Tb tartozás elévül?

Figyelt kérdés
Jött egy email a nav-tól, hogy tartozásom van, egészségügyi hozzájárulás 2015-ben pár hónap. Eddig mindig amikor az adbevallást mecsinálták sosem volt tartozás 0-san lett elfogadva, most kiderült, hogy amúgy 5 éve tartozok. Van elévülés itt? Vagy szaladjak befizetni? Bár 5 év alatt nem is kamatozott. Eddig, hogy nem jelent meg sehol?

2020. aug. 6. 10:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

A végleges szándék Nálad mit jelent? Minden olyan dolgot elintéztél hivatalosan, ami ehhez kell a különböző szerveknél? Tehát megszüntetted hozzá a belföldi lakcímed is például, stb...? Valamint mikor távoztál végleges szándékkal? A tartozás eredeti esedékességének időpontja előtt, vagy után? És lenne még egy csomó kérdésem. :)

Lehet, hogy felesleges belemenni ilyen mélyen, fizesd be azt a kisebb összeget, aztán letudva.

"semmi előrejelzést nem kaptam, csak a számlát"

NAV nem küld számlát, mert nem egy gazdasági társaság. :)

Maximum a folyószámlád (adófolyószámlád) egyenlegéről értesít, vagy határozatokat, végzéseket hoz.

A tartozásod keletkezésének előzményét fentebb már leírtam. Most nagyon sokan fognak hasonlóképpen járni, mint Te.

Nekem 2014-ben 2 napom volt, amire ráfogta a munkáltatóm, hogy nem dolgoztam, és igazolatlanként jelentette a havi bevalláson, tehát fizetnem kellett volna utána járulékot (elvileg), de nem tettem, és nem is jelentkeztem be a járulék fizetése alá, mert jogtalannak éreztem. Ha nem 2014-ről beszélnénk, akkor nekem is előírták volna arra a két napra a járulékot visszamenőleg egy mocsok munkáltató miatt. De a 2014. évi mára már elévült (legalábbis a végrehajtásához való jog) ezért elő sem írták feleslegesen.

2020. aug. 9. 05:10
 12/19 anonim ***** válasza:
a lakcímemet nem szüntettem meg de minde mást igen, eu tb kártya, bankszámla, telefonszám. tavaly nyáron jöttem ki amúgy, az esedékesség dátuma 2020. január 1. tehát bőven azután hogy lemondtam a tb-t.
2020. aug. 9. 19:10
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

A TB-t hogyan mondtad le?

Nem érted a lényeget: Belföldinek minősülsz, mert van belföldi lakcímed és magyar állampolgár vagy. Innentől kezdve vonatkoznak Rád a magyarországi törvények.

Ha valaki végleges szándékkal hagyja el az országot hivatalosan, ahhoz a magyarországi lakcímét is megszünteti, mert egyébként feltételezhető, hogy a lakcímen él ("lak"-cím), tehát adott esetben az egészségügyi szolgáltatást is igénybe veszi, de legalábbis köteles hozzájárulni annak fenntartásához. A nyilvántartásokban is úgy kellene ilyenkor szerepelnie, hogy "külföldre távozott", és akkor már nincs is "zaklatás". Valamit úgymond nyitva hagytál, hogy megtaláltak, egyébként nem találtak volna meg ilyen szempontból. Főleg, hogy távozásod utáni időszakra íródott elő a járulék. Te hivatalosan nem távoztál végleges szándékkal külföldre. Ennyi...

Bankszámla, telefonszám stb., ezeknek semmi köze a kötelező járulékhoz.

2020. aug. 10. 04:27
 14/19 anonim ***** válasza:

"A TB-t hogyan mondtad le?"

úgy hogy külföldön fizetek tb-t, mivel itt dolgozom. két országba tb-t fizetni pedig illegális, ezért szóltam nekik hogy ne számítsanak tb-re tőlem, mert külföldön fizetem

2020. aug. 10. 21:37
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

"ezért szóltam nekik hogy ne számítsanak tb-re tőlem,"

Ezt a mondatodat viccnek szántad? :)

"két országba tb-t fizetni pedig illegális"

Semmi illegális nincs ebben, csak felesleges, mivel Mo. és sok más ország között erre vonatkozóan van nemzetközi megállapodás. Ha olyan országban dolgoznál, ahol erre vonatkozóan nincs Magyarországgal megállapodás, akkor két helyen kéne fizetned "TB-t" (ha hiszed, ha nem).

A dolog ott kezdődik, hogy ha valaki külföldön vállal munkát, akkor annak kezdetét követő 15 napon belül be kell (kellett) jelenteni itthon az egészségpénztárnak. Formanyomtatványuk is van erre. Ha valaki ezt megteszi, onnantól kezdve nem nyaggat más szerv, mert nincs miért. Ez akkor is tud működni, ha egyébként nem jelentkezel ki az itthoni címedről.

Ha valaki ezt nem teszi meg, akkor számíthat problémákra az eü. szolgáltatási járulék fizetését illetően.

2020. aug. 11. 03:42
 16/19 anonim ***** válasza:
58%

"Semmi illegális nincs ebben"

akkor biztos véletlenül büntetik meg azt aki 2 helyre fizet

"A dolog ott kezdődik, hogy ha valaki külföldön vállal munkát, akkor annak kezdetét követő 15 napon belül be kell (kellett) jelenteni itthon az egészségpénztárnak."

amit meg is tettem, ahogy mondtam. elküldtem a munkaszerződésemet, a helyi mindenható azonosító számsort, az eus tb kártyámat, és azt mondták oké, ez el van intézve. erre egy év múlva küldik az üzenetet hogy tartozásom van

2020. aug. 11. 21:55
 17/19 anonim ***** válasza:
39%

Kedves Kérdező!

"2015-ben pár hónap"

Mielőtt a pumpád még jobban feljebb menne, vedd már a fáradtságot, és nézd már meg légy szíves, hogy milyen időszakra írták elő azt az icike-picike járulékot. Az az időszak érintve volt külföldi biztosítottsággal? A járulékot a szóban forgó hónapot követő hó 12-ig kell megfizetni. Tehát ha valamelyik összeg például novemberben esedékes (így szerepel az adófolyószámlán), az biztosan októberre vonatkozó kötelezettség. Ha ezek után is azt mondod, hogy nincs jogalapja annak, hogy előírták, akkor intézkedj, hogy visszamenőleg töröljék. Ha pedig olyan időszakra írták elő, amikor nem volt külföldön biztosításod, és itthon sem voltál biztosított, akkor fejezzük már be, mert kezdem azt hinni, kötekedő kedvedben vagy. :)

"akkor biztos véletlenül büntetik meg azt aki 2 helyre fizet"

Milyen büntetésről beszélsz? A járulék nem büntetés, hanem fizetési kötelezettség. Büntetés akkor van, ha mulasztási bírságot szabnak ki Rád. Ennyi erővel az is büntetés, ha a boltban ki kell fizetned a kenyeret. :)

2020. aug. 13. 04:54
 18/19 anonim ***** válasza:
#16 vagyok, megoldódott a problémám, egy navos ismerős segített
2020. aug. 13. 21:19
 19/19 anonim ***** válasza:
... és lőn csoda... :)
2020. aug. 15. 05:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!