KATA adóbevallás?

Figyelt kérdés

Az imént kitöltöttem a 19KATA nyomtatványt az ÁNYK keretprogram segítségével, viszont nem teljesen egyértelmű a dolog számomra. 2019 decemberében nyitottam meg a vállalkozásom, majd december végétől szüneteltetem azt. Ez alatt a közel egy hónap alatt 124 ezer forint bevételem jött be. Január hónapban mivel főállásban nyitottam meg a katát, 50 ezer forintot fizettem be a nav-nak. Viszont most mikor töltöttem ki a 19KATA nyomtatványt, kitöltöttem a bevétel mezőt, és 49200 forintnyi adót írt ki a 01-es nyomtatvány utolsó sorába. Én néztem el valamit, vagy ténylegesen 49200 forintot kell pluszba kifizetnem ezért az alig egy hónapért és 124 ezer forint bevételért?

[link]

Feltöltöttem kép formájába is, ha esetleg értelmetlenül fogalmaztam volna.

2020. febr. 16. 12:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

"KATA-snak nem kell könyvelő..." :D :D - mondják sokan.

De, kell, és épp ezért kell.

Már a másik kérdésednél is mondtam, hogy legalább egy évben egyszer ne sajnálj a könyvelőre pénzt és bízd rá az adóbevallást.

Amúgy iparűzési adót fizettél december hónapra? Mert még arra is jöhet meglepetés...

Gondolom, ez is Te vagy...

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..

2020. febr. 16. 12:41
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-es sorban az 1000 Ft hibás, egy hónap Kata esetén ez 1m forint.

Mivel 1000 van keretösszegnek megadva, így a felette lévő összeg 40%-át számolja plusz ado

2020. febr. 16. 13:05
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, valamiért elküldte mondat közepén.

Mivel 1000 van keretösszegnek megadva, így a felette lévő összeg 40%-át számolja plusz adóként.

Át kell írni az első sort.

2020. febr. 16. 13:08
 4/13 anonim ***** válasza:
52%

Vannak - lesznek még itt gondok...

"2019 decemberében nyitottam meg a vállalkozásom, majd december végétől szüneteltetem azt.

Január hónapban mivel főállásban nyitottam meg a katát, 50 ezer forintot fizettem be a nav-nak."

Most szólok:

Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet a vállalkozást."

Tehát vagy nem szüneteltetted, vagy össze-vissza jelentgettél.

Ember legyen a talpán, aki ezt majd kibogozza...

Ha már nincs könyvelőd, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy elolvasod a NAV 51. sz füzetet, illetve a neten tájékozódsz a KATA-s adózással, működéssel kapcsolatban.

Végezetül, ha nem akarsz ennyi időt pocsékolni rá és inkább dolgoznál, pénzt keresnél ezalatt, akkor talán majd csak megkeresel egy könyvelőt...

2020. febr. 16. 13:25
 5/13 A kérdező kommentje:

[link]

Viszont így a következő hibát írja ki:

[01] Ha a kisadózó vállalkozás által elért bevétel > bevallási időszak hónapjai * 1 millió Ft és segédkódkocka nem jelölt, akkor [01]1a = bevallási időszak hónapjai * 1 millió Ft. (Hibakód=<719062/M104>)

Mezőinformációk (Lap: 01, Sorszám: 1, Oszlop: A,

Belső azonosító=[01]A1, Import azonosító=23401, Közös azonosító=0B0001C0001AA)

[01] Ha 2a <= 1a, akkor a nyomtatványt csak nyilatkozatként nyújthatja be, bevallásként nem. ([01] nem lehet kitöltött) (Hibakód=<682485/M113>)

Mezőinformációk (Lap: 01, Sorszám: 2, Oszlop: A,

2020. febr. 16. 13:50
 6/13 A kérdező kommentje:

"Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet a vállalkozást."

Tehát vagy nem szüneteltetted, vagy össze-vissza jelentgettél."

Nem teljesen értem a problémát. Könyvelő által lett szüneteltetve a vállalkozásom. 2019 december elején kezdtem, és december végén szüneteltette. Januárban pedig kifizettem a havi 50 ezer forint katát december hónapra.

2020. febr. 16. 13:56
 7/13 anonim ***** válasza:
80%
Bocsánat, melléütöttem: NAV 61. sz füzet
2020. febr. 16. 14:08
 8/13 anonim ***** válasza:

Kérdező, akkor valószínűleg nem jól értettem: decemberben voltál KATA-s és jelenleg is szünetelsz?

Mert én úgy értettem, hogy dec-ben csináltad, a végén szüneteltetted és januárban újra nyitottad.

Tényleg, komolyan mondom, hogy ne a Gyakoriról akard kitölteni az adóbevallásodat, ha nem megy, akkor menj be a NAV-hoz vagy a könyvelőhöz.

Bár néha itt is tudnak segíteni, de ha valaki esetleg rosszat mond, rosszul csinálod, akkor csak a gubanc van vele.

Adóügyekben soha ne hallgass a gyakorira, mert sokba kerülhet - ez nem szakmai fórum.

2020. febr. 16. 14:20
 9/13 A kérdező kommentje:
Így van, decemberben kezdtem, a végén szüneteltettem, és azóta is szüneteltetve van.
2020. febr. 16. 16:45
 10/13 anonim ***** válasza:
Ezer forintban kell az adatokat megadni, nem forintban.
2020. febr. 16. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!