Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Fizethetem én mégis a teljes...

Fizethetem én mégis a teljes iparűzési adót a fele helyett?

Figyelt kérdés

Van három telephelyünk: egy megyeszékhely (2%), Budapest (2%) és egy elég szerény kis falu (0.5%). Zárójelben az eddigi iparűzési adó mértéke. Hallottam, hogy idén a fele iparűzési adót kell fizetni. Megoldható, hogy a falu részére én mégis a teljes iparűzési adót fizessem, sőt, a másik két város felét is ide utaljam? Azaz összességében ugyanannyit fizetnék, mint eddig, a felezésről lemondanék.

Tehát két kérdés:

- felezésről le lehet mondani?

- átcsoportosítható a falu részére?

Háttérinfó: minden telephelyünkön tényleges munka folyik, de a falu egy nagyon szerény körülmények között élő település, aminek nagyon sokat is köszönhetünk, egyszerűen szeretném megragadni a lehetőséget, hogy nekik segítsünk. Nem vagyunk egy hatalmas adófizetők, nyilván a városok is megérdemlik, ezért ha a második kérdésem elhasal, akkor csak simán maradnék a normál adófizetésnél.

2021. febr. 3. 09:10
 1/1 anonim ***** válasza:

Nem lehet lemondani a "felezésről". Zárójelben jegyzem meg, hogy a "felezés" csak az adóelőlegre vonatkozik, egyébként éves adó tekintetében nem felezés történt, hanem az adó maximalizálása 1%-ban, vagyis a faluban ugyanúgy 0,5% marad.

A megosztást pedig a te számításaid alapján csinálják, erre meghatározott választási lehetőségek vannak a htv-ben. De lehet zsonglőrködni úgy a számokkal, hogy ha a falunak akarsz többet adni, akkor feléjük menjen.

Ettől függetlenül a többi helyre is fizetheted az eddigi százalékok szerinti összeget, viszont előírásban ez nem fog megjelenni, vagyis túlfizetésed lesz.

Amennyiben nem adod be a nav felé a nyilatkozatot, akkor egyáltalán nem kapsz kedvezményt elvileg, szóval ilyen úton-módon "le lehet mondani" róla.

A nálunk lévő nagy cégek felajánlották az önkormányzatnak, hogy továbbra is fizetik a teljeset, de azt mondta a képviselőnk, hogy ne csináljuk, mert a kormánytól már kaptak kompenzációt ezzel kapcsolatban.

2021. febr. 3. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!