Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Saját készítésű manók,karácson...

Inkubátor kérdése:

Saját készítésű manók,karácsonyi díszek után kell adózni?

Figyelt kérdés
Készítettem magamnak manókat illetve karácsonyi ajtókopogtatókat és adventi koszorúkat. Gondoltam rá ,hogy párat megpróbálok eladni. Eladás után egyből adóköteles vagyok vagy van valami összeg határ? Használt cikkek után tudom,hogy nem kell de a saját dolgok után nem világos .

2020. okt. 12. 09:21
 1/6 anonim ***** válasza:
75%
Ez az első forinttól kezdve adóköteles.
2020. okt. 12. 09:27
 2/6 anonim ***** válasza:
85%
Azért akik lehúzták az első válaszoló válaszát, kérem írják meg, hogy mégis miért. Milyen legális módon tudják az általuk készített dolgokat adómentesen eladni?
2020. okt. 12. 09:47
 3/6 anonim ***** válasza:
62%

Ha eladásra készítesz bármit, az után kell adózni is. Ez 100%.

Hogy elég hozzá adószámot kérni, vagy vállalkozás, cég kell-e hozzá, az már több tényezőtől függ.

Csak akkor nem kell adózni, ha nem üzletszerűen adogatsz el dolgokat. Ennek az éves összértéke nem lehet több, mint 600 000 forint.

Pl. kapsz egy kávéfőzőt ajándékba, de nem kell - eladhatod.

Gyerek kinőtte a ruháit - eladhatod.

és így tovább.

Na most csak az a kérdés, hogy a hatóság miképpen bizonyítja, hogy te eladásra termeltél, vagy csak eladtál pár felesleget.

Hogyan bizonyítható, hogy tíz manóból hármat azért adtál el, mert csak hétnek találtál helyet a szobában, vagy azért van hét manód, mert nem sikerült eladni, pedig mind arra készült.

Ez az ő dolguk.

Viszont, ha sikerrel járnak, az több százezres bünti is lehet, mint ahogyan történt egy ellenőrök által kiprovokált eladásnál (már ha igaz).

Egy nő kosarakat készített saját magának. Fiatal párnak látszó emberek meg akarták venni tőle, de mondta, neki kell, nem eladó.

Addig-addig kapacitálták, míg ráállt a dologra.

A szerelmesek azonnal átalakultak adóellenőrré, és megbüntették.

Így állt az újságban. Nem hinném, hogy tipikus, de előfordulhat.

2020. okt. 12. 11:02
 4/6 anonim ***** válasza:
77%

Nem értem, a hármas válaszolót miért pontozták le, mikor minden szava igaz.

Még a kosár készítős történet is - ami eredetileg húsvéti díszkosárka volt -, egy kézműves Facebookos csoportban maga a nő mesélte el, hogy hogyan járt okulásul a többieknek.

2020. okt. 12. 23:01
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Mindenképp utána nézek ,hogy lehetne a legjobban kijönni adózás témában.
2020. okt. 15. 10:18
 6/6 anonim ***** válasza:
78%
A 3-as lepontozóit csókoltatom! Amit írtam, az betűre úgy pontos.
2020. okt. 15. 10:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!