Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Eladtam lakásomat 5 éven...

Eladtam lakásomat 5 éven belül, jövedelmem származott belőle, de nem tervezem bevallani, rizikók?

Figyelt kérdés

Kb 700-800k-t kéne adóznom utána, ami röhejes (főleg úgy ha tudnátok az előéletét), szóval én ezt valahogy nem akarom befizetni. Ugye 5 év az elévülési ideje.

Magánszemély vagyok, fix havi jövedelemmel, a nav automatikusan elkészíti a bevallásomat.

Vettem egy másik lakást az eladott lakás árából (olcsóbban 3 millióval, így azután nem kellett illetéket fizetni, - lakáscsere illetékbeszámítás miatt-).

Nekem kellett az előző lakás adávsételijét elküldeni, mert állítólag (ügyintézővel beszéltem), ők nem látják a földhivatalhoz érkeztetett adásvételiket, ergo nem tudják mennyiért adtad el.

Kérdésem: Mennyire nézhet utána a nav ezeknek az eladásoknak? Illetve ha lebuknék, akkor ugye "önellenörzést" lehet csinálni, és ott bevallani.

Azt tervezem, hogy a pénzt félrerakom, 5 évig, ha esetleg lebuknék.

2020. jan. 26. 11:33
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Itt az eladásról van szó.

Vételnél én is megkaptam a navos papírt, hogy fizessem be a 4% illetéket, ezzel is jól jár most nagyon az állam ilyen ingatlanárak mellett..

2020. jan. 26. 15:00
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, akárhogy csűröd-csavarod, a szálak akkor is összefutnak.

"Itt eladásról van szó"

Nincs önmagában eladás, tartozik hozzá egy vétel is. Azaz mindenképpen eljutnak az adatok a kellő helyekre.

Nem azt a választ kaptad, amit reméltél, és jön a "de hát..."

Nem tudok már ezekre mit írni, tégy belátásod szerint.

2020. jan. 26. 15:26
 13/21 A kérdező kommentje:

Már eldöntöttem, nem vallom be, ha meg rajtakapnak befizetem.

Egy ismerős azt is tanácsolta, hogy esetleg fizessem be a felét, és úgy nem szúr szemet, hogy nem folyt be pénz nekik.

2020. jan. 26. 15:32
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Gondolkodjál már!

Az illetékek miatt van nyilvántartásuk a NAV-nak.

Ott Te, amikor megvetted a lakást, szerepelsz, mint vevő. Amikor eladtad, akkor szerepelsz, mint eladó.

Van egy adóazonosító jeled. Beütik a gépbe, megnyomják az entert és már látják is, hogy 5 éven belül van egy ügyleted ingatlannal kapcsolatban, ahol először vevő, majd eladó voltál. Kidobja a gép, hogy ennek ellenére nem tüntettél fel ingatlan értékesítésével kapcsolatban semmi a bevallásban.

Már mész is Schindler-listájára. :)

Szerinted nincs a rendszerükben ellenőrzési pontok?

Bepróbálkozni persze belehet, csak nem érdemes.

2020. jan. 27. 05:49
 15/21 A kérdező kommentje:
Csak akkor kell feltüntetni a bevallásban, ha származott belőle bevételem. Ha nem tünteten fel, az azt jelenti nekik, hogy nem. Hogy most ennek utánanéznek-e, ez a szerencse kérdése.
2020. jan. 27. 07:19
 16/21 anonim ***** válasza:
76%

Igazad van, ne is fizess adót... minek az?

De gondolom, ha nem ér ki időben a mentő, vagy sokat kell várni az orvosnál, akkor a kva anyját a magyar államnak, hogy még ezt se képesek biztosítani...

2020. jan. 27. 17:40
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

"Csak akkor kell feltüntetni a bevallásban, ha származott belőle bevételem."

Ez mind igaz, de 5 éven belüli eladásnál ez nem éppen gyakori.

"Ha nem tünteten fel, az azt jelenti nekik, hogy nem. Hogy most ennek utánanéznek-e, ez a szerencse kérdése."

Ez is igaz. Látom nagy kedved van piszkálni az oroszlán bajszát.

Nekem ezzel kapcsolatban csak annyi jut eszembe: "Kell a jó? Nem. Kell a rossz? Igen.

Részemről ennyi... :)

2020. jan. 28. 05:46
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszodat!

Tudom, hogy a tűzzel játszok, csak kíváncsi lennék olyanok véleményére, akik ezt már eljátszották. De gondolom ezzel nem szokás dicsekedni :'D

2020. jan. 28. 13:44
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Gyakori következő kérdés!

Megbüntetett a NAV, mit tudok tenni?

2020. jan. 28. 15:15
 20/21 anonim ***** válasza:

Az ilyennek családi pótlékot se adnék, meg semmiféle adókedvezményt.

Mikor be kell fizetni, akkor keresi a kiskaput, de igényelni a közös pénzből bezzeg mindenki tud!

2020. jan. 28. 16:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!