Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy lehet az, hogy nyugati...

Hogy lehet az, hogy nyugati országokban, sok ember visszakap az adójából pénzt?

Figyelt kérdés
Vannak nyugati ismerőseim, akik néha mesélik, hogy most kapnak vissza pénzt az adójukból, ilyen 2-3k dollárt/eurót, én meg nem tudom eldönteni, hogy most azt mire fel kapják? Amikor rákérdezek, azt mondják, hogy az visszajár. Magyarként ez olyan hihetetlen dolog..

2020. ápr. 13. 14:36
 1/10 anonim ***** válasza:
68%
Nalunk is ugyanugy mukodik! ;D
2020. ápr. 13. 14:41
 2/10 anonim ***** válasza:
68%

Itthon is van ilyen. Alkalmazottként nem jellemző, de vállalkozóként sokszor nem tudod előre a teljes adóterhedet meghatározni, így előlegeket fizetsz, majd a végső elszámoláskor előfordulhat, hogy túlfizettél, ekkor visszajár.

Én alkalmazottként is kapok vissza szerény összeget, szochó túlfizetés miatt, mert a tavalyi prémiumomból levonták.

2020. ápr. 13. 14:53
 3/10 A kérdező kommentje:
Ezek mind melós emberek, bolti eladó, biztiőr stb..
2020. ápr. 13. 14:59
 4/10 anonim ***** válasza:
23%
Mert ilyen az adórendszer.
2020. ápr. 13. 15:02
 5/10 anonim ***** válasza:
80%

Országa válogatja, de sok országban csomó mindent el tudsz költségként számolni: munkába járás költségei, munkaeszközök, munkaruha. Illetve csomó mindenre jár adókedvezmény: lakástakarék, óvodai díj stb.

Ezek után jár vissza pénz.

2020. ápr. 13. 15:06
 6/10 anonim ***** válasza:
65%

Alapesetben a munkaadó a fizetéskor egyböl átutalja a havi bérböl az adót, amit úgy számolnak ki, hogy aza adott bruttót felszorozzák 12 -vel, kiszámolják az erre járó adót és visszaosztják megintcsak 12-vel.

Viszont a különbözö adókedvezmények egy része nem lesz beszámítva (pl. eltartásra szoruló vagy még tanuló gyerek, különbözö, adóból leírható kiadások, stb), ezért ezeket az éves adóbevallásnál kell feltüntetni és ezek miatt visszajár a már befeizetett adó egy része.

Ez külföldön is így van, meg Magyarországon is, csak legfeljebb sokan nem tudnak erröl és ezért nem élnek ezzel a lehetöséggel!

2020. ápr. 13. 15:35
 7/10 anonim ***** válasza:
68%

2 gyerekre havi 40.000ft adó-és járulékkedvezmény jár"na".

Én ezt évente veszem igénybe,így évente egyszer kapok 480.000ftot.

3 gyerekre ez havi 99.000ft,tehát évente majdnem 1,2M Ft.

Férjem Ausztriában dolgozik,ő is kap évente egyszer vissza kb.2500-3000euró adót!

-egyszer,mert "egyedülkereső",vagyis az én fizum nem éri el,azt hiszem az évi 15.000euros határt.Valahogy így vana határ.

-kap valamit a gyerekek után,valami "családi bónuszt"?

-illetve ekkor kapja meg az üzemanyag pénzt is!

Szóval,ahogy előttem is írták,ez sok helyen így működik,Magyarországon is!

2020. ápr. 13. 15:44
 8/10 A kérdező kommentje:
hát megértem az osztrákokat, hogy tényleg kiakadtak ezen, hogy az ott güriző kelet európaik felveszik a családit az anyaországban élő gyerekük után.
2020. ápr. 13. 15:54
 9/10 anonim ***** válasza:
17%

7. vagyok.

A cs.p.t havonta kapjuk TERMÉSZETESEN!

Ha az osztrák lusta havi 2500ért melózni+az egyéb alja munkát elvégezni,akkor legyen hálás,hogy a magyarok működtetik pl. Burgenlandot!

2020. ápr. 13. 17:05
 10/10 anonim ***** válasza:

Svájc meg pl. nem akad ki.Sőt épp év elején kérdezték , hogy 5 évre visszamenőlegesen nem e akarnám már érvényesíteni a családit, ha már 10 éve oda fizetem a járulékokat, amiben meg pl. nyugdíjjarulekbol elszamolhato a lakasfelujitas vagy vásárlás is? Itthon meg külön magànnyugdíjazni, meg külön ltpzned kell ehhez.

Eddig is tudtuk ezt a lehetőséget de nem éltem vele, hogy gyerekenként havi 150 euroval többet kapjak nettó fizetésben. Most viszont jól fog jönni pár héten belül, vésztartaléknak, ha nagyon elhúzódna a jelenlegi helyzet.

Ettol függetlenül itthon is vannak adókedvezmények , amik az itthoni jövedelem mértékéhez is tud igazodni adott esetben és érvényesíthetők, feltéve hogy van elég adó alapod is hozzá , de kvázi nem túl sok.Mert akkor meg mindig Te fogsz fizetni szja-t pl. nem pedig az állam Neked.

2020. ápr. 14. 06:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!