Elektronikus számla vagy nem?
Sziasztok!
Kaptam a minap egy számlát egy eladótól, aminek a fejlécébe az van írva, hogy "e-Számla". A lap alján szerepel, hogy "onlineszamla.nav.gov.hu". Ezt a számlát kinyomtatva kaptam meg aláírás és bélyegző nélkül.
Ez így helyes, befogadhatom ezt a számlát, mint költséget elszámolhatom?
Az e-számlát nem elektronikus úton kellene az eladónak megküldenie nekem, és nekem elektronikus úton megőriznem?
Mi ilyenkor a teendőm?
Szia, én ezt találtam:
Ebből az derül ki, hogy ez így már nem e-számla, ha csak papíron küldik ki.
Attól mert a navos online számla rendszerből állították ki, attól még lehet papír alapú a számla. A zárt számlázószoftverekből kiállított számlák aláírás és bélyegző nélkül is hitelesek.
Más az eset akkor, ha ténylegesen e-számláról beszélünk, elektronikus aláírással és időbélyeggel. Viszont ha valaki ilyet akar küldeni a partnerének, akkor elvileg nyilatkoztatni kell őt, hogy tud és akar e-számlát befogadni. Ha nincs nyilatkozat, akkor nem küldhet. Elvileg. A gyakorlat nyilván más :) De ha te ilyen számlát kaptál, amin elektronikus aláírás és időbélyeg is van, akkor jól írtad, ezt elektronikus úton kell tárolnod.
Akkor most zavarodtam össze teljesen!
Ha jól értem, elvileg, mivel nem nyilatkoztam arról, hogy befogadom az e-számlát, így elvileg ennek papír alapúnak kell lennie. Csakhogy ugye ott van az, amit írtál, hogy "elvileg", tehát akár lehet e-számla is. Viszont azt nem látom egy kinyomtatott papíron, hogy elekronikusan alá van írva.
Akkor mégis honnan lehet tudni? Amennyiben a navos online számla rendszerből papír alapú számlát készítenek, akkor annak a fejlécében mi van? Csak számla, vagy e-számla?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!