Szponzorált tartalom, reklámbevétel valamint minden egyéb virtuális, önálló tevékenységből származó jövedelem bevallása?
Sziasztok!
Pár hónapja vetettem bele magam teljes mellszélességgel a virtuális térbe és az internet világába jövedelem reményében. Szinte mindent kipróbáltam, voltak sikeres blogjaim, kapok pénzt patreon-on minden hónapban, twitchen is pottyan néha-néha egy donation, egy szerepjátékban pedig ( teljesen legálisan ) virtuális valutát adok valós pénzért. Mióta elvesztettem a munkámat a járvány miatt reggeltől estig a gép előtt nyomom, fordításokat és kisebb videók és képek profi szerkesztését csinálom Fiverr-en.
Mielőtt egy könyvelőt felkeresnék, gondoltam megkérdezem itt is, hátha nem olyan bonyolult az ilyen jellegű jövedelmet adózni. Azért vagyok csak bizonytalan mert elég sok helyről kapom a pénzt, van ahol paypal-ra adják, van ahol BTC-ben fizetnek és van ahol a kártyámra utalnak direkt nemzetközi utalással. Eszem ágába sincs ezeket elsunnyogni, tisztességesen akarok mindent csinálni és ebben van szükségem segítségre.
Az ado.hu-n ennyit találtam:
"Mivel az Szja tv. kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, e szabály szerint tehát a virtuálisan térben megszerzett valódi pénz is adóköteles bevételnek minősül. Mivel az így megszerzett bevétel tevékenység végzéséhez köthető – ráadásul a magánszemélynél költség is felmerül a tevékenység végzésével kapcsolatban – az így megszerezett jövedelmet a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételnek kell tekinteni."
Soha nem voltam még szabadúszó, előző munkahelyeimen nem kellett túl sokat aggódnom emiatt mert a NAV megcsinálta, a munkáltató pedig intézett mindent. Esetleg a KATA lenne nekem megfelelő? Ha nem, akkor a bevallásban minden egyes külön jövedelemforrást meg kell nevezni, vagy az aktuális évben megszerzett összes jövedelmet a szabályoknak megfelelően egyszerre elég? Kismillió különböző helyről kapok ahol sokszor semmivel nem tudnám bizonyítani hogy azt a kemény 5-10$-t tényleg azért kaptam mert mondjuk csináltam egy fordítást vagy valami. Ilyen és hasonló kérdések miatt írtam ki ide ezt.
Előre is köszönöm!
Fentebb azt írtad, hogy teljesen legálisan csinálod. De ha most nem adózol, akkor hogy lehet teljesen legális az egész? :)
Egyébként ezt önálló tevékenységként már nem végezheted, mert ez már kimeríti az üzletszerűség fogalmát. Egy ellenőrzésen simán vállalkozási tevékenységnek minősítenék ezt.
Mindenképpen valahogy számlaképessé kell válnod. De a részletek ismerete nélkül itt nem nagyon fogsz releváns tanácsot kapni szerintem. Kata akár jó is lehet, ha nem igazán van költséged a bevételeiddel szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!