Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Megjött az adóbevallás-terveze...

Megjött az adóbevallás-tervezetem. Korrigálnom kéne egy örökölt/bérbe adott ingatlan bérleti díja okán. Hogyan?

Figyelt kérdés

Tavaly befizettem 4-szer előleget, és azt a pénzt most sehol nem látom.

Ha beírom a bevételemet - önálló tevékenységből származó jövedelem, 10% költségelszámolás - előírják nekem fizetendő tételnek azt az összeget, amit már megfizettem.

Kérdés: hol a befizetett pénzem?

2021. márc. 19. 07:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Azt is beírod, hogy már befizetted
2021. márc. 19. 07:45
 2/11 A kérdező kommentje:

Ó, ennyi lenne? Most csinálom először, ezért a bénázás..

Köszönöm.

2021. márc. 19. 07:52
 3/11 anonim ***** válasza:

Bevallás 70. 71. 72. 73. sora

4-szer fizettél előleget negyedévente. Ezek a sorok a negyedéves befizetések feltüntetésére szolgálnak.

2021. márc. 19. 17:06
 4/11 anonim ***** válasza:
+ 74. sor (összesítés sor)
2021. márc. 19. 17:07
 5/11 A kérdező kommentje:
Sajnos nem kínálja fel a 70. 71. 72. 73. sort. 74.sort sem. Talán ha az ANYK-ban lennék, de itt nem
2021. márc. 19. 18:43
 6/11 anonim ***** válasza:

Csak egyszer próbáltam tervezetet kiegészíteni, de kiborítónak találtam, semmit nem fogadott el, állandóan "visszapofázott". :) Nekem 5 perc az ANYK-ban megcsinálni az egészet.

Csak egy tipp: Nem lehet, hogy a bevételt/költséget/jövedelmet nem tüntetted még fel előtte, azért nem ajánlja meg a fenti sorokat?

Ha feltüntetted előtte, és úgy sem ajánlja meg, akkor nincs további tippem...

2021. márc. 20. 05:18
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi a tippet, hétvégén nekiugrok, hátha.

Számomra az sem világos, hogy miért nem jelzi a befizetett összeget sehol. Azt írja, hogy se befizetendő, se visszaigényelhető, se átvezetendő pénzem nincs. (Mármint az általuk elkészített bevallásban. Mert ha beírom a bevallásban a bérleti díjat, akkor azonnal jelzi, hogy mínuszban vagyok.)

2021. márc. 20. 07:32
 8/11 anonim ***** válasza:

A bevallási tervezetet a NAV a kifizetőnek minősülők által beadott adatszolgáltatásokból állítja össze. Ilyen kifizető tipikusan egy munkáltató, ahonnan jövedelmet szerezhetsz - adókategória: Nem önálló tevékenységből szerzett jövedelem

Te önálló tevékenységből szerzel jövedelmet az által, hogy bérbeadod az ingatlanodat. Senki nem küld erről havonta/negyedévente/évente adatszolgáltatást a NAV-nak, mint kifizető. Ebből kifolyólag nem is kerül bele a tervezetbe. Mint ahogy az sem, ha Te önként és dalolva még fizetsz a 103. SZJA adónemre időnként valamilyen összeget, mert éppen olyan kedved van.

Ezeket a "kifizetőn kívüli" eseményeket (jövedelemszerzés, befizetések, költségelszámolások stb.) Neked kell a bevallásba behelyezni oda, ahova való.

Ugyanez igaz arra is, ha valakinek mondjuk családi kedvezményre jogosultsága van. Év közben nem kérte a kifizetőtől annak figyelembevételét, tehát a NAV nem is forgatja be a tervezetbe. Ha kérte év közben, akkor csak annyit forgat be a tervezetbe, amennyit a havi bevallások adatszolgáltatása során a tudomására hozott a kifizető. Ha többre lenne jogosult, akkor a "többet" már az adózónak kell feltüntetnie a bevallásában vagy azzal módosítania a bevallási tervezetét.

2021. márc. 21. 06:40
 9/11 A kérdező kommentje:

Én ezt értem, a kérdésem arra vonatkozott, hogy hol van a már befizetett pénzem. Mert hiába korrigálom a megfelelő sort a bevételemmel, pont annyi hiányt (pluszban befizetendő adót) ír elő kötelezettségként, amennyit már befizettem. Semmiféle másik számláról átvezetendő lehetőséget nem kínál fel.

Nem önként és dalolva fizettem, így örököltem meg, hogy már ki volt adva bérbe.

2021. márc. 21. 07:02
 10/11 A kérdező kommentje:

Sikerült. 2 diplomám ellenére.

Szégyen, amit elvárnak a mezei halandóktól.

2021. márc. 21. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!