Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Passzív féléven vagyok egyetem...

Passzív féléven vagyok egyetemen és elméletileg kellene fizetnem a TB-t, de semmi értesítést nem kaptam. Hogy működik ez?

Figyelt kérdés
Nem szokás küldeni valamit, hogy heló fizetni kellene, ide meg ennyit stb. Olvastam már, hogy sokaktól csak a félév után hajtják be, ilyenkor ráraknak valami késedelmi kamatot?
2020. nov. 16. 16:55
 1/10 anonim ***** válasza:
19%
Nem fognak küldeni semmilyen felszólítást, ezt neked kell jelentened a NAV felé. Ha nem jelented le, akkor van esély rá hogy nem buksz le és nem kell fizetned semmit. Viszont ha valamikor menni fogsz orvoshoz vagy mondjuk munkaügyi hivatalba, akkor ott egyből jelezni fog nekik a rendszer hogy nincs biztosításod, jelentik a NAV-nak és fizetheted kamattal együtt (mivel elmulasztottad rögtön jelenteni). A legjobb megoldás hogy elmész a kormányablakba, ott pedig kitöltesz egy kérvényt hogy vállalja át az illetékes járási hivatal a TB fizetését egy évre. Szociális alapon állapítják, ha nincs ingatlan és kocsi a neveden valamint 23 elmúltál (ekkor szüleid jövedelmét nem kell feltüntetni) akkor tuti megadják. Ellenkező esetben (tehát ha mondjuk 23 alatti vagy) jobb ha jelented és fizeted minden hónapban.
2020. nov. 16. 17:08
 2/10 A kérdező kommentje:
És a velem egy háztartásban lévők jövedelme nem számít? Anyám is akarta igényelni ezt, de apám fizetése épphogy nem fért bele és nem kapta meg.
2020. nov. 16. 17:30
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Ezt mondom hogy csak akkor nem kell beleírnod ha 23 év feletti munkanélküli vagy.
2020. nov. 16. 17:38
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
Anyukád nyilván elmúlt már 23, - ilyen már rég nincs, hogy felnőttkörút a férje TB-je jogán ellássanak!
2020. nov. 16. 18:11
 5/10 anonim ***** válasza:
54%

Felejtsük már el ezt az "átvállalást"! Nem vállalja át a járási hivatal, csak mentesít a fizetés alól egy határozatban, amit le kell adni a NAV-nak.

A mentesítést pedig bármelyik 18 évet betöltött, jövedelemmel nem rendelkező és nem tanuló egyedülálló igényelheti, függetlenül attól, hogy a szüleivel él-e.

Itt olvashatók a rászorultság feltételei és hogy ki számít a közeli hozzátartozónak:

[link]

"d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a testvér, amennyiben megfelel a gyermekként a családba tartozás feltételeinek"

A szülő csak a 18 évét be nem töltött gyermek szempontjából közeli hozzátartozó. Nem várható el tőle, hogy nagykorú gyermeke után fizesse a járulékot.

Ez a "23 év" nyilván innen jött, de rosszul lett értelmezve:

"b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek"

Ezeket az eltartottakat csak a szülő szempontjából vizsgálják, ha meg kell állapítani az egy főre eső jövedelmet.

2020. nov. 16. 18:14
 6/10 anonim ***** válasza:
50%
Nem kell leadni semmit a NAV-nak: "A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé."
2020. nov. 16. 18:27
 7/10 anonim ***** válasza:
34%
Akkor ez is mostanában változhatott, én idén márciusban még leadtam.
2020. nov. 16. 18:30
 8/10 anonim ***** válasza:
29%
Mindig is így volt szerintem.
2020. nov. 16. 18:36
 9/10 anonim ***** válasza:
71%

Passzív félév alatt sem kell fizetned a TB-t:

"A társadalombiztosítás szabályai alapján kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult:

a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, menekült, oltalmazott, ha társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősül, a tanulói/hallgatói jogviszonya kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosultak)"

[link]

2020. július 01-től nem kell bejelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre, a NAV a NEAK adatszolgáltatása alapján előírja a fizetési kötelezettséget és erről értesíti a kötelezettet.

2020. nov. 16. 18:54
 10/10 A kérdező kommentje:

"diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig"

De passzív félévben nem jár diákigazolványra érvényesítő matrica. Nekem a vírus miatt már tavasszal se volt, de akkor még a múlt őszit elfogadták.

2020. nov. 16. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!