Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan tudom kiszámolni a...

Hogyan tudom kiszámolni a következőt ?

Figyelt kérdés

Év végén leltárnál.

Adva van egy termék, aminek 1000 Ft az alapanyag ára és 1000 Ft munkadíj van rajta, tehát 2000-ért árusítom.

Na de a leltári összeg hogyan alakul ?

2020. júl. 5. 16:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha neked 1000+1000-be kerül a termék, akkor ne add kétezerért, mert nagyon hamar csődbe kerülsz :)

A leltári értéke az az, amit az önköltségszámításnál meghatározol.

2020. júl. 5. 16:50
 2/11 A kérdező kommentje:

Már miért mennék csődbe ?

Van egy óradíja a szolgáltatásnak.

Az egyszerűség kedvéért mondjuk 6000 Ft.

10 perc alatt készül el a termék, azaz 1000 Ft, plusz 1000 Ft az anyag.

Egyébként erre vonatkozott a kérdés, hogy mennyi az önköltségi ár ?

Ezt roppant nehéz meghatározni, ha csak nem lehetetlen.

2020. júl. 5. 18:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt írtad, hogy ezer forint az alapanyag ára és ezer forint a munkadíja. Ez kétezer forint termékenként.

Te kétezerért adod el. Vagyis kőkemény 0 forint hasznod van rajta. Ez így nyilván nem mehet sokáig.

Leltárszabályzatban mi szerepel egyébként? Mert ott le kell írni, hogy mit milyen értéken tartasz nyilván.

Vagy ez nem való életből vett példa, hanem valami feladat? Mert akkor más a helyzet.

2020. júl. 5. 19:34
 4/11 A kérdező kommentje:

Egyelőre még semmilyen értéken nem tartom nyilván, mivel eddig csak megrendelésre gyártottam termékeket, ez évben kezdenék bizonyos termékeket raktárra is termelni, melyet országosan is terítenék.

A 0 Forintos hasznot nem tudom hová tenni. Nem kereskedő vagyok, hanem termelő.

Csak a példát folytatva:

1 óra alatt 6db terméket állítok elő, 8 óra alatt 48 db-ot.

Nap végére van 48000 Ft-om.

Ebből adózok 50 százalékot, azaz zsebben marad 24000 Ft-om arra a napra.

Ez voltaképp a haszon.

2020. júl. 5. 23:09
 5/11 A kérdező kommentje:
Értelem szerűen anyag ár nélkül számoltam.
2020. júl. 5. 23:11
 6/11 anonim ***** válasza:

Nálad azért brutális fogalombeli zavarok vannak. Úgy már más a leányzó fekvése, hogy te gyártod egyedül, de ez az információ eddig nem volt meg. Munkadíjat írtál, nem a saját ráfordított idődet. A kérdésben leírt adatok alapján 0 Ft lenne a hasznod, így a kiegészítésekkel már nyilván egyértelműbb.

Az 50% adó hogyan jött ki? Milyen adózási móddal?

A leltárértéked pedig a termék önköltsége lesz. Ezt kell kiszámolnod, ezen az értéken veszed majd raktárra.

2020. júl. 5. 23:30
 7/11 A kérdező kommentje:

Az 50 százalék adót csak a példa kedvéért írtam, az most tök mindegy.

Hát lehet, hogy fogalom zavarban szenvedek, de az én olvasatomban a "saját ráfordított idő" az a fizikai fogalmak szerint nem lehet pénz összeg, mivel az idő az nem pénzösszeg.

Téged a kérdésben szereplő "árusítom" szó zavart meg, ebből azonnal kereskedelmi tevékenységre gondoltál.

Na, mindegy, okosabb most nem lettem. Önköltséget nem tudnék erre kiszámolni. Minden munkánál más és más.

Gondoltam, hátha van erre egy általános százalékos összeg, amit az óradíjból tudok származtatni.

2020. júl. 6. 08:55
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem, én egyáltalán nem gondoltam kereskedelemre. A saját ráfordított időnek igenis van pénzben kifejezett értéke. Ezt te határozod meg.

Ha minden munkánál más és más, akkor minden munkánál külön számolj önköltséget. Hisz ha más és más, akkor más áron kell adnod a terméket, különben nem jön ki a haszonkulcsod.

Az utolsó válaszodban azt írod, hogy a saját ráfordított időt nem tudod pénzben kifejezni, az utolsó mondatodban pedig mégiscsak az óradíjból akarod származtatni :D Szóval jó lenne, ha eldöntenéd, hogy mit is akarsz :)

2020. júl. 6. 09:48
 9/11 A kérdező kommentje:

Ezen kár vitatkoznunk.

A saját ráfordított idő, az egy fizikai egység. (időmérték)

Az óradíj pedig két fizikai érték szorzata. (idő szorozva árral )

Ne keverjük a kettőt.

Az, hogy Te a ráfordított időt kapásból Forintban fejezed ki az hibás.

Nem azonos fizikai mértékről van szó.

A hús nedvesség tartalmát sem lehet kifejezni áramerősséggel, nem de bár ?

2020. júl. 6. 17:45
 10/11 anonim ***** válasza:
Te kérdezted a leltárértéket. A leltárértékhez igenis forintban kell kifejezni a ráfordított időt. De mindegy, én feladom, csináld ahogy akarod :D
2020. júl. 6. 18:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!