Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szja vagy áfa csökkentésnek...

Szja vagy áfa csökkentésnek örülnétek e jobban? És miért?

Figyelt kérdés
Én azért szja, mert az a jövedelmemet emeli. Az áfa csökkentéssel azzal nem biztos, hogy csökkenek az árak, mert vagy a kereskedők vagy vállalatok lenyelnék.

2021. jan. 4. 01:39
A kérdező szavazást indított:
Áfa
Szja
24 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
22%
Igazságosabb a jövedelmet adóztatni. Mert az áfa ugyanúgy sújtja a szegényebb rétegeket is. De ebben a ....xx.... országban valóban az történne az áfacsökkentéssel, amit írsz.
2021. jan. 4. 03:14
 2/6 anonim ***** válasza:
51%
SZJA csökkentést meg a munkáltatód nyelné le azzal, hogy akkor kevesebb bruttót is adhatnak neked, hisz nettóban ugyanúgy kijössz. Bércsökkentést persze nem lépik meg, de új ember felvételénél már simán adhatnak kevesebb bért.
2021. jan. 4. 06:15
 3/6 anonim ***** válasza:
98%
A rekordmagas áfa adófizetőként igen kellemetlen, azt hiszem ezen nincs mit magyarázni. Másik oldalról viszont, az a vállalkozás amelyik trükközik és kibújik az áfa fizetése alól (pl.: ha egyszerűen nem fizetik be az áfá-t, még akkor is elég sokáig el lehet evickélni, amíg a NAV felszámolj a céget), komoly versenyelőnyre tesz szert a többi céggel szemben. Még inkább kellemetlen amikor a kínkeservesen befizetett adó forintjainkat, bukócég építő kisiparosok kapják meg, a meg nem fizetett áfájukat vissza igényelve.
2021. jan. 4. 08:17
 4/6 anonim ***** válasza:
63%
Én az SZJA további csökkentésére szavazok. Ha több a nettóm, amit kaphatok, azt én dönthetem el, hogy milyen áfakulcs alá tartozó termékre, szolgáltatásra költöm el. Ezzel jobban járok, mintha az áfakulcs ugyan csökkenne, de egy magasabb SZJA-val az elkölthető jövedelmem is kevesebb lenne (hiszen ekkor kevesebb a döntési lehetőségem). Ha megkapom nettóban a magasabb jövedelmet, én tudom a legjobban, hogy azt megtakarítani szeretném, vagy friss tejet szeretnék belőle vásárolni, vagy Jack Daniel'st, vagy mást. Amúgy egyre több termék kerül az 5%-os áfakulcs alá, ha ez a tendencia fennmarad, az szerintem elég jó megoldás az alacsonyabb társadalmi rétegek segítésére.
2021. jan. 4. 10:58
 5/6 anonim ***** válasza:
82%
én inkább ÁFA csökkentést kérnék ha lehet. Rokkantsági ellátottként az SZJA csökkentéssel nem mennék sokra....
2021. jan. 4. 13:46
 6/6 anonim ***** válasza:
0%
Inkább emelni kellene mindkettőt legalább 3-3%-al
2021. jan. 15. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!