Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Fizetsz adót a kiadott lakásod...

Fizetsz adót a kiadott lakásod után?

Figyelt kérdés
Lehetséges, hogy veszünk egy házat, viszont azt számolgatjuk, hogy ha kiadjuk a meglévő lakásunkat, nem eladjuk, és veszünk inkább fel hitelt, akkor az albérleti díjból tulajdonképp kijönne a törlesztő. Viszont, én nem akarok attól félni, hogy nem fizetik a rezsit, nem tudom kirakni, stb. ezért utánanéztem a hivatalos útnak. Amit én találtam, hogy az albérleti díj 10%-át el lehet számolni kiadásnak, vagyis ha pl. 100e az albérlet, akkor 90% a bevételem ami 90e ft, annak a 15%-t kell befizetni vagyis 13,500ft. Én 60e-ért szeretném kiadni, vagyis 8000ft lenne havonta az adó. Ez valóban csak ennyi? És ha igen, akkor miért éri meg kockáztatni?
2020. dec. 31. 11:35
A kérdező szavazást indított:
igen
nem
9 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
79%

Igen, egy bizonyos éves értékhatárig csak SZJA-t kell fizetni.

A te esetedben 2 lehetőséged van:

1) NEM tételes költségelszámolás (-10%)

Ilyenkor 12 x 60.000 = 720E bevételed származik, ebből 97,200 ft adót kell éventbe befizetni, EHO nincs, tehát ez az összes költség

2) Tételes költségelszámolást csinálsz, de ezzel vélhetően nem járnál jobban, ha csak nem tudsz havi 10e forintnyi költséget elszámolni számlával igazoltan. Mivel ez egy komplex feladat (el lehet számolni pl. az amortizációt is, nem csak a karbantartást) ehhez ált. könyvelő kell, ami csak akkor éri meg ha nagyobb összegű az albérlet kiadás.

2020. dec. 31. 11:47
 2/9 anonim ***** válasza:
73%

Miért éri meg kockáztatni? Nem éri meg. De van, aki évi 100e forintorét mégis kockáztat.

Olyan is van, aki azt hiszi, hogyha feketén ad ki albérletet akkor nem tud élni a bérlő a jogaival és "bármikor kiteheti" - pedig ez nagyon nem így van.

Végül van, aki csak simán hülye :)

2020. dec. 31. 11:49
 3/9 A kérdező kommentje:

olvastam ezt a 2 lehetőséget, csak én is bonyolultnak, felesleges macerának tartom. Könyvelőm van, mert EV vagyok, de nem gondolom, hogy nyernék ezzel a módszerrel.

Én pont, hogy így érezném magam bebiztosítva, hogy ha olyan van, kitehetem. Pl. ha nem fizet, ha súlyos rongálást csinál, vagy bármi. Nyilván ezt mind rögzítve egy bérleti szerződésben

2020. dec. 31. 11:52
 4/9 anonim ***** válasza:
52%
Nem, már alapból adózott jövedelemből vettem a lakást utána még vagyonszerzésit is kellett fizetnem, mikor lesz már elég az államnak az emberek fejése??
2020. dec. 31. 12:53
 5/9 anonim ***** válasza:
73%

Igen.ennyi. én 440ert adom ki ott már kicsit fájdalmasabb a dolog de fizetem az adót.

A kirakashoz köze nincs az adónak, közjegyzői okiratban van a szerződés és jól megírva (4-5 oldal) . A közjegyző díja magas elvileg egyforma mindenhol de érdemes körbe kérdezni mert hivatalosan megegyezik de a gyakorlatban rettenetes eltérések vannak. ( Esetemben 100ezres tétel)

2020. dec. 31. 13:53
 6/9 A kérdező kommentje:

oké, csak gondolom ha kihívom a rendőrt, hogy X ideje nem fizetnek, akkor én is megüthetem a bokám, hogy adózatlan a bevétel

4, igazad van, de sajnos ez a helyzet, ezzel tudom bevédeni magam

2020. dec. 31. 14:51
 7/9 anonim ***** válasza:
A rendőrt felesleges kihívni
2020. dec. 31. 21:40
 8/9 A kérdező kommentje:
jó. nem tudom, hogy megy pontosan. de ha van egy szerződésem, ami hivatalos, gondolom jobb eséllyel tudom kirakni a nemfizető albérlőt
2020. dec. 31. 22:35
 9/9 anonim ***** válasza:

Hivatalos alatt nem tudom, hogy mit értesz?

Hivatalos lehet egy megállapodás akkor is, ha nem közjegyző előtt köttetett.

A közjegyző előtti szerződéskötés azért "hatékonyabb" nem fizetés esetén, mert ha nem mond ellent a bérlő a fizetési meghagyásnak, nem kell pereskedni a végrehajtásért. Tehát gyorsabban ki tudod tenni.

Viszont ha ellentmond, akkor marad a szokásos peres eljárás, amivel semmivel sem vagy előrébb.

"Amit én találtam, hogy az albérleti díj 10%-át el lehet számolni kiadásnak, vagyis ha pl. 100e az albérlet, akkor 90% a bevételem ami 90e ft, annak a 15%-t kell befizetni vagyis 13,500ft."

Ez igaz, de nem írtad, hogy mi van az ingatlan rezsi költségével? A szolgáltatásokat átírod a bérlő nevére? Mert ha nem, akkor mégis ki fizeti azt meg, ha nem Te? Ha Te fizeted meg, akkor gondolom a rezsi költsége mégis csak több, mint a bevétel 10 %-a. Innentől kezdve hogyan éri meg a 10 %-os költségelszámolási mód? Veszteséget termelsz.

Logikusan elkéred a rezsi összegét a bérlőtől. Igaz? Innentől kezdve már az is a bevételed része, nem csak a bérleti díj.

"Nem, már alapból adózott jövedelemből vettem a lakást utána még vagyonszerzésit is kellett fizetnem, mikor lesz már elég az államnak az emberek fejése"

Az ingatlan szerzését és haszonszerzés céljából történő kiadását ne keverd össze!

Ha az adózott jövedelemből vásárolt ingatlant később eladod, és mindezt teszed haszonnal, akkor az értékesítéséért kapott bevételből levonhatod költségként az ingatlan megszerzésére fordított kiadásodat. Vagyis azt az adózott jövedelmet, amiből vetted (kétszer nem adóztatja meg), ráadásul az utána megfizetett vagyonszerzési illetéket is.

2021. jan. 1. 07:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!