Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan adózzak, ha adás-vétell...

Hogyan adózzak, ha adás-vétellel foglalkozom, és nincs bejelentett munkám?

Figyelt kérdés

Szeretném teljesen törvényessé tenni, mivel már 2 éve ezzel foglakozom, és havi közel 2 millió ft a haszon.

Nem szeretném elárulni mi a termék, de nagy rá a kereslet.

Nem illegális anyag, tárgyi dolog, amit sokhelyen árulnak boltokban.

A gyártótól szerzem be külföldön, és kb 20%-kos haszonnal azonnal el tudom adni már másnap. (Utazás miatt)

Ha heti 5x fordulok a személyautómmal az eus országok között, akkor pontosan

Havi 2 millió körül van a profit.

Nagy a kockázat, mivel 10 millió ft-nyi készpénzzel utazok, azzal fizetek, és eladáskor készpénzt is kapok.

Nem vagyok sajnos tisztában a jogi dolgokkal, és mivel elkezdtem nagyban csinálni, szeretném legálissá tenni valahogyan.(persze ha ez illegálisnak számít)

Eddig kis összeggel csináltam, de sikerült megbeszélnem a vevővel a nagyobb mennyiséget.

Mi ennek a legegyszerűbb módja? Számlát kapok vásárláskor, a nevemen van, de eladáskor semmit.

Van bármilyen vállalkozás forma, amivel el tudok számolni ha nem is az egész összeggel, de legalább évi 10–15 millióval?

Bűnt követek el ezzel?

Én azt gondolom laikusként, hogy nem törvénybe ütköző vásárolni olyan dolgot, amit esetleg másnak drágábban tudok eladni.

A határoknál nincs ellenőrzés ugyan, de ha lenne is, nem találtam olyan törvényt, hogy egy “nyaralás” során ne vásárolhatnék belőle eu-n belül és vihetem haza.

A termék darabszáma sem nagy mennyiségű, és méretre sem nagy, egy kézzel fogható. Általában 50-80 közötti db-ot szoktam venni, elfér a kombi autóm csomagterének a felében.

Számlát ad a cég, hogy mit vettem mennyiért, de az eladáskor nem kapok.

Mit tudok tenni, hogy minden jól működjön?

Szeretnék felkeresni ügyvédet és könyvelőt is, de félek, hogy beszélnem kell a termékről, és nem szeretnék, mert félek, hogy bárki lenásolhatja amit csinálok.

Nagyon egyszerű dolog, biztos csinálja más is, ugyan ezzel vagy akár más termékkel.

Én azért választottam ezt, mert viszonylag kicsi és drága és van rá vevőm.

2020. jan. 22. 03:01
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Közben rájöttem, hogy a haszon nem 20%-os másnapra, sosem lesz egy nap alatt 1,2x-es pénzem.

A 20% hó végére lesz profitban, ha 20 utam van kb.

Szóval 1% marad meg naponta, de 10 millió ft-nál az napi átlagosan 100 ezer ft, miután minden költségem lejött. És minden költséget direkt túlszámolok.

Cserébe vezetek érte napi 14-16 órát, ezért is vontam bele több embert, hogy vezessenek és védjük együtt a pénzt, ha netán történik valami az úton.

2020. jan. 22. 03:11
 2/12 anonim ***** válasza:
63%

Mivel ez egy rendszeres dolog és üzletszerűen csinálod, direkt ezért mész, így ez jelenleg törvénybe ütköző.

Laikus vagyok adózásban, de józan paraszti ésszel arra jutottam hogy vagy válts ki egy vállalkozóit, vagy járj utána hogy adószámos magánszemélyként ki tudsz-e váltani erre egy számot.

2020. jan. 22. 03:19
 3/12 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy igazad van, de amennyiben ez ingóságnak számít és valóban üzletszerűen csinálom, így 15% szja-t kell fizetnem utána.

Azonban, ha mindent bevallok, 5% lesz a profitom.

Így viszont nem éri meg, szinte 1500 ft-os órabérért dolgoznék, és karban kell tartani az autót is, cserélni idővel, stb..

Vagy a 15%-kot a profit után kell megfizetni? Azt úgy bevállalnám, viszont nem kapok papírt arról, hogy mennyiért adtam el...

Szóval így nem tudom mit tudnék tenni.

Olyan megoldást keresnék, ami az arany középút lenne.

