Ha bejelentem egyik ismerősömet a navnál, aki havi 1-2 milliót tesz zsebre onlyfans miatt és nem adózik utána, akkor meg fogják büntetni?
11
Nem, en is ferfi vagyok. Es nem vagyok prosti.
Ez akkor lenne korrekt, ha hamis vád esetén te mennél börtönbe.
De sajnos az ilyen tetvek név nélkül, ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést.
Nem tudom, melyik verzió a szomorúbb:
Ha inkább hagyjátok, hogy meglopjanak titeket, csak lophassatok ti is, vagy ha fel sem fogjátok, hogy az adócsalás lopás?
Kérdező: nem biztos, hogy a NAV megbünteti, igazából az sem, hogy érdemben foglalkoznak a bejelentéssel. De ha igen, minimum az elmaradt adót be fogják rajta vasalni.
A név nélküli bejelentésrket a NAV már szerencsére nem veszi komolyan és nem indul vizsgálat.
Egyébként van bármiféle bizonyítékod rá, hogy bevétele van ebből? Mert ha pl nem is magyar számlára kapja a pénzét, elég nehéz lesz rábizonyítani.
Azt amúgy honnan tudod, hogy fizet-e adót?
Légy óvatos ezzel, ha egy ilyen bejelentésnél kiderül, hogy rosszhiszeműen, valós alapok nélkül történt, a bejelentő is megütheti a bokáját.
A probléma inkább azzal van, hogy utálom xy-t ezért jól feljelentem hogy hurcolják meg. Aztán ha nem talál semmit az adóhivatal akkor majd belekötök másként. Bárkit meg lehet hurcolni koholt vádakkal és nem a vádlónak kell bizonyítani, hanem a megvádoltnak védekezni.
Hasonló a helyzet a nemi erőszak vádakkal. A férfit megvádolja a nő.
Ha rábizonyítják a férfira kap mondjuk 6 évet.
De mennyit kap a nő ha kiderül a hamis vád. Leültetik 6 évre ? Nem.
Itt a probléma.
#16: szerintem nem ítélkezz úgy, hogy nem ismered a részleteket. Ráadásul eleve nem igaz, hogy a hatóságok meghurcolnának bárkit egy (mezei, civil) bejelentés alapján. Elég sok konkrét adatot kell szolgáltatnod ahhoz, hogy foglalkozzanak vele és ha hazudtál, utána nem úszod meg egy ejnyebejnyével.
Eleve a meghurcolás is elég durva szó. Kétszer kellett bíróságra és egyszer NAV-hoz mennem olyan ügyben, ahol a cselekmény valós volt, csak nekem személy szerint nem volt közöm hozzá. Ha másik városban volt, kaptam utazási költségtérítést és egy meghallgatás sem volt több 1 óránál. Kellemetlen és morogtam, de "meghurcolásnak" nem mondanám. A munkahelyről is mindig kaptam külön fizetett szabadságot. Nem tudom, ez egyébként kötelező-e, vagy csak jó fejek, de az idézést be kellett mutatnom.
"De mennyit kap a nő ha kiderül a hamis vád. Leültetik 6 évre ? Nem."
A jogalkotók jelenlegi megítélése szerint egy hamis vád nem annyira súlyos bűncselekmény, mint egy nemi erőszak, ezért nem is illeti ugyanazzal a büntetési tétellel. Ezzel egyet is tudok érteni.
"Bárkit meg lehet hurcolni koholt vádakkal és nem a vádlónak kell bizonyítani, hanem a megvádoltnak védekezni."
A NAV-nál kicsit másképp megy. Ha nincs konkrétum, smi alapján elindulhatnak nincs, vizsgálat.
Ha pl azt mondod X vállalkozó nem ad számlát, ráküldhetnek egy próbavásárlót.
Ha erre a magánszemélyre azt mondod, eltitkolt jövedelme van, max a számlaadatait kérik le, de lehet hogy ott nem lesz semmi és akkor ennyi volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!