Ha e-bookot szeretnék írni, és kiadni az Amazonon, elegendő az "író" tevékenység kódját megadnom a NAV-nak, az adószámomhoz, vagy szükséges a "kiadó" és "grafika" tevékenység kódja is?
Adószámos magánszemély vagyok, egy ideje, de csak most végeztem a könyvírással, bizonyos okok miatt. Eddig nem adtam ki semmilyen szerzői alkotást.
Amikor bejelentettem a tevékenységem - egy évvel ezelőtt - megadtam az "író" tevékenység ÖVTJ kódját, azonban most eszembe jutott, hogy a könyvemnek borítója is lesz, melyet én készítek, és egyéb részei is tartalmaznak képeket. Így, most nem tudom, hogy nekem meg kéne külön adnom a "grafika" tevékenység kódját is?
Sőt, mivel az Amazonon adom ki, mint "self publisher" így jogilag én vagyok a saját művem kiadója. Az Amazon csak a forgalmazó. Ezért, felmerült az is bennem, hogy esetleg valamilyen kiadói tevékenység kódjára is szükség volna.
De azért, mégiscsak furcsa volna, ha egy könyvhöz 3 különböző tevékenységet is meg kellene adnom.
Szerintetek irány a NAV? Menjek be érdeklődni? Vagy tévedek?
Köszönöm!
Nos, egy esetleges NAV ellenőrzés során, akár átvizsgálhatják kifizetés igazolásokat, (amelyek majd az Amazon KDP-től jönnek), ahonnan kiderül, hogy én publikálom a könyvemet, vagyis én vagyok a "kiadó". Akár a könyvet is ellenőrizhetik, amelybe biztosan beleírom, hogy én terveztem a bortót is. Tehát a NAV ezek alapján lecsekkolhatja a tevékenységi körömet.
Persze, el tudom képzelni, hogy a NAV-bácsi ránéz megvakarja a fejét, és azt mondja magában, hogy végül is az írói tevékenységhez nyilván hozzátartozik a borító és a saját könyvünk kiadása, szóval elég lesz az írói tevékenység kódja.
De azért, kezdőként, tartok egy jó kis meghurcolástól. Nem tudom, hogy mi történhetne, ha a NAV nem elégedne meg a megadott tevékenységi körökkel. Esetleg egy teljes körű vagyonelkobzás, kapásból? Vagy csak behívnának egyeztetni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!