Van itt olyan, aki tudja, hogyan kell kérdőívezés után adózni (szerződés nélkül)?
Közvéleménykutatásból származó jövedelmem keletkezett novemberben, konkrétan 1320 Ft. Igen, ebből már futja majd a nyáron legalább 4 gombóc fagyira :D
NINCS megbízási szerződés, semmi sem, csak regisztráltam a felületre, kérdőíveket töltöttem, és amikor összegyűlt az összeg, kikértem folyószámlára.
A weboldalon feltüntetett tájékoztató szerint ez "Egyéb tevékenységből származó" jövedelemnek minősül, ami után nekem január 12-ig (kiszámoltam) 155 Ft SZJA-t és 160 Ft SZOCHO-t kell adóznom, és fel kell tüntetnem azt a 2020-as bevallásban. Vagyis teljes mértékben rajtam múlik, hogy én ezután adózok-e, vagy sem.
Kérdéseim a következők lennének:
- hogyan működik ez az egész fizetség úgy, hogy nincs hivatalos szerződés?
- mi történhet, ha nem fizetem be az adót? Elméletileg, mivel semmilyen szerződésben nem állok az érintett kifizető céggel, a NAV nem tud arról, hogy nekem ilyen szinten világmegváltó bevételem keletkezett. Egyedül az OTP látja folyószámlámon.
Előre is köszönöm a válaszokat, ha kapok! :)
Az alapján számoltam, ami az oldalon írva volt: 10% költséghányad után kiszámoltam a jövedelem 87%-át, és annak vettem a 15% SZJA-t és 15,5% SZOCHO-t.
Igen, ez így jogos, hogy a regisztrációval kötődött a "szerződés", na de ez mégsem egy hivatalos, kézzel jegyzett megbízási szerződés, amiben a felek megállapodnak a kötelezettségeikről. Főleg, hogy nekem gyakorlatilag nincs kötelezettségem az oldal felé.
Király, gratula a számításhoz, jó lesz az úgy ;) Sokaknak ez nehézséget szokott okozni.
A szerződésről meg...az a helyzet, hogy nem a kilencvenes években vagyunk már, nem kötelező papír mindenről. Szóban, telefonon is lehet szerződést kötni akár.
Köszi :D
Persze, ez is jogos, én úgy értettem, hogy ha van egy megbízási szerződés, az le van jelentve a NAV felé, és a NAV az alapján készíti majd a bevallásomat. Viszont egy "ilyen" jellegű szerződésről nincs tudomása NAV-nak, nem készít róla bevallást, mert tudtommal nem is tud róla. Vagy ezt a részét rosszul tudom?
Én is úgy vagyok vele, hogy nem szívesen szórakoznék... :D
És egyébként van annak bármi jelentősége, hogy külföldi, vagy magyar székhelyű cégről van szó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!