Mi van akkor ha két helyen is dolgozom minimálbérért, és nem adózok utána?
Dolgozok egyszer 8 órában minimálért rendes munkásként,másrészt meg diákként.
Ugye egyikből sem vonnak adót,mivel nem tudnak róla.
Adóbevallásnál mi lesz?
mit jelent az a baromi sokat pl ha egyik helyen 60-at,másik helyen meg mondjuk 40-et kapok kézhez?
(diákszövetkezet nem fizet semmit utánam,másik cég meg amit normál minimál után kell)
60+40 az havi 100.000 Ft.+ szuperbruttó 27 % az 127.000 Ft ennek a 17 %-a 21.590,- ebből a havi adójóváírás 15.100 adóhiány a különbözet 6.490,-/hó. Amennyiben az éves adókülünbözeted a 10.000 Ft-ot meghaladja, 12 % büntikamatot kell fizetned. Vagyis a havi adókülönbözeted 7.269,-/hó.
A munkahelyeden (mindkettőn) be kell jelenteni a másikat. Ezt a munkatörvénykönyv írja elő. Bejelentési kötelezettséged van, nem engedélyeztetni kell.
Amikor felvesznek, a munkáltató(i)d köt(nek) veled munkaszerződést, bejelent(nek) és fizeti(k) a járulékokat, adót utánad, amit a bérből von(nak) le. Ez a munkáltató kötelessége és nem a munkavállalóé.
Ilyen nincs, hogy nem fizetsz adót, ha be vagy jelentve.
Év végén pedig kapsz egy igazolást mindkét munkáltatótól, ami alapján megcsinálod majd a bevallásod.
Ha nem fizetsz adót (nem vagy bejelentve), akkor feketén dolgozol. Így nem is lesz mit a bevallásba írnod, igazolást sem kaphatsz róla.
akkor a teljes sztory
egyik helyen diákmunka,ez kb 40ezer,ugye itt nem adoznak utánam,meg semmi,de nem a saját nevemen dolgoztam,hanem rokonén,diák,neki mind1 alapon
csak elfelejtett szolni,hogy közben ő alált melot,bejelentették minimálra
igy van 2 hónap kb amikor hivatalosan két helyen dolgozik
és én fogom fizetni amit kell
Ha jól értelmezem a szerződés kötésekor a rokon adatait adtad meg?
Mint írtam, ha be van jelentve valaki, akkor nincs olyan, hogy nem adóznak utána. A bruttó bérből le KELL vonnia a munkáltatónak az adót járulékokat. A diákszövetkezet is biztos, hogy vonta, amit kellett, te pedig megkaptad a nettó bért,mert te dolgoztál, de az igazolást a rokon nevére állították ki.
Az első két válaszolónak ne higgy, neked nem kell adót fizetned. A diákszövetkezet megtette.
Add oda a rokonnak a papírokat, mert neki kell majd bevallania jövőre a jövedelmet, és ne felejtse el, hogy nem kérheti majd, hogy a munkáltatója csinálja a bevallását, mert hivatalosan 2 helyről is van jövedelme.
08:01 pedig az első két válaszolónak nagyon is igaza van ;) az első
mivel ha két helyen dolgozik teljesen más járulékokat kell fizesen, mintha csak egy helyen dolgozna....
az adókülönbözetet meg rajta fogják bevasalni bevalláskor
bár időközben látom, hogy írta, hogy a rokon nevén dolgozott, meg az adataival...szóval, hozzáteszem, hogy nem nagyon reklámoznám, mert ezzel még okirat hamisítást/csalást is elkövetett...
úgyhogy adóbevallásnál a rokont fogják kötelezni a különbözet fizetésére...(ami nem is feltétlen lesz, mivel ugye nem teljes évben dolgozott)
Igen, igaz. Bocsánat.Közben rájöttem, hogy nem kalkuláltam az adójóváírással, amit valószínűleg mind2 helyen kért.
A személyi jövedelemadó a bonyolult. Ha mind2 helyen kérve lett az adójóváírás, valószínű valamennyit vissza kell fizetnie a rokonnak belőle, de mivel előre nem látható az éves jövedelme, így megjósolni nem lehet, hogy mennyit. Mert lehet, hogy munkahelyet vált, és ha ott nem kér adójóváírást, helyre billenhet a dolog.
Azt nem tudom év közben visszavonható-e a nyilatkozat. Ha igen az is megoldás lehet, és akkor nem lesz különbözet, így büntetés sem.
januártól májusig nulla a jövedelme,május-július egyik helyen 40ezer másik helyem minimál,augusztus-szeptember minimál csak
adójóváirást én nem kértem ,diákszövetkezetnél ilyen nincs,minimálnál megint nem hinném
és épp azért kérdezem itt,mert anonim...
Biztos, hogy nem írtál alá ilyen nyilatkozatot? Az adójóváírás ugyanis nem attól függ, hogy minimálbért keres-e valaki vagy, hogy hol dolgozik, hanem attól függ, hogy mennyi a jövedelme. Az egy adókedvezmény, amit le lehet vonni a személyi jövedelemadóból (15100 Ft/hó).
De egyébként, ha te nem kérted, akkor nincs baj. Nagy valószínűséggel így nem lesz fizetnivalója a rokonodnak év végén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!