Tb tartozás elévül?
Direkt nem rögtön szólnak megvárják míg vagy többet nem fogsz tartozni vagy míg majd behajthatják a késedelmi kamatot is.
Nekem 2 év múlva szóltak persze késedelmi kamatot is számoltak fel.
Adók az esedékességet követő 5 év múlva évülnek el.
Kamatozni nem kamatoznak ezek, késedelmi pótlék számolódik rájuk, amit 5ezer forint alatt nem írnak elő.
"Eddig, hogy nem jelent meg sehol?"
Hónapokkal ezelőtt tele volt a média azzal, hogy új rendszer lesz július 01-jétől az egészségügyi szolgáltatásban. A "TB" hivatalos neve egészségügyi szolgáltatási járulék, és azoknak kell fizetniük, és arra az időszakra, akiknek nem volt biztosítással járó jogviszonyuk, vagy olyan ellátásuk, amely alapján mentesültek volna a járulék fizetése alól.
Eddig, ha valakinek volt ilyen időszaka, akkor be kellett jelentkeznie az adóhatósághoz a járulék fizetésére. A bejelentkezés alapján írták elő a kötelezettséget. Mivel sokan ennek nem tettek eleget, az állam ettől a pénztől elesett.
Az új rendszer ezt védi ki. Már nem kell bejelentkezni a járulék fizetése alá, hanem a NAV a NEAK adatszolgáltatása alapján intézi ezeket a "potyautasokat" .
Ha az előírt járulék ellenére a július hónaptól felhalmozott tartozás eléri a 6 havi járuléknak megfelelő összeget, az orvos nem lát el, vagy ellát ugyan, de behajtják rajtad az ellátás költségét. Ez akkor is így lesz, ha utólag rendezed a tartozásod. Azt veszik figyelembe,hogy az orvosi ellátást igénybe vételekor van-e akkora összegű hátralékod.
Eddig a járulékot nem fizetőket is ellátták...
A kérdező példája is mutatja, hogy buknak ki a "potyautasok". Bocsi, nem bántásnak szántam, csak leírtam, hogy mi történik éppen az egészségügyi ellátások finanszírozásának terén.
Ha nem értesz egyet az előírással, a NAV-val egyeztess.
Hogy' a kérdésre is válaszoljak: Az adótartozás az esedékességet követő 4. év december 31-én elévül. Ha végrehajtás alá vonták a tartozást, akkor 6 hónappal meghosszabbodik az elévülés ideje. A végrehajtás alá vonásról nem kötelesek értesíteni. Azt onnan fogod tudni, hogy a NAV valamelyik hátralékkezelési vagy végrehajtási osztálya fog veled levelezgetni. Akkor már biztosan végrehajtás alá vonták.
A 2017. január 01-jétől előírt egészségügyi szolgáltatási járuléknál eltérés van az alap elévülés számításánál. Ott nem az eredeti esedékességet kell figyelembe venni elévülésnél, hanem azt a dátumot, amikor felkönyvelték a tartozást. Így ha évekre (maximum 5 év) visszamenőleg írják elő a tartozást egy időben, akkor az hiába eltérő évben esedékes, egyszerre fog évülni. Ha 2020-ban írják elő, akkor 2024. december 31-én, ha végrehajtás alá vonják (és fogják), akkor 2025. június 30-án alapesetben.
Az elévülés idejét kitolják (megnyújtják) bizonyos események. Ha jelzálogjoggal biztosítanak egy tartozást, akkor az soha nem évül el. Ez nem csak adótartozásra igaz, hanem minden más tartozásra is. A bank a hitelt azért biztosítja adott esetben jelzálogjoggal, hogy követelése soha nem évüljön el. Egy fizetési kedvezmény is kitolhatja, de például a mostani COVID-19 ideje alatti végrehajtási szünetelés időszaka is tolja az elévülést.
A SZJA adóbevallásnak az egészségügyi szolgáltatási járulékhoz például semmi köze egyébként...
"Hónapokkal ezelőtt tele volt a média azzal, hogy új rendszer lesz július 01-jétől az egészségügyi szolgáltatásban"
Persze aki Mo-n van az tudhatja. Nekem meg külföldre csak a számlát küldik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!