KATA adóbevallás?
Az imént kitöltöttem a 19KATA nyomtatványt az ÁNYK keretprogram segítségével, viszont nem teljesen egyértelmű a dolog számomra. 2019 decemberében nyitottam meg a vállalkozásom, majd december végétől szüneteltetem azt. Ez alatt a közel egy hónap alatt 124 ezer forint bevételem jött be. Január hónapban mivel főállásban nyitottam meg a katát, 50 ezer forintot fizettem be a nav-nak. Viszont most mikor töltöttem ki a 19KATA nyomtatványt, kitöltöttem a bevétel mezőt, és 49200 forintnyi adót írt ki a 01-es nyomtatvány utolsó sorába. Én néztem el valamit, vagy ténylegesen 49200 forintot kell pluszba kifizetnem ezért az alig egy hónapért és 124 ezer forint bevételért?
Feltöltöttem kép formájába is, ha esetleg értelmetlenül fogalmaztam volna.
"KATA-snak nem kell könyvelő..." :D :D - mondják sokan.
De, kell, és épp ezért kell.
Már a másik kérdésednél is mondtam, hogy legalább egy évben egyszer ne sajnálj a könyvelőre pénzt és bízd rá az adóbevallást.
Amúgy iparűzési adót fizettél december hónapra? Mert még arra is jöhet meglepetés...
Gondolom, ez is Te vagy...
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..
Az 1-es sorban az 1000 Ft hibás, egy hónap Kata esetén ez 1m forint.
Mivel 1000 van keretösszegnek megadva, így a felette lévő összeg 40%-át számolja plusz ado
Bocs, valamiért elküldte mondat közepén.
Mivel 1000 van keretösszegnek megadva, így a felette lévő összeg 40%-át számolja plusz adóként.
Át kell írni az első sort.
Vannak - lesznek még itt gondok...
"2019 decemberében nyitottam meg a vállalkozásom, majd december végétől szüneteltetem azt.
Január hónapban mivel főállásban nyitottam meg a katát, 50 ezer forintot fizettem be a nav-nak."
Most szólok:
Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet a vállalkozást."
Tehát vagy nem szüneteltetted, vagy össze-vissza jelentgettél.
Ember legyen a talpán, aki ezt majd kibogozza...
Ha már nincs könyvelőd, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy elolvasod a NAV 51. sz füzetet, illetve a neten tájékozódsz a KATA-s adózással, működéssel kapcsolatban.
Végezetül, ha nem akarsz ennyi időt pocsékolni rá és inkább dolgoznál, pénzt keresnél ezalatt, akkor talán majd csak megkeresel egy könyvelőt...
Viszont így a következő hibát írja ki:
[01] Ha a kisadózó vállalkozás által elért bevétel > bevallási időszak hónapjai * 1 millió Ft és segédkódkocka nem jelölt, akkor [01]1a = bevallási időszak hónapjai * 1 millió Ft. (Hibakód=<719062/M104>)
Mezőinformációk (Lap: 01, Sorszám: 1, Oszlop: A,
Belső azonosító=[01]A1, Import azonosító=23401, Közös azonosító=0B0001C0001AA)
[01] Ha 2a <= 1a, akkor a nyomtatványt csak nyilatkozatként nyújthatja be, bevallásként nem. ([01] nem lehet kitöltött) (Hibakód=<682485/M113>)
Mezőinformációk (Lap: 01, Sorszám: 2, Oszlop: A,
"Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet a vállalkozást."
Tehát vagy nem szüneteltetted, vagy össze-vissza jelentgettél."
Nem teljesen értem a problémát. Könyvelő által lett szüneteltetve a vállalkozásom. 2019 december elején kezdtem, és december végén szüneteltette. Januárban pedig kifizettem a havi 50 ezer forint katát december hónapra.
Kérdező, akkor valószínűleg nem jól értettem: decemberben voltál KATA-s és jelenleg is szünetelsz?
Mert én úgy értettem, hogy dec-ben csináltad, a végén szüneteltetted és januárban újra nyitottad.
Tényleg, komolyan mondom, hogy ne a Gyakoriról akard kitölteni az adóbevallásodat, ha nem megy, akkor menj be a NAV-hoz vagy a könyvelőhöz.
Bár néha itt is tudnak segíteni, de ha valaki esetleg rosszat mond, rosszul csinálod, akkor csak a gubanc van vele.
Adóügyekben soha ne hallgass a gyakorira, mert sokba kerülhet - ez nem szakmai fórum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!