Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az adó-önellenőrzést hogyan...

Az adó-önellenőrzést hogyan kell megcsinálni?

Figyelt kérdés
Nagyon hosszú örökösödési hercehurca zárult idén márciusban. Éppen belefutottam a Covid19-be és a NAV-iroda lezárásba. (Nem volt biztos, hogy én leszek az örökös.) Egy bérbe adott ingatlan bérleti díja után szeretném utólag befizetni az adót. A NAV felé az idei bevallást már leadtam. Próbáltam a beadott adóbevallásba belekapirgálni - módosítani -, a pénzt be is fizettem kártyával. Most visszadobták azzal, hogy ezt már nem tudják elfogadni, csináljak önellenőrzést. Hogyan?

2020. máj. 18. 11:47
 1/9 anonim ***** válasza:

Jelölni kell a főlapon, hogy önellenőrzés, valamint a bevallás végén ki kell tölteni az önellenőrzési mellékletet.

Plusz a 78-as sorba ne felejtsd el beállítani a 12%-os büntetőadó mértékét sem.

2020. máj. 18. 12:05
 2/9 A kérdező kommentje:

Az ANYK-ban kell újra megcsinálni? 19SZJA? Amit a NAV elkészített, azt bemásolom és kiegészítem?

Vagy a már elkészült adóbevallásban tudom korrigálni a főlapon az önellenőrzést? Az ügyfélkapun?

Köszi egyébként

2020. máj. 18. 12:27
 3/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ÁNYK-ban a legegyszerűbb, én abban szoktam csinálni az önellenőrzéseket is. És igen, angyjából leírtad a menetét, csak még figyelj oda azokra, amiket az első válaszomban írtam.
2020. máj. 18. 12:37
 4/9 A kérdező kommentje:
OK. Köszi
2020. máj. 18. 12:52
 5/9 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem biztos, hogy a 12 %-os "büntetőadót" meg kell fizetnie.

Azt akkor kell általában, ha hibás, vagy valótlan nyilatkozat stb. miatt van 10 ezer forint feletti befizetnivalója.

Minden más esetben késedelmi pótlékot és önellenőrzési pótlékot számítunk fel!

2020. máj. 19. 05:26
 6/9 anonim ***** válasza:
Mivel egyáltalán nem fizetett adóelőleget és most meg adót vall be, elég nagy a valószínűsége, hogy meg kell fizetnie.
2020. máj. 19. 08:09
 7/9 A kérdező kommentje:

Én sem érzem igazságosnak a büntetőadót.

Apám, még életében kiadott bérbe egy nyaralót. 2018 őszén meghalt.

A bérbeadás a halála után is folytatódott. (Folytatólagos volt)

Anyám lett volna a végrendeleti örökös. Szóltam a NAV-nak, hogy anyám se fizikailag, se szellemileg nincs cselekvőképes állapotban, mi legyen az adóval?

Mire reagáltak volna, édesanyám is meghalt. Ezt is bejelentettem. Visszajeleztek, hogy nem kell tennem semmit a hagyatéki végzés jogerőssé válásáig.

Vártam.

A közjegyzőnél "véletlenül" eltűnt apám hagyatéki leltára, húzódott minden. Közben elkerült egy "kedveske" örökösödési szerződés is, kétesélyes volt, hogy ki lesz végül az örökös, így egyáltalán nem tartottam sürgősnek magamat adóalanyként bejelenteni, fizetni, új bérleti szerződést kötni.

A NAV-val folyamatosan kapcsolatba álltam. Email, ajánlott levél, telefon. Tudtak róla, hogy mi a helyzet, most pedig meg akarnak büntetni..?

A hagyatéki március végén lett jogerős, addigra az ez évi bevallásomat már nyugtáztam és visszaküldtem nekik.

Nem trehányságból nem fizettem, hanem rajtam kívülálló okok miatt.

2020. máj. 19. 09:43
 8/9 anonim ***** válasza:
Én nem azt mondom, hogy mi igazságos és mi nem. Én csak azt mondom, hogy a törvény világosan fogalmaz a meg nem fizetett adóelőlegről és annak vonzatáról. Nyilván a te eseted nem mindennapi, de ha helyesen akarsz eljárni, akkor bevallod a büntetőadót is, és kérsz méltányosságot a navtól a fent leírt helyzetre tekintettel.
2020. máj. 19. 10:03
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nyolcas. Igen, így lesz a leghelyesebb.

(Amúgy 3-4000 Ft lesz kb. a 12 %, nem fog földhöz vágni..)

2020. máj. 19. 10:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!