Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A Vaterázást, Hardveraprón...

A Vaterázást, Hardveraprón történő adásvételeket hogy ellenőrzi a NAV?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy ha 200.000forintot meghaladó az adásvételből származó bevétel, akkor adózni kell. De ha erről nem történt szerződés, nem lett bejelentve, akkor az ilyen esetek mégis hogy kerülnek a NAV-hoz?

Most tanulom az adóügyeket, de ez a része nekem nem világos.

2020. aug. 4. 14:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

200 ezer alatt is lehet adóköteles az adásvétel, nem feltétlenül adómentes.

A NAV-hoz pedig úgy kerülhet, hogy bejelentés születik, próbavásárol, ellenőriz, ilyesmik.

2020. aug. 4. 14:59
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszi! Tudnál rá példát mondani, hogy 200 ezer alatt mi adóköteles? Úgy tudom, hogy például amikor valaki kimondottan üzletszerű tevékenységet végez, megvesz valamit azért, hogy utána drágábban eladja. Jól tudom?
2020. aug. 4. 15:02
 3/14 anonim ***** válasza:

Igen, ez egy tökéletes példa erre.

De pl ingatlannál is előfordulhat, hogy az adóköteles jövedelem 200 ezer alatt van és adóköteles.

2020. aug. 4. 15:05
 4/14 A kérdező kommentje:
Ingatlannál a házkiadásra gondolsz? Ott azt tudom hogy a nyaraltatásnál ott az IFA, illetve albérletbe adásnál is kell adózni. Ezeken kívül van más ?
2020. aug. 4. 15:13
 5/14 anonim ***** válasza:

Nem erre gondoltam. Adásvételről kérdeztél, én arra is válaszoltam :)

Ha albérletbe adja valaki, akkor az első forinttól kezdve adóköteles. Ha az általad "nyaraltatásnak" nevezett tevékenység van, annak is az első forintjától kezdve adóköteles. Nem csak ifát kell fizetni rá (ráadásul azt most pont nem is).

Ezeken kívül rengeteg dolog van, ami adóköteles jövedelem lehet még, de erre itt nincs elég hely, hogy részletezni lehessen.

2020. aug. 4. 15:17
 6/14 A kérdező kommentje:
Hú, hát még az elején járok az adóügyeknek, de akkor van még mit tanulni. :)
2020. aug. 4. 15:21
 7/14 anonim ***** válasza:
Ha komolyan érdekel a dolog, akkor ne ilyen oldalakon tájékozódj, mert sok marhasággal fogsz találkozni. Ajánlom az szja törvényt elsősorban, vagy esetleg hiteles szakmai oldalak, folyóiratok cikkeit.
2020. aug. 4. 15:23
 8/14 A kérdező kommentje:
Igen,ez teljesen igaz. Igazából ezt a 200.000 feletti internetes kereskedelmes törvényt nem értettem, és gyorsan akartam rá választ, mert nem szeretek úgy tovább haladni ha valami nem tiszta, ezért gondoltam felteszem itt :)
2020. aug. 4. 15:54
 9/14 anonim ***** válasza:
Az lejött, hogy nem igazán érted :) Amúgy saját használt cucc értékesítése 600 ezerig adómentes, bizonyos feltételek vannak, de nem csak a 200 ezer a fő szám.
2020. aug. 4. 16:04
 10/14 anonim ***** válasza:

A kérdező keveri a szezont a fazonnal. :)

"internetes kereskedelmes törvényt"

Ilyen nincs. A kereskedés engedélyköteles, és első forinttól adóköteles, mivel üzletszerű tevékenységnek minősül.

SZJA törvény szerint: Nem kell bevallani azt a bevételt, amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Tehát BEVÉTELNÉL a 600 ezret nézzük, ha meghaladja ezt az éves bevétel, akkor a belőle származó JÖVEDELEM ne haladja meg a 200 ezret. Akkor nem kell bevallani és fizetni sem utána SZJA-t.

"az ilyen esetek mégis hogy kerülnek a NAV-hoz?"

Adatgyűjtés által, bejelentés által, próbavásárlás által, stb.

2020. aug. 4. 18:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!