Nem lehetek KATA alany, valaki tud más megoldást?
Sziasztok!
Nem lehetek KATA alany. De számlaképesnek kell lennem.
Nincs valami hasonló megoldás amivel havi 1 millió alatt csak 50 ezret kelljen adóznom?
A könyvelésem számomra irreálisan magas és nem hiszem el hogy nincs valami hasonló megoldás 1 milliós havi bevétel alatt mint a KATA.
ha 300 ezret keresek akkor kb 40% ot kell leadóznom ami 120 ezer, így marad 180 bérem ami nem valami nagy bér.
Ha katás vagyok akkor a bérem így 250 ezer ami nem sok de nem is kevés mert sokan örülnének ennek is.
Viszont a 180-at és a 250-et összehasonlítva hogy lehet az, hogy ilyen irreális a különbség a kettő között...
Biztos kell legyen valami megoldásnak hogy havi 300-400 ezer mellett ne tartsak ugyan ott mint ha alkalmazott lennék.
Kérlek kerüljük az olyan válaszokat, hogy miért vállalkozom akkor, sajnos ebbe a helyzetbe jutottam, kataval egyszerűbb lenne és tudom hogy szar ez a helyzet.
Válaszokat előre is köszönöm.
De te kevered a szezont a fazonnal. A vállalkozót nem lehet szembeállítani a munkavállalóval. A kettő teljesen különböző dolog.
A KATA adózást az egyéb vállalkozói adózási módokkal lehet szembeállítani, és összehasonlítani.
Igen, bocsánat, az első hozzászólónak:
Egyéb vállalkozói adózási módot folytatok, ami azt hiszem a kereset utáni fix összegben való adózás, sajnos nem értek hozzá eléggé.
Azt szeretném megtudni, hogy létezik-e hasonlóan kedvező adózási forma, mint a KATA, havi 1 millió alatt.
Másodiknak: sajnos nem lehetek mert nem szüneteltettem még régebben a tavalyi évben a vállalkozásomat, hanem megszüntettem, mivel az akkori könyvelőm azt mondta, hogy nincs különbség a kettő között én meg sajnos hittem neki. Így fellebbezni próbáltunk és mostanában jött az elutasító határozat arra is.
Sajnos megszívtam ez ügyben.
Negyediknek: Igen próbálkoztam ilyennel de a mostani könyvelőm azt mondta, hogy mivel a Kata alanyi, így a személyemhez kötött, ha BT-t nyitok is ugyan úgy elutasítanák a BT KATA alanyiságát mivel nem lehetek KATA-s
Oké, de akkor fizeti a bt KATA-ját, de emellett a saját mint ügyvezető járulékait is fizetnie kell. És ő nem lehet KATA-s, tehát akkor bérként kell kivennie a pénzt.
Ezzel megint ott van, ahol a part szakad.
Most azt nem tudom, hogy ez tanulói jogviszony mellett mennyi, vagy hogy működik, de ha valakinek nincs más jogviszonya, ellenben tag vagy ügyvezető egy cégben, akkor a gatyáját kifizeti...
Nem, szerintem nem jól látod. Olyan, hogy bt katája igazából nincs, a kata mögött mindenképpen egy hús-vér ember van. Semmi sem tiltja, a kata törvény sem tér ki erre, hogy valaki egyéni vállalkozás után lehessen katás bt-ben kata alany. NAV állásfoglalásom is van erről, valamint jelenleg 3 ilyen formán működő bt is.
Sőt, csavarok még egyet a dolgokon. Egy embernek, egy időben, akár több katás jogviszonya is lehet, nem csak egy. Ezt szintén nem tiltja semmi sem.
Azt megkérdezhetem, hogy mi alapján van más véleményetek? Szóval találtatok esetleg valamilyen jogszabályt, ami tiltaná?
Ha gondolod, akkor előkereshetem a NAV állásfoglalást és becopyzom ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!