Hogy van az, hogy bizonyos ügyfél megköveteli, hogy áfa körös legyen egy vállalkozó?
Figyelt kérdés
Igazából az elvét nem értem a dolgoknak. Ha egy KATA-s kiállít egy számlát 10 000 forintról, akkor az ügyfél befizet 10 000 forintot a vállalkozónak, és kész, viszont ha az ügyfél megköveteli, hogy ÁFA-s számla legyen, akkor 10 000 + áfa, azaz 12 700 forintot fizet be a vállalkozónak, amiből visszaigényelhet később 2700 Forintot, azaz végtére 10 000 forintjába került az ügylet, azaz, mintha AAM számlát kapot volna. Miért "követeli" meg bizonyos ügyfél mégis? Mi a kiskapu, amit nem látok? Válaszaitokat köszönöm!2020. máj. 6. 16:35
2/7 anonim válasza:
Sok ügyfél nem is érti, hogy mi a lényege az egész áfának. Nem tudják, hogy valszeg áfamentesen annyival olcsóbban kapják meg, mintha áfásan visszaigényelné az áfát belőle.
3/7 anonim válasza:
Én egy valós indokot tudok elképzelni: az ügyfélnek jobban megéri inkább áfás számlával csökkenteni az áfafizetési kötelezettséget (mintsem a kiadáson megspórolni ugyanazt az összeget), mert az áfafizetési kötelezettség alapján dől el, hogy a NAV milyen gyakori áfabevallóvá sorolja be. (havi / negyedéves / éves).
4/7 A kérdező kommentje:
Mindhármatok válaszát köszönöm. Kedves harmadik, lehetséges, hogy ez az indok, igazából reális lehet. Valami hasonlón gondolkoztam én is.
2020. máj. 7. 19:41
5/7 anonim válasza:
Egy példa arra, hogy miért. Egy üzletnek elromlik a gázkazánja. Keres egy vállalkozót, aki kicseréli. ÁFA körös így számláz: Gázkazán nettó 300 000,- Ft, ( a rátett + 81 000 Ft ÁFÁ-t visszaigényli), munkadíj nettó 100 000,- Ft, összesen 400 000,- Ft +ÁFA 108 000,-, bruttó 508 000 Ft. Visszaigényelhető ÁFA a megrendelőnél 108 000,- Ft, költség 400 000,- Ft. Nem ÁFA körös pedig így: Gázkazán (bruttó) 381 000-,Ft, munkadíj 100 000,- Ft, összesen 481 000 Ft, amiből a megrendelő semmit nem igényelhet vissza. (81 000,- forinttal kerül neki többe, mintha ÁFA körössel csináltatná meg, pedig a vállalkozó egy fillérrel sem keres többet a munkán..
6/7 A kérdező kommentje:
Az rendben van, de én szolgáltató vagyok, szóval nálam ez így nem annyira releváns. Anyagköltség esetében érthető a dolog.
2020. aug. 17. 10:05
7/7 anonim válasza:
Az is egy megoldás, megkérdezni a megrendelőt, miért ragaszkodok hozzá. Bár az a véleményem, hogy minden vállalkozásnak van egy csomó ÁFÁ-s kiadási számlája. (Könyvelési díj , telefon, szerszámok, számítógép hardver, szoftver, stb. amik emelik a vállalási árat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!