Mit lehet ebben az esetben tenni a 2019. évi személyi jövedelemadó bevalással kapcsolatosan? Nem igazán vagyok otthon a témában.
Mit jelent számodra a "múlt év felében betöltötte"?
Pontosan az határozza meg, hogy meddig érvényesítheted a cs.k-t, hogy mikor töltötte a 20. életévét.
Családi pótlék jár még utána?
Mert az adókedvezményt is addig veheted igénybe rá.
Önellenőrzéssel tudod érvényesíteni. Nem kell bemenned, ott nem fogják megcsinálni helyetted az önrevit.
Még simán elévülési időn belül van, ne aggódj!
Az sem baj, ha esetleg nem igényelted utána a családi pótlékot, mivel a szja törvény a családi adókedvezménynél nem azt írja, hogy csp-t kell kapnod, hanem azt, hogy jogosultnak kell rá lenned.
A következőket vedd figyelembe:
"Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti."
Ha nem sajátos nevelési igényű a gyermeked, akkor annak a tanévnek az utolsó napjáig jogosult vagy utána családi kedvezményre, amelyben a 20. életévét betöltötte.
Például ha Ő 2019. május 24-én betöltötte a 20. életévét és a 2018/2019. tanév utolsó napja június 16-a, akkor még június hónapra érvényesíthetsz utána családi kedvezményt.
Ha 2019. október 14-én töltötte be a 20. életévét, és a 2019/2020. tanév utolsó napja 2020. június 16-a, akkor 2020. június hónapig érvényesíthetsz kedvezményt.
Gyakorlatilag családi pótlék is addig jár utána.
Ha a fentiek alapján járna még Neked kedvezmény, akkor a 2019. évi adóbevallásodban ezt önellenőrzés keretén belül tudod érvényesíteni.
Ugyanazon a számú nyomtatványon kell elkészíteni, amelyen az eredetit, csak a módosított adatokkal és jelölni a főlapon, hogy "önellenőrzés"-t hajtasz végre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!