2020. jan. 22. 03:26
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Ezért gondoltam az adószámos magánszemély dologra, mert az elvileg úgy működik hogy csak azután adózol amit bevallassz. Eladsz mondjuk 100-at és a felét feketén, nyom nélkül. Te döntöd el hogy hány eladásnál állítasz ki számlát. A többi meg sem történt.

Az az igazság hogy nem tapasztalatból beszélek, csak nézelődtem én is a témában 1-2 éve, és amennyit összeolvastam róla, az alapján járható útnak tűnt, aztán hagytam mégis a francba, és vállaltam a kockázatot.

2020. jan. 22. 03:49
 5/12 A kérdező kommentje:

Mivel nem dolgozok és drága autót vettem, és 2-3 éven belül lakást szeretnék venni, így muszáj kitalálnom valamit.

Bár a rokonságomban több ember is minimálbérre van bejelentve 20-30 éve, és kp-ban kapja a fizetését.

Szóval egész életében nem keresett anyir, amennyit ér a jelenlegi háza, amit hitel nélkül építtetett fel, medencével, tele új drága elektronikai dolgokkal, garazsban 2db drága autó stb.

Szóval én ezt nem értem. Persze, megdolgozott a pénzért, nem sajnálom tőle, de akár szerezhette volna illegálisan is.

Hogy nem tűnik ez fel senkinek?

Nem látja a nav, hogy az ember negyed annyit nem keresett élete során mint amennyi érték a nevén van?

És közben eltartja a csaladot is.

Vagy túlparázom és évi 10 millió ft senkit nem érdekel?

Mi van, ha mégis? Nem szeretnék mindent elbukni, vagy netán börtönbüntetést kapni.

Most nagyon rászálltak erre a pénzmosásos dologra, mindenhol ezt hallom.

2020. jan. 22. 04:01
 6/12 anonim ***** válasza:
58%

Erre én is ráparáztam anno, de mindenhonnan azt hallottam hogy csak random módon nem ellenőrizgetnek, arra nincs kapacitásuk. Csak akkor néznek bele az ember dolgaiba ha kapnak egy fülest valahonnan.

Nem ajánlom hogy továbbra is így csináld mert ezt neked kell eldöntened hogy vállalod-e a kockázatot, ami azért mindig ott van, ha kicsi is az esély hogy valaha is átvilágítanak.

2020. jan. 22. 04:06
 7/12 anonim ***** válasza:
69%
Ezek szerint mégsem hoz ez annyit hogy ne tellne 2m f hasznodból adózni. Na mindegy, kitaláció az egész, úgy adod elő, mintha...
2020. jan. 22. 05:05
 8/12 anonim ***** válasza:
62%
Amennyiben igaz ez a sztori, úgy igenis bűnt követsz el. Adószámos magámszemély erre természetesen nem jó. Minimum ev kell rá, de ekkora volumennél én lehet nem is azt ajánlanám.
2020. jan. 22. 07:23
 9/12 anonim ***** válasza:
21%

"már 2 éve ezzel foglakozom, és havi közel 2 millió ft a haszon."

És ezek után még leírod, hogy nem volna haszon rajta, ha adóznál? :D

Szerintem is kitaláció a kérdés, de azért megpróbálok normálisan válaszolni rá:

- üzletszerű tevékenységet folytatsz, tehát ki kell váltani rá a vállalkozóit, ami pl. KATA-s adózásban havi 50 ezer ft adót jelent évi 12 millió bevételig.

- ügyvéd nem kell

- könyvelő kell

- "Számlát ad a cég, hogy mit vettem mennyiért, de az eladáskor nem kapok." Eladáskor persze, hogy nem kapsz, mivel akkor Neked kell adni :-)

Adószámos magánszemélyt javaslónak üzenem, hogy rendszeres tevékenységre nem lehet kiváltani, meg nem is érdemes, ekkora haszonnál, mert úgyis beleköt a NAV-

2020. jan. 22. 08:39
 10/12 anonim ***** válasza:
26%

Kérdező ordas büdös nagy kamu a történeted, kevered a szezont a f444zonnal!

A % számítással is hadakozol, ebből adódóan feltételezem olyan 10-11 év körül lehetsz.

Eladáskor nem neked kell kapni számlát, hanem neked kéne adnod :)

Mi ez a csodálatos (kamu) termék???

2020. jan. 22. 09:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!