Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy kell féláfát könyvelni?

Hogy kell féláfát könyvelni?

Figyelt kérdés
Mik a leggyakoribb esetek, amikor féláfát kell használni?

2021. máj. 27. 09:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Pl személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatásoknál.
2021. máj. 27. 09:51
 2/8 A kérdező kommentje:
Ide tartozik például a takarítás, mosás, ha jól tudom akkor a teher autónál a dízel is? És hogy kell könyvelni?
2021. máj. 27. 10:32
 3/8 anonim ***** válasza:

Dízel nem feltétlenül, pláne ha teherautó. Általában az mehet teliben.

Személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatást pl könyvelhetsz így:

T52-K45 100 (nettó érték)

T52-K45 13,5 (le nem vonható áfa)

T46-K45 13,5 (levonható áfa)

De lehet pl lízingdíj is hasonló, ahol meg kell osztani az áfát. Sőt, igazából bármilyen áfát meg kellhet osztani, ha pl arányosításos a cég. Sok eset van.

2021. máj. 27. 10:39
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! Azt esetleg látni fogom valahol, hogy meg kell e osztani (a való életben gondolom)?

(vizsgán dízel teherautónál kellet volna ez elvileg, de nem is vettünk ilyet, viszont úgy néz ki olyan állást kapok ahol autókat kell könyvelni)

2021. máj. 27. 10:54
 5/8 anonim ***** válasza:
Azt, hogy meg kell-e osztani, azt neked kell tudni. Simán előfordulhat, hogy a cég, amit épp könyvelsz, abban meg kell osztani a dízelteherautót. Erre nem lehet ilyen általános érvényű szabályt mondani, hisz minden eset egyedi, minden cég más. Nekem pl van olyan cégem, ahol telibe le lehet vonni az áfát, van amelyiknél útnyilvántartás arányában osztjuk meg, etc etc.
2021. máj. 27. 11:02
 6/8 A kérdező kommentje:
De az akkor az adott cég megmondja, vagy én miből fogom tudni, hogy náluk most épp mi van? (bocsi, ha hülyék a kérdéseim, csak kicsit aggódok és rá stresszeltem a dologra)
2021. máj. 27. 12:18
 7/8 anonim ***** válasza:
Adott cégnél biztosan vannak erre vonatkozó feljegyzések. Nézd meg a korábbi számlákat, kérdezz rá a kollégáknál. Így tényleg nagyon nehéz bármit is mondani, mert tényleg minden cég más és más.
2021. máj. 27. 12:23
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! ❤️
2021. máj. 27. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!