Hogy lehet az, hogy nyugati országokban, sok ember visszakap az adójából pénzt?
Itthon is van ilyen. Alkalmazottként nem jellemző, de vállalkozóként sokszor nem tudod előre a teljes adóterhedet meghatározni, így előlegeket fizetsz, majd a végső elszámoláskor előfordulhat, hogy túlfizettél, ekkor visszajár.
Én alkalmazottként is kapok vissza szerény összeget, szochó túlfizetés miatt, mert a tavalyi prémiumomból levonták.
Országa válogatja, de sok országban csomó mindent el tudsz költségként számolni: munkába járás költségei, munkaeszközök, munkaruha. Illetve csomó mindenre jár adókedvezmény: lakástakarék, óvodai díj stb.
Ezek után jár vissza pénz.
Alapesetben a munkaadó a fizetéskor egyböl átutalja a havi bérböl az adót, amit úgy számolnak ki, hogy aza adott bruttót felszorozzák 12 -vel, kiszámolják az erre járó adót és visszaosztják megintcsak 12-vel.
Viszont a különbözö adókedvezmények egy része nem lesz beszámítva (pl. eltartásra szoruló vagy még tanuló gyerek, különbözö, adóból leírható kiadások, stb), ezért ezeket az éves adóbevallásnál kell feltüntetni és ezek miatt visszajár a már befeizetett adó egy része.
Ez külföldön is így van, meg Magyarországon is, csak legfeljebb sokan nem tudnak erröl és ezért nem élnek ezzel a lehetöséggel!
2 gyerekre havi 40.000ft adó-és járulékkedvezmény jár"na".
Én ezt évente veszem igénybe,így évente egyszer kapok 480.000ftot.
3 gyerekre ez havi 99.000ft,tehát évente majdnem 1,2M Ft.
Férjem Ausztriában dolgozik,ő is kap évente egyszer vissza kb.2500-3000euró adót!
-egyszer,mert "egyedülkereső",vagyis az én fizum nem éri el,azt hiszem az évi 15.000euros határt.Valahogy így vana határ.
-kap valamit a gyerekek után,valami "családi bónuszt"?
-illetve ekkor kapja meg az üzemanyag pénzt is!
Szóval,ahogy előttem is írták,ez sok helyen így működik,Magyarországon is!
7. vagyok.
A cs.p.t havonta kapjuk TERMÉSZETESEN!
Ha az osztrák lusta havi 2500ért melózni+az egyéb alja munkát elvégezni,akkor legyen hálás,hogy a magyarok működtetik pl. Burgenlandot!
Svájc meg pl. nem akad ki.Sőt épp év elején kérdezték , hogy 5 évre visszamenőlegesen nem e akarnám már érvényesíteni a családit, ha már 10 éve oda fizetem a járulékokat, amiben meg pl. nyugdíjjarulekbol elszamolhato a lakasfelujitas vagy vásárlás is? Itthon meg külön magànnyugdíjazni, meg külön ltpzned kell ehhez.
Eddig is tudtuk ezt a lehetőséget de nem éltem vele, hogy gyerekenként havi 150 euroval többet kapjak nettó fizetésben. Most viszont jól fog jönni pár héten belül, vésztartaléknak, ha nagyon elhúzódna a jelenlegi helyzet.
Ettol függetlenül itthon is vannak adókedvezmények , amik az itthoni jövedelem mértékéhez is tud igazodni adott esetben és érvényesíthetők, feltéve hogy van elég adó alapod is hozzá , de kvázi nem túl sok.Mert akkor meg mindig Te fogsz fizetni szja-t pl. nem pedig az állam Neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!