Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ilyen esetben milyen illetékfi...

Vincentinus31 kérdése:

Ilyen esetben milyen illetékfizetési procedúra alá kerülök?

Figyelt kérdés
Üdv! Olyan helyzetbe kerültem, hogy örököltem egy ingatlant, nem egyenes ági rokontól, egy úgynevezett "elidegenítési és terhelési tilalom feljegyzése" lett írva közjegyzővel évekkel ezelőtt. 26 éves vagyok, első ingatlan lenne a nevemen. Konkrétan ilyen esetre nem találtma sehol választ, és összefésülni se tudtam a többi lehetséges adózási kötelezettségből melyik lehet rám érvényes.

2021. ápr. 23. 18:53
 1/6 anonim ***** válasza:
Jelzálog van az ingatlanon, tudod, hogy mennyi?
2021. ápr. 23. 19:23
 2/6 xswerdy ***** válasza:

az elidegenítési és terhelési tilalom, az valakinek a javára lett bejegyezve, nem csak úgy. Jellemzően egy jelzálog bejegyzéshez kapcsolódóan szokták még ezt is bejegyezni a bank javára.

Ennek mi köze az örökséghez? Mikor örökölted? Ez a bejegyzés még az örökhagyó terhére történt, vagy már miután megörökölted? Ha nem egyenesági rokontól örökölsz, akkor van illeték, a közjegyző átküldi a NAV-nak az iratokat, ők kivetik az illetéket, kapsz róla értesítést (ez nem olyan, mint az adó, amit neked kell bevallanod). Ha ez a tilalom már akkor be volt jegyezve, akkor lehet, hogy az ingatlan értékét befolyásolja, mivel nem tehermentesen örökölted.

2021. ápr. 23. 19:31
 3/6 A kérdező kommentje:
Tudtommal nincsen, bár nem igazán voltam/vagyok tájékoztatva semmiről, még ez is előfordulhat. Ez a papír elméletileg azért lett írva mert így volt adózási szempontból a legjobb az öröklést elintézni, ez a tilalom amit említettem az én javamra lett bejegezve.
2021. ápr. 23. 19:35
 4/6 A kérdező kommentje:
Az igatlan tehermentes, 1/1 tulajdoni hányad szerepel a papíron amit küldtek az önkormányzattól.
2021. ápr. 23. 19:56
 5/6 anonim ***** válasza:
A NAV-tól várd a papírt, küldeni fogják, hogy mennyit kell fizetned. Méltányossági alapon kérheted majd a részletfizetést, azt hiszem fél évre elosztva. Ezt általában meg szokták engedni.
2021. ápr. 24. 07:28
 6/6 anonim ***** válasza:

Örökösödési illeték-fizetési kötelezettséged lesz. A NAV fogja kivetni az illetéket (határozatot hoz róla) és az alapján kell majd rendezned. Sehova nem kell hozzá semmit benyújtanod, minden automatikusan megy.

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog öröklésekor az öröklési illeték mértéke 9 %.

Az illeték alapja a megszerzett vagyon tiszta értéke. A megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő

tartozás értékét.

2021. ápr. 24. 08:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!