Hogyan és miként van tudomásuk erről a Vámhatóságnak? Hogyan megy az eljárás? Elég jó utalásaik vannak és nem igazán tájékoztatóak...
Rendeltem Peruból egy csomagot magyarországra DHL szállítással. Még be se ért magyarországra a csomag de már a vámhatóságtól e--mail-t kaptam hogy küldjek a csomagról igazolást. Rendelés visszaigazolása, a csomag tartalma, a fizetett összeg.
A kérdéseim a következőek:
Honnan van tudomásuk/miből gondolják azt hogy a csomag nem csak egy sima csomagküldés és egy barát küldi hanem egy rendelt árú?
Miből gondolják hogy rendelés?
Honnan veszik azt hogy fizetek a csomagért? Ugye ha ezeket kérik az rögtön arra utal.
Honnan tudják az e-mail címem a vámhatóság amikor még be se ért ide az csomagom?
Miért kell fizetnem Adót ha a csomagom nem egy vásárolt csomag hanem csak egy barátomtól kaptam. esetleg ha meghaladja a vámkezelés és az Áfa beleszámítási értékét és nem egy vásárolt cikk akkor miért kellene fizetnem rá áfát és kezelési költséget? Ezekeben valaki légyszíves világítson fel mert én ahogy észrevettem még amit kérdeznek/kérnek sem fedi a valóságot...
" DHL szállítással"
A DHL rendszerében megjelent egy szállítmányozás, tehát tudnak róla. A feladónak megadtad az adataidat, ő meg a szállítmányozónak továbbította. Adatokat akkor is kérnének be, ha valóban egy baráti csomagról lenne szó - és ebben az esetben is nyilatkoznod kellene róla, hogy mennyit ér (nem arról, hogy mennyit fizetsz érte!), és ez alapján ha ingyen kapod, az értéke alapján akkor is ÁFÁ-t kellene fizetni (ha az értéke a megadott határ fölött van). Ha azt nyilatkozod, hogy semmit sem ér/semmit sem fizettél érte, akkor meghatározzák ők az árát - és nem lesz kedvezményes ár. Ha kamunak veszik, hogy vettél egy iPhone-t 20 fillérért, akkor szintén felülbírálják, hogy az 2000 dollárt ér, és az alapján fizetsz.
"Miért kell fizetnem Adót ha a csomagom nem egy vásárolt csomag hanem csak egy barátomtól kaptam. "
Mert ez a szabály. Sőt, ha bejössz Peruból repülővel, akkor is megkérdezik, hogy van-e elvámolnivalód - persze kamuzhatsz, hogy nincs.
Egyébként pedig kérdés, hogy milyen fuvarparitással adta fel a másik fél a csomagot. Mert ha pl DDP-vel, akkor vállalta azt is, hogy a felmerülő adókat és egyéb költségeket kifizeti.
Mellesleg az email valószínűleg a DHL sajár vámcsoportja küldte, nem a NAV. Ugyanakkor nekik a törvények szerint kell eljárniuk. Ha te nem jelentkezel, akkor nem fogják kivinni a csomagodat sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!