Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha cég nevére vásárolok a...

Ha cég nevére vásárolok a saját pénzemből, és nem adom át a cégnek a számlát, akkor éri a céget valami büntetés?

Figyelt kérdés
Szerszámokat vettem saját keresetemből, de megszokásból a cég adatait adtam meg, ahol dolgozom. Nem akarom, hogy baj érje a bénázásom miatt őket. A számlát megőrzöm.

2021. jan. 24. 00:01
 1/10 anonim ***** válasza:
56%
Szerintem nem, a cég csak akkor kérné el a számlát, ha vissza akarná igényelni az adóból, de ha nem igényli vissza, akkor mindegy.
2021. jan. 24. 02:31
 2/10 anonim ***** válasza:
56%

Nem.

Majd akkor lesz ezekkel gond, ha eljön a kánaán, és a NAV fogja az online adatszolgáltatások alapján elkészíteni az ÁFA bevallásokat. :)

Hiszen a számlát kiállító adatot szolgáltat a kiállított számláról a NAV-nak, ami fizikailag nem is létezik a cégnél, ez által a könyvelésében sem jelenik meg.

2021. jan. 24. 05:15
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2021. jan. 24. 07:52
 4/10 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk már volt ebből probléma.

Én úgy könyvelem a számlákat, hogy a nav rendszeréből importálom a könyvelőprogramba a számlákat. És így bukott ki, hogy jópár számla nincs meg fizikailag a cégnek. Nem is tudtak róla.

A munkavállalók vásároltak cégnévre magánhasználatra a céges kedvezmény miatt.

És júliustól ez még nagyobb gond lesz.

2021. jan. 24. 10:01
 5/10 A kérdező kommentje:
Értem. Nem kaptam kedvezményt, eszembe sem jutott. Az a biztos, ha szólok nekik erről.
2021. jan. 24. 12:45
 6/10 Fsms ***** válasza:
100%

A nav rendszerén keresztül látni fogják a számlát, ahogy #4 jelezte. Persze ez nem jelenti azt, h minden esetben visszanyomozható, hogy ki volt a vásárló. Plusz esetleg többezer számlából rájönni, melyik nem tartozik oda.

Valóban ez egy érdekes jogi helyzet lesz.

2021. jan. 24. 15:59
 7/10 anonim ***** válasza:

De a probléma jelenleg itt meg is áll. Tehát sem Neked, sem a cégnek nincs ebből jelenleg gondja.

Akkor lesz majd belőle - ahogy már említettem - ha az adóhatóság készíti el az ÁFA-t a lejelentett számlák alapján. Akkor jön el a KÁOSZ időszaka! :)

Remélem, ez az idő soha nem fog eljönni.

2021. jan. 25. 05:25
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem fognak és nem is tudnának áfát készíteni. Egy kiajánlás készül csak, ami az szja-val ellentétben nem válik automatikusan bevallássá.
2021. jan. 25. 07:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Nem fognak és nem is tudnának áfát készíteni."

Most még. :)

Remélem, hogy így is marad...

2021. jan. 26. 17:36
 10/10 anonim ***** válasza:

Soha nem fognak tudni. A NAV-nak nincs döntési jogköre abban, hogy bizonyos termék, igénybe vett szolgáltatás áfáját milyen arányban akarom visszaigényelni. Tökéletes példa egy telefonköltség, üzemanyagköltség erre.

De beszélhetünk akár beruházásokról, neadjisten saját rezsis beruházásról, amire végképp nincs rálátása.

És akkor ez még csak a jéghegy csúcsa, rengeteg dolgot fel lehet sorolni, hogy miért nem fog tudni SOHA kész áfabevallást készíteni neked a nav.

Az e-szja rendszer viszonylag jól működik. Annak, akinek semmi extra dolga nincs, 1-2 munkahely meg valami ellátás max. Családi kedvezményt, osztalékot, részvényeket, ingatlan bérbeadást, visszatérítéseket, stb nem tud jelenleg kezelni és a jövőben sem fog tudni, mivel rengeteg dologról nincs rendelkezésre álló adata, és ha valamiről van is, azt sem biztos, hogy jól dolgozza fel (tökéletes példa az osztalékelőleg-osztalék évek óta visszatérő problémája).

2021. jan. 26. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!