A vagyonszerzési illeték kivetésére mennyi ideje van a NAV-nak?
Szeptemberben vásároltunk saját lakást, mert az albérletünket eladták a fejünk fölül(bőven több, mint 20M ft-ért és bazi sok hitellel) és még nem kaptunk semmilyen levelet a NAV-tól. Az ismerőseim körében kb. Makótól Jeruzsálemig lehetne sorolni az időtartamot, amikor is megkapták a csekket. Van, aki 2 hónap után kapta meg, van, aki 2,5 év (!!!) után. A két végpont között mindenféle időpont játszik. A kérdésem az lenne, hogy a NAV ilyen szempontból önkényesen megtehet bármit? Mármint mi az, hogy akármikor kiszabhatja? Nincs valami határidő erre? Hogy ha 1 évig nem küldte, akkor kész, később már nem teheti meg? És, ha nincs ilyen, akkor MIÉRT NINCS?! Engem ez rettenetesen felháborít! 1 millió forint feletti a ránk eső illeték összege, és a lakásra kapott hitel erre már nem is volt elég. Családi segítséggel, nagy nehezen összekuporgattuk ezt a "kisebb vagyont" és most nem merünk hozzányúlni, mert ki tudja, mikor küldik ki a csekket! Nevetséges! Közben meg kong a lakás az ürességtől, mert bebútorozni már nem nagyon jutott miből. Közben az autónk is gallyra ment, tehát tudnánk mire költeni ezt a pénzt. A részletfizetés alanyi jogon nem jár, mert hiába vagyunk első lakásvásárlók, sajnos 35 évesek (ha egy hajszállal is), de elmúltunk már, tehát tényleg nem merünk ebből egy forintot sem költeni addig, míg nincs határozatba foglalva az, hogy ezt a "könnyítést" a részükről megkapjuk.
Szóval jogi szemszögből nézve mi a helyzet? A NAV tényleg pofátlanul megtehet ebben a témában bármit?
A válaszokat előre is köszönöm...:)
Szia Anonim.
Na, hát képzeld el, hogy most április 2-án kaptuk meg a határozatot. A pandémia kellős közepén. Mit ne mondjak jó sokáig elhúzták...de, ha már így alakult, akkor úgy voltam vele, hogy írok egy mentességi kérelmet, amiről kb. mindenki le akart beszélni, de mit veszíthetek alapon megpróbáltam. Utólag azt mondhatom, hogy abszolút megérte, mert elengedték az illeték felét! :)
500.000ft benne maradt a zsebünkben. Szóval, aki teheti én azt mondom, hogy első körben próbáljon meg mentességet kérni. Semmi veszíteni valója nincs. :)
Szia Kérdező!
Látom, régi a kérdés, de hátha... mivel indokoltad a mentességi kérelmet?
"mivel indokoltad a mentességi kérelmet?"
Valószínűleg a pandémiára hivatkozott és a vele járó kedvezőtlen gazdasági eseményekkel.
Sziasztok!
Igen, a vírushelyzetre hivatkoztam, azon belül is a férjem bizonytalanná vált munkahelyére fektettem a hangsúlyt, plusz pont abban a hónapban lettem kismama is, szóval ezt is belevettem a dologba. Most a háború is kapóra jöhet, ha van bármilyen összefüggés mondjuk a munkahelyed és a háború között. Csak egy példa: az egyik ismerősöm acél nyersanyaggal kereskedő cégnél dolgozik. Az árú szinte 100%-a Ukrajnából erkezett, hisz ott volt Európa egyik legnagyobb acél gyára. Ezt viszont lebombázták, így most a cégnek nincsen anyagforrása. A dolgozók fizetésnélküli szabadságra kényszerültek. Szóval, ha van bármi, amibe beletudsz kapaszkodni a háború kapcsán, tedd meg. De akár a hirtelen drágulásokra is hivatkozhatsz, bár minél több nehezítő tényezőt írsz le, annál nagyobb az esélyed arra, hogy méltányosságot kapj! Én azt mondom, hogy mindenképp próbáld meg! Veszítenivalód nincsen! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!