Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Munkahelyem ad éves szinten...

Munkahelyem ad éves szinten ruha pénzt, amiért cserébe kell vinnem ruhaszámlát! A boltba az eladó közölte, hogy esetleges garancia érvényesítése esetén az eredeti számla kell neki, nem elég neki a másolat számla. Jogos a kérése?

Figyelt kérdés
Az eredeti számlát le kell adnom, hiszen azért kérem! Ha viszont garanciát érvényesíttetnék nem tudom visszakérni, csak a másolat van.
2021. márc. 25. 13:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Arról én nem tehetek...
2021. márc. 27. 05:01
 12/17 A kérdező kommentje:
Tudom, Te jelentéktelen vagy ezügyben, olyannyira hogy ez eszembe se jutott. Csodálkoznék ha garancia érvényesítéséhez mindenki futkosna a cég könyvelőjéhez, hogy az évekkel korábbi számláját adja vissza. :)
2021. márc. 27. 20:10
 13/17 anonim ***** válasza:

Nem futkos a cég könyvelőjéhez, hanem ha a cégnek van valami baja, akkor szól a könyvelőnek, hogy kell a számla.

Azt kéne belátni, hogy a "vettem okosba' mert így olcsóbb" (lásd az "elszámolom a karórát a cégnek költségként"-érv) megoldást a törvény nem ismeri el.

2021. ápr. 1. 12:40
 14/17 A kérdező kommentje:

13/13

Te most miről beszélsz ? Vettem okosba? Minden cég, amit tud számlára vesz, a széktől, a laptopig, az asztalig , a tollig, az autóig, mindent.

Egyrészt nem mindegy miben jelenik meg, egy tárgyaláson, és az sem mindegy hogy ne egy Win 98 futtató géppel menjen, hanem reprezentáljon kezdve az öltözettől.

Másrészt pedig a tövény lehetőséget ad arra, hogyha a cégnek van adózott jövedelme, akkor leírja, kiadásként.

2021. ápr. 1. 13:05
 15/17 anonim ***** válasza:

Azt nem érted, hogy ha a _cég_ megvesz valamit, akkor azt azért teszi, mert arra neki szüksége van (avagy juttatásként adja a dolgozónak). Ha garanciát akar érvényesíteni, akkor nála van a számla, és nyugodtan oda tudja mutatni bárkinek.

Ilyenkor a cipő tulajdonosa papíron a cég, és nincs olyan, hogy de hát ezt én hordom, akkor nekem járjon garancia, nem jótállás, ja és számla nélkül, mert azt megette a könyvelő. Az egy értelmezhetetlen helyzet, hogy megvett valamit a cég, de nincs róla számla. Ilyenkor -- az eladó szemszögéből -- a cég nem vette meg az adott dolgot.

A törvény szerint a jótálláshoz (mert garanciáról eleve nem beszélhetünk, ha cég nevére vásárolsz, ahogy arról volt is szó) jótállási jegy, ennek hiányában "az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számla vagy nyugta" kell.

Tehát az eladó kérése törvény szerint rendben van. Azzal nem védekezhetsz, hogy de hát ezt a cipőt nem én vettem, hanem a cég, aki nem adja vissza a számlát.

2021. ápr. 1. 13:33
 16/17 A kérdező kommentje:
Vak vágányon vagy. A számlán én szerepelek, csaj a számlát le kell adnom.
2021. ápr. 7. 12:20
 17/17 A kérdező kommentje:
A másik pedig, hogy vannak boltok ahol elég a másolat, van ahol az eredeti kell. Miért a különbség ? Egyik eltekint a törvénytől mert elég neki a másolat mert jófej?
2021. ápr. 7. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!