Milyen adózási formára érné meg áttérni?
Jelenleg alanyi mentes KATA-s EV vagyok és nagyjából kimaxolom az éves keretet pár tízezer híján. A bevételeim egyetlen külföldi partnertől származnak, így az idén bevezetett jogszabályok miatt az egy partnertől beérkező bevételek 71,42 százaléka után 40 %-os adót kell fizetnem, már most áprilistól. Igen, ezt nekem kell, mert a partner külföldi.
Nekem úgy jött ki a matek, hogy továbbra is jobban megéri maradnom KATA-s EV-nek, de ha van jobb ötletetek a "nyiss szlovákiában egy vállalkozást" dolognál, akkor pirítsatok rám! :)
Cégautó adót ahogy a neve is mutatja, a cég tulajdonában lévő autóra kell fizetni mert nem bizonyítható hogy nem használtad magáncélra. Ellenben ott elköltségeled az autó árát (amortizáció), visszaigényled az ÁFÁ-t, és az összes kapcsolódó költség csökkenti a nyereségedet.
Ha a saját autómat használom a cégben akkor miért kéne cégautóadót fizetnem?
A NAV megadja tipustól függően az elszámolható költséget plusz 3 ft/km amortizációt, adóznom kéne ha a saját tulajdonommal meglátogatom anyukámat?
Nem nézegetek NAV-os füzeteket hisz a törvényeket is úgy változtatgatják mintha kötelező lenne (némelyik a hatályba lépésekor fel van függesztve). Van a cégeimnél könyvelő-könyvvizsgáló, jogtanácsos, de ilyenről még nem halottam.
Ha ez így lenne akkor kizárólag cégautóim lennének hisz minden elszámolható rájuk.
De azt hiszem elkanyarodtunk a kérdéstől és ez nem hiszem hogy érdekli a kérdezőt.
Hát ezt nem igazán jól érted szerintem, de mindegy :)
Nyilván a saját autóddal meglátogathatod anyukádat, nem is erről van szó. Ahogy írtam is, akkor kezdődik a gond, ha ezt elszámolod költségként a vállalkozásodban. Nah, akkor keletkezik cégautóadó. Részlet: "Cégautóadót kell fizetni azok után a személygépkocsik után,amelyek nem magánszemély tulajdonában állnak, vagy magánszemély tulajdonában állnak, de a személygépkocsik után költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el".
A cégautóadó nem azt jelenti, hogy a cég tulajdonában lévő autóra kell elszámolni. Ha elutazol és egy napra bérelsz egy személygépkocsit, és ezt elszámolod a vállalkozásodban, akkor cégautóadó fizetési kötelezettséged keletkezik. Ez tény, nem én úgy gondolom, hogy kérdése :)
És mint ahogy láthattad, fentebb is feltételes módban írtam, mert nyilván vannak kivételek a cégautóadó fizetési kötelezettség alól, én csak azt írtam, hogy óvatosan a gépkocsielszámolással, mert keletkeztethet adót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!