Az adó-önellenőrzést hogyan kell megcsinálni?
Jelölni kell a főlapon, hogy önellenőrzés, valamint a bevallás végén ki kell tölteni az önellenőrzési mellékletet.
Plusz a 78-as sorba ne felejtsd el beállítani a 12%-os büntetőadó mértékét sem.
Az ANYK-ban kell újra megcsinálni? 19SZJA? Amit a NAV elkészített, azt bemásolom és kiegészítem?
Vagy a már elkészült adóbevallásban tudom korrigálni a főlapon az önellenőrzést? Az ügyfélkapun?
Köszi egyébként
Egyáltalán nem biztos, hogy a 12 %-os "büntetőadót" meg kell fizetnie.
Azt akkor kell általában, ha hibás, vagy valótlan nyilatkozat stb. miatt van 10 ezer forint feletti befizetnivalója.
Minden más esetben késedelmi pótlékot és önellenőrzési pótlékot számítunk fel!
Én sem érzem igazságosnak a büntetőadót.
Apám, még életében kiadott bérbe egy nyaralót. 2018 őszén meghalt.
A bérbeadás a halála után is folytatódott. (Folytatólagos volt)
Anyám lett volna a végrendeleti örökös. Szóltam a NAV-nak, hogy anyám se fizikailag, se szellemileg nincs cselekvőképes állapotban, mi legyen az adóval?
Mire reagáltak volna, édesanyám is meghalt. Ezt is bejelentettem. Visszajeleztek, hogy nem kell tennem semmit a hagyatéki végzés jogerőssé válásáig.
Vártam.
A közjegyzőnél "véletlenül" eltűnt apám hagyatéki leltára, húzódott minden. Közben elkerült egy "kedveske" örökösödési szerződés is, kétesélyes volt, hogy ki lesz végül az örökös, így egyáltalán nem tartottam sürgősnek magamat adóalanyként bejelenteni, fizetni, új bérleti szerződést kötni.
A NAV-val folyamatosan kapcsolatba álltam. Email, ajánlott levél, telefon. Tudtak róla, hogy mi a helyzet, most pedig meg akarnak büntetni..?
A hagyatéki március végén lett jogerős, addigra az ez évi bevallásomat már nyugtáztam és visszaküldtem nekik.
Nem trehányságból nem fizettem, hanem rajtam kívülálló okok miatt.
Köszönöm, nyolcas. Igen, így lesz a leghelyesebb.
(Amúgy 3-4000 Ft lesz kb. a 12 %, nem fog földhöz vágni..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!