Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Jogosan követeli-e vissza a...

Jogosan követeli-e vissza a volt munkahelyem a cafeteria összegét?

Figyelt kérdés

Szeptemberben megszűnt a munkaviszonyom, most viszont kaptam egy 80 ezres csekket, hogy fizessem be cafeteria tartozás címén. Viszont a ki lépő adatlapomon az szerepel, hogy "fenti jogviszony megszűnésekor munkabérét tartozás nem terheli"

Jogosan követelik vissza a cafeteria összegét?

2021. jan. 6. 19:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Kérdés, hogy mire hivatkoznak a követelésnél.
2021. jan. 6. 19:42
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Egész évre ELŐRE megkaptad a cafeteriát, és a maradék hónapokra járót kérik vissza???
2021. jan. 6. 19:55
 3/11 anonim ***** válasza:
Persze, így szokás. A cafteria előre jár, gondolom előre megkaptad egész évre és aztán mondták fel. Azokra a hónapokra, amikre felvetted de már nem dolgozol ott, vissza kell fizetni
2021. jan. 6. 19:59
 4/11 A kérdező kommentje:

Csak annyi, hogy "megszűnt munkaviszony miatti cafeteria tartozás".

Előre megkaptam igen, de a kilépéskor azt mondták, hogy levonják az utolsó havi munkabéremből, és a papíron is az szerepel, amit a kérdés alatt írtam. Balhézni nem szeretnék (főleg, ha nem jogos) viszont táppénz alatt bocsájtottak el, azóta is munkaképtelen és munkanélküli vagyok (ha lenne jogviszonyom, akkor azóta is táppénzen tartozkodnék) így ezt az összeget nem tudom befizetni, mert fele ennyi pénzem sincs. A levélben azt is írták, hogy a tartozás nagysága miatt részletfizetést NEM engedélyeznek. Egy hét múlva van a határidő, tegnap kaptam meg a levelet. Nem tudom mi tévő legyek, mert az biztos, hogy sajnos ezt az összeget kiegyenlíteni jelenleg nem tudom. :(

2021. jan. 6. 20:02
 5/11 A kérdező kommentje:
Esetleg szerintetek lehet benyújtani méltányossági kérelmet? Nem kérem, hogy elengedjék azt az összeget ha jogos a követelés, de egy részletfizetés sokat segítene, mert ez így kivitelezhetetlen számomra.
2021. jan. 6. 20:06
 6/11 anonim ***** válasza:

A munkahely nem hatóság, nem szociális intézmény, hanem üzleti vállalkozás.

Méltányossági kérelmet benyújthatsz, de nem sok értelme van...

2021. jan. 6. 20:48
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Kormányhivatalba menj el. Az felmondásod is jogtalan volt. Fel kehet ugyanis mondani táppénz alatt, de a felmondási idő csak a táppénz időszak után kezdődhet
2021. jan. 6. 21:09
 8/11 A kérdező kommentje:
Persze, hogy nem szociális intézmény, de a helyzetemről nem tehetek. Szándékomban áll befizetni az összeget, amennyiben jogos, mert így korrekt, természetesen. Egyébként kormányhivatalban dolgoztam. Simán kirúgtak táppénz alatt...
2021. jan. 6. 21:38
 9/11 anonim ***** válasza:

" viszont táppénz alatt bocsájtottak el, azóta is munkaképtelen és munkanélküli vagyok (ha lenne jogviszonyom, akkor azóta is táppénzen tartozkodnék) "

Táppénz alatt ugyan fel lehet mondani, de a felmondás csak a táppénz vége utántól él. Táppénzen lévő dolgozót nem lehet elbocsátani.

Az viszont előfordulhat, hogy ha próbaidős voltál, akkor a táppénz lejárta utáni napon felmondanak.

2021. jan. 6. 21:52
 10/11 anonim ***** válasza:

"Simán kirúgtak táppénz alatt..."

Keresőképtelenség alatt nem lehet senkit kirúgni. A felmondás lehet ugyan közölni, de a felmondási idő a keresőképessé válás első napján indul el.

Ha Téged mégis menesztettek, akkor valószínűleg nem jogellenesen. Gondolom, még próbaidőn voltál a felmondás napján, tehát a fenti felmondási korlátozás ilyenkor nem él.

Jó lenne, ha ezt tisztáznád velünk, mert egyszerűen csak azt írod, hogy simán kirúgtak táppénz alatt, pedig jogilag ilyet nem lehet. Vagyis nem kerek a történeted?

Talán mindegy is. A béren kívüli juttatás időarányosan nem járó összegét követelik vissza. Mivel bérből ezt önként nem vonhatják le, csak akkor, ha Te ahhoz írásban hozzájárultál.

"Viszont a ki lépő adatlapomon az szerepel, hogy "fenti jogviszony megszűnésekor munkabérét tartozás nem terheli""

A törvény szerinti tartozás nem terheli. Tehát ha végrehajtási eljárás folyna ellened, és valamilyen bíróság, vagy végrehajtó (NAV, önkormányzati, ÖBV stb.) tiltaná a jövedelmed, akkor nem ilyen szövegezésű papírt kaptál volna a jogviszonyod megszűnésekor.

A fentiektől függetlenül bármikor bárki felléphet követeléssel Veled szemben.

Ha csak részletekben tudod megfizetni, akkor kezd el legalább a részleteket fizetni, hogy minél kisebb legyen a hátralék, és nem érje meg a kormányhivatalnak bírósághoz fordulni munkáltatóként azért, hogy egy fentebb említett végrehajtóval be tudja hajtatni a tartozásod, aki még egy csomó végrehajtási költséget is rátesz munkadíjként erre a szerencsétlen 80 ezer forintra.

2021. jan. 7. 05:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!