Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Van itt olyan, aki tudja,...

Van itt olyan, aki tudja, hogyan kell kérdőívezés után adózni (szerződés nélkül)?

Figyelt kérdés

Közvéleménykutatásból származó jövedelmem keletkezett novemberben, konkrétan 1320 Ft. Igen, ebből már futja majd a nyáron legalább 4 gombóc fagyira :D

NINCS megbízási szerződés, semmi sem, csak regisztráltam a felületre, kérdőíveket töltöttem, és amikor összegyűlt az összeg, kikértem folyószámlára.

A weboldalon feltüntetett tájékoztató szerint ez "Egyéb tevékenységből származó" jövedelemnek minősül, ami után nekem január 12-ig (kiszámoltam) 155 Ft SZJA-t és 160 Ft SZOCHO-t kell adóznom, és fel kell tüntetnem azt a 2020-as bevallásban. Vagyis teljes mértékben rajtam múlik, hogy én ezután adózok-e, vagy sem.

Kérdéseim a következők lennének:

- hogyan működik ez az egész fizetség úgy, hogy nincs hivatalos szerződés?

- mi történhet, ha nem fizetem be az adót? Elméletileg, mivel semmilyen szerződésben nem állok az érintett kifizető céggel, a NAV nem tud arról, hogy nekem ilyen szinten világmegváltó bevételem keletkezett. Egyedül az OTP látja folyószámlámon.

Előre is köszönöm a válaszokat, ha kapok! :)

2020. dec. 14. 10:40
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha online regisztráltál hozzájuk, azzal elfogadtad a szerződési feltételeket, érvényes szerződésnek minősül. Tuti ennyi adó vonatkozik rád, biztos vagy benne?
2020. dec. 14. 10:44
 2/8 A kérdező kommentje:

Az alapján számoltam, ami az oldalon írva volt: 10% költséghányad után kiszámoltam a jövedelem 87%-át, és annak vettem a 15% SZJA-t és 15,5% SZOCHO-t.

Igen, ez így jogos, hogy a regisztrációval kötődött a "szerződés", na de ez mégsem egy hivatalos, kézzel jegyzett megbízási szerződés, amiben a felek megállapodnak a kötelezettségeikről. Főleg, hogy nekem gyakorlatilag nincs kötelezettségem az oldal felé.

2020. dec. 14. 10:51
 3/8 anonim ***** válasza:

Király, gratula a számításhoz, jó lesz az úgy ;) Sokaknak ez nehézséget szokott okozni.

A szerződésről meg...az a helyzet, hogy nem a kilencvenes években vagyunk már, nem kötelező papír mindenről. Szóban, telefonon is lehet szerződést kötni akár.

2020. dec. 14. 11:06
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi :D

Persze, ez is jogos, én úgy értettem, hogy ha van egy megbízási szerződés, az le van jelentve a NAV felé, és a NAV az alapján készíti majd a bevallásomat. Viszont egy "ilyen" jellegű szerződésről nincs tudomása NAV-nak, nem készít róla bevallást, mert tudtommal nem is tud róla. Vagy ezt a részét rosszul tudom?

2020. dec. 14. 11:13
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem tudnak róla nagy valószínűséggel. De én a helyedben nem szórakoznék, elutalnám a pénzt, mert nem egy orbitális összegről van szó :)
2020. dec. 14. 11:24
 6/8 A kérdező kommentje:

Én is úgy vagyok vele, hogy nem szívesen szórakoznék... :D

És egyébként van annak bármi jelentősége, hogy külföldi, vagy magyar székhelyű cégről van szó?

2020. dec. 14. 11:56
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, van.
2020. dec. 14. 12:02
 8/8 A kérdező kommentje:
Mert hogy az érintett cég cseh székhelyű, vagyis még annál is kevesebb összefüggése lehet a magyar NAV-val.
2020. dec. 14. 12:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!