Az SZJA mentesség mi részletesebben?
18 éves fiú vagyok és most érettségiztem és nem rég hallottam, hogy 2022-től a 25 év alattiak SZJA mentességet élvezhetnek. Azt tudom, hogy akkor ez egy bruttó 256,000-es fizetésnél ha lejön minden, akkor a nettó összeghez ami 170,000Ft volna, hozzá megy plusz 38,000Ft.
Ez nekem nagyon felkeltette a figyelmemet, mivel idén nyáron még diákmunkából szeretnék pénzt szerezni, viszont utána már rendes állandó munkából.
Ebben a témában csak annyi kérdésem volna, hogy ezt a mentességet igényelni kell? Vagy ez automatikusan jár?
Aki kicsit jártas, megértem, hogy egy ilyen kérdésre fogja a fejét, csak hát én ezt tényleg nemtudom, mivel nem igazán tanítanak hasonló dolgokat a suliban 😅
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Ha a törvényben a mentességhez meghatároznak nyilatkozat leadását a dolgozó részéről, akkor majd kell erről nyilatkozni, ha nem határoznak meg, akkor automatikusan fog menni és a bérszámfejtőkre hárul ennek figyelése.
Valószínűleg a második opció lesz, hiszen a személyes adataidból kinyerhető hozzá az információ, tehát a nyilatkoztatás ilyen esetben egy értelmetlen baromság lenne a kormány részéről. De hát láttunk sok értelmetlen baromságot már életünkben. :)
Még nem ismertek a részletszabályok, ezért érdemben válaszolni sem tudunk a kérdésedre (még). Majd év vége fele...
na, az ilyen munkáltatótól le is lépnék, aki ennyire féreg.
nem a munkáltatót illeti meg, hanem a 25 év alattit. ugyanúgy, ahogy a több gyereket nevelők is többet kapnak, nem a munkáltatónál marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!