Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit lehet akkor csinálni, ha...

Daxxg kérdése:

Mit lehet akkor csinálni, ha az előző munkáltatóm nem képes a tavalyi évről elküldeni postán az adómegállapítást?

Figyelt kérdés
2021. febr. 3. 12:56
 1/6 anonim ***** válasza:
Szólítsd fel, hogy ha nem küldi, akkor jogi lépéseket fogsz tenni. Ha ennek ellenére nem küldi meg, akkor tedd meg a jogi lépéseket.
2021. febr. 3. 12:58
 2/6 anonim ***** válasza:
74%

Két lehetőséged van:

1) hisztizel a GYKn

2) amit #1 tanácsol

de látom, te már választottál :)

2021. febr. 3. 13:22
 3/6 anonim ***** válasza:
91%

Elmondom hogy ez valójában hogy történik vagy kéne hogy történjen.

Te amikor leszámoltál, kézhez kaptad az összes dokumentumot. Ezeket két példányban állítjuk ki te aláírod mindet és megkapod az egyik példányt mindegyikből. Ezzel én tudom igazolni hogy kiadtam. Ezeket te leadod az új helyeden mert nem tudod hogy mit kell és mit nem kell leadnod, mivel azt gyakran teszed, általában havi két-három céghez elmész dolgozni fogalmad sincs mostanra hogy melyik kétnapos munkahelyed nem adta vissza.

Én is azt szoktam javasolni mint az első, tedd meg a jogi lépéseket!

Egyetlen munkaügyi perünk sem volt ebből kifolyólag pedig nálunk sem ritka ez a kérés majd későbbiekben követelődzés.

Meg szoktam kérdezni az illetőket hogy ő megkapta a fizetését a nálunk eltöltött időre korrektül?

Akkor nem kéne azt gondolni hogy most mi ingyen dolgozunk az ő kérésére és állítjuk ki újra az okmányokat. Fizetni egyik sem akar, és feljelentés sem érkezett soha. Ilyen az élet :)

2021. febr. 3. 15:00
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Mit lehet akkor csinálni, ha az előző munkáltatóm nem képes a tavalyi évről elküldeni postán az adómegállapítást?"

Adómegállapítást az előző munkáltató nem készít.

Maximum adóbevalláshoz kapcsolódó adatszolgáltatást biztosít a jelenlegi dolgozói részére (M30-as nyomtatvány), mivel ez neki egy kötelező dolog.

Amikor valaki leszámol, akkor a leszámolási papírok között ott kéne lennie az adóbevallás elkészítéséhez az igazolásnak is (ADATLAP).

Ha valamiért nem adta ki a munkáltató, akkor legkésőbb a következő év január 31-ig biztosítania kell azt a dolgozóinak, vagy a volt dolgozóinak is.

Ha Te leszámoláskor megkaptad az ADATLAP-ot, akkor nem köteles kiállítani a volt munkáltató Neked egy M30-as igazolást is, és az ADATLAP-ról másolatot sem. Az, hogy megteszi, csak a jóindulatán múlik.

Ha nem kaptál ADATLAP-ot, akkor köteles M30-as igazolást kiállítani a volt dolgozóinak is és postán elküldeni részükre.

Melyik történet vonatkozik Rád?

2021. febr. 3. 16:10
 5/6 A kérdező kommentje:
Csak leszámolási papírokat kaptam meg január elején. Azt mondták, hogy január végéig ki fogják állítani az ADATLAPOT. A héten telefonon kérdeztem tőlük, hogy mikor küldik, erre közölték, hagyjam őket ezzel.
2021. febr. 3. 18:28
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha nem kaptál a bevalláshoz semmiféle igazolást, akkor jogosan reklamáltál. Mivel január 31-ig kötelesek az M30-ast kiállítani annak, aki nem kapott év közbeni leszámoláskor ADATLAP-ot, ezért várj még egy kicsit (maximum február végéig), aztán tegyél panaszt az illetékes hatóságnál. Mivel az MT ezt írja elő:

"A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat."

ezért a kormányhivatalokban található munkaügyi hatóság az illetékes hatóság. Ott tegyél panaszt.

2021. febr. 4. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!