Ha a szüleim vesznek nekem egy lakást, én vagy ők mennyire számíthatnak NAV ellenőrzésre?
A szüleim tervezik, hogy hamarosan vesznek nekem egy kis lakást, ami bármennyire is kicsi, nem kis összeg. Ez tök jó meg minden, szerencsésnek mondhatom magam, de aggódunk, hogy a NAV annyit lát az egészből, hogy vettem egy lakást és biztos, hogy nem a párszázezres bevallott keresetemből.
Én persze elmondom, hogy a szüleim vették nekem, és részemről az rendben is lenne, de akkor gondolom a szüleimnek bizonyítaniuk kell, hogy nekik honnan volt a pénz. Na most ez sok év alatt gyűlt össze úgyhogy gondolom nem lenne egyszerű folyamat. A lényeg, hogy nem akarom, hogy miattam bajba kerüljenek, vagy hogy hónapokig ezzel kelljen foglalkozniuk.
Ilyenkor mi van? Mindenki, akinek vesznek lakást az készüljön NAV ellenőrzésre?
Ilyen alapon több millió embert ellenőrzés alá vonhatna a NAV.
Nem ilyenen kell parázni, ami Veled történik, az életszerű, senkit nem fog érdekelni.
Mondjuk, ha mindkét szülő minimálbérre van bejelentve vagy munkanélküli, netán még segélyt is kap, akkor azért nem életszerű, ha egyszercsak megvesznek a gyereküknek egy 30 milliós lakást.
Bizony, bukott már le így valaki, hogy felvette a segélyt, közben meg ott csücsült a számláján 1 millió ft.
Természetesen, ha tisztességes, bejelentett jövedelemből származik a pénz, akkor nincs félnivaló.
Meg amúgy is kell fizetni az ingatlan 4 %-ának megfelelő vagyonszerzési illetéket.
Első lakás esetén van kedvezmény!!!
Simán lehet az, hogy a kérdező veszi meg, így 50% illetékkedvezményt kap.
Szülő és gyermek közötti ajándék illetékmentes-értékhatár nélkül!
"Mondjuk, ha mindkét szülő minimálbérre van bejelentve vagy munkanélküli, netán még segélyt is kap,"
Gondolom, nem egész életében van valaki segélyen, a minimálbér meg megint egy más történet. Én több évig (évtizedig) voltam minimálbéres, mégis tudtam venni magamnak egy lakást (9 évig dolgoztam, utána), majd építeni egy házat közösen a férjemmel (24 év meló után). Nem kerestük magunkat hülyére ez alatt az idő alatt, mégis meglett.
Egy szülő, aki a gyerekének vesz lakást, már nem a fiatal korosztály. Ha takarékosan éltek, akkor simán lehet venni minimálbérből is egy lakást idővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!