Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szponzorált tartalom, reklámbe...

Szponzorált tartalom, reklámbevétel valamint minden egyéb virtuális, önálló tevékenységből származó jövedelem bevallása?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár hónapja vetettem bele magam teljes mellszélességgel a virtuális térbe és az internet világába jövedelem reményében. Szinte mindent kipróbáltam, voltak sikeres blogjaim, kapok pénzt patreon-on minden hónapban, twitchen is pottyan néha-néha egy donation, egy szerepjátékban pedig ( teljesen legálisan ) virtuális valutát adok valós pénzért. Mióta elvesztettem a munkámat a járvány miatt reggeltől estig a gép előtt nyomom, fordításokat és kisebb videók és képek profi szerkesztését csinálom Fiverr-en.

Mielőtt egy könyvelőt felkeresnék, gondoltam megkérdezem itt is, hátha nem olyan bonyolult az ilyen jellegű jövedelmet adózni. Azért vagyok csak bizonytalan mert elég sok helyről kapom a pénzt, van ahol paypal-ra adják, van ahol BTC-ben fizetnek és van ahol a kártyámra utalnak direkt nemzetközi utalással. Eszem ágába sincs ezeket elsunnyogni, tisztességesen akarok mindent csinálni és ebben van szükségem segítségre.

Az ado.hu-n ennyit találtam:

"Mivel az Szja tv. kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, e szabály szerint tehát a virtuálisan térben megszerzett valódi pénz is adóköteles bevételnek minősül. Mivel az így megszerzett bevétel tevékenység végzéséhez köthető – ráadásul a magánszemélynél költség is felmerül a tevékenység végzésével kapcsolatban – az így megszerezett jövedelmet a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételnek kell tekinteni."

Soha nem voltam még szabadúszó, előző munkahelyeimen nem kellett túl sokat aggódnom emiatt mert a NAV megcsinálta, a munkáltató pedig intézett mindent. Esetleg a KATA lenne nekem megfelelő? Ha nem, akkor a bevallásban minden egyes külön jövedelemforrást meg kell nevezni, vagy az aktuális évben megszerzett összes jövedelmet a szabályoknak megfelelően egyszerre elég? Kismillió különböző helyről kapok ahol sokszor semmivel nem tudnám bizonyítani hogy azt a kemény 5-10$-t tényleg azért kaptam mert mondjuk csináltam egy fordítást vagy valami. Ilyen és hasonló kérdések miatt írtam ki ide ezt.

Előre is köszönöm!

2021. febr. 8. 12:18
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Fentebb azt írtad, hogy teljesen legálisan csinálod. De ha most nem adózol, akkor hogy lehet teljesen legális az egész? :)

Egyébként ezt önálló tevékenységként már nem végezheted, mert ez már kimeríti az üzletszerűség fogalmát. Egy ellenőrzésen simán vállalkozási tevékenységnek minősítenék ezt.

Mindenképpen valahogy számlaképessé kell válnod. De a részletek ismerete nélkül itt nem nagyon fogsz releváns tanácsot kapni szerintem. Kata akár jó is lehet, ha nem igazán van költséged a bevételeiddel szemben.

2021. febr. 8. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!