jogi szerződések, a szokásos álmosító, száraz nyelvezettel. Nem mondom, hogy szívesen olvasgatja az ember lefekvés előtt, de arra jó lehet, hogy megszokd az ilyen kifejezéseket, és azt, hogy hogyan kell / lehet értelmezni egy ilyen papírt. Ezeken van időd rágódni, ha nem értesz valamit, utána tudsz nézni, és (szinte) semmi nem múlik azon, hogy mikor érted meg pontosan.

A hivatalos levelekkel kapcsolatban meg annyit, hogy azok bármiről is jönnek, ne azt nézd, hogy jaj, adósságba kerültél, mert nem fizettél, vagy úristen, elfelejtettél valamit, most megbüntetnek. Tekintsd úgy, mint egy problémát, amit meg kell oldani. Ha nem fizettél, és ezért megbüntetnek, akkor ennyi, be kell csengetni a büntetést, legközelebb majd jobban figyelsz. Ha be kell fizetni valamit, különben megbüntetnek, akkor fizesd be. Bajod nem fog származni se így, se úgy. Egyébként (ez csak a személyes tapasztalatom/véleményem) a NAV-nál nagyon készséges és barátságos ügyintézők vannak, ha valamit nem értesz, vagy nem tudsz, akkor fel kell őket hívni, és elmagyaráznak mindent.

2021. júl. 15. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!