Ingatlan eladás adózás szempontjából hogyan kell számolni a szerzés évét?
A lakóingatlanra az adásvételi 2016.08 hóban történt.
A tulajdonjogi bejegyzés 2016.10 havi.
A beköltözés, mivel új ingatlan, 201708.
Használatba vételi kicsit később.
Ha eladóm az ingatlant, akkor mi számít szerzés évének?
Illetve számítanak a hónapok vagy sem? Azaz ha ki akarom várni az 5 évet, akkor a következő év januárjában érdemes eladnom?
Köszi.
És erre nekem kell figyelni adóbevalláskor? Vagy értesít róla az adóhivatal?
Megszerzés éve (SZJA törvény):
"59. § * Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erre vonatkozó szerződés kelt.
60. § * (1) * Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni. Ha jogi személy 1989. január 1. napja előtt értékesített ingatlant a magánszemély részére, az ingatlan megszerzésének időpontja a szerződéskötés napja.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezésétől eltérően a földrendezés vagy kisajátítás során kapott csereingatlan szerzési időpontjának az eredeti ingatlan szerzési időpontját kell tekinteni.
(3) Az (1) bekezdés rendelkezésétől eltérően, az ingatlan tulajdonban (birtokban) tartásának időszakában a 2007. december 31-ét követően az ingatlanon létesített épített-ingatlan (épület, épületrész, építmény, építményrész) esetében - ideértve a megszerzéskor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan helyett létesített (újjáépített, leválasztott, megosztott) épített-ingatlan esetét is -, valamint a megszerzéskor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan helyiségei hasznos alapterületének hat négyzetmétert meghaladó növelése esetében a szerzést *
a) * az utolsó használatbavételi (fennmaradási) engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének időpontjával, a használatbavétel tudomásulvételének időpontjával, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának időpontjával
vagy a bevételnek a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés megszerzésére fordított összegével arányos megosztásával választható, hogy
b) * a földterület (telek), valamint az ingatlan tulajdonjogának megszerzésekor, illetőleg az említett időpont előtt meglévő épített-ingatlan bevétel-része tekintetében az (1)-(2) bekezdés szerinti szerzési időponttal és - esetenként külön-külön - a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés bevétel-része tekintetében az a) pont szerinti időponttal
kell azonosnak tekinteni. *
(4) * Az olyan, használatbavételi (fennmaradási) engedéllyel még nem rendelkező épített-ingatlan, illetőleg alapterület-bővítés esetében, amelynek létesítése az ingatlanra kiadott legutolsó használatbavételi (fennmaradási) engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének keltét, a használatbavétel tudomásulvételének időpontját, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának időpontját követően, illetőleg ettől függetlenül is a tulajdonban (birtokban) tartás időszakában történt, a (3) bekezdés rendelkezését az említett épített-ingatlan, alapterület-bővítés tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a hitelt érdemlően bizonyított tényleges használatbavétel évét vagy, ha a tényleges használatbavétel éve hitelt érdemlően nem állapítható meg, illetve nem történt meg, az átruházás évét kell a megszerzés évének tekinteni. * "
Véleményem szerint a megszerzés éve 2016. év.
Eltérően rendelkezik a törvény a földrendezés, a kisajátítás során megszerzett ingatlan értékesítésére, valamint a már meglévő tulajdonú ingatlanra történő ráépítés, bővítés esetén akár a használatbavételi engedélyt követően, akár előtte történt a további építés rajta.
Szerzés éve számít, nem a hónapok. Úgy is veheted, hogy ha decemberben szerezted, akkor nyertél szinte 1 évet a januárban történt szerzéshez képest. :)
Ha a szerzés éve 2016., akkor adómentessé 2021-ben válik. Teljesen mindegy, hogy 2021. melyik hónap, melyik napján adod el.
Ne vezesd felre
Leírtam lakóingatlan.
A
Használatba vételi utan van az épület feltüntetése így a kivett beépítetlen terület amit elad beepitette válik tehát lakoingatlanna.
Lakoingatlanra vonatkozik az 5 év.
Ha 2017ben lett az ingatlan lakóingatlan akkor 2017 a kezdődő év. Mert 2016 ban nem vehette még a lakóingatlant mert akkor még nem volt lakóingatlan az az ingatlan. Ami nincs azt nem szerezhette mert nincs.
"Ne vezesd felre
Leírtam lakóingatlan."
Az 5 év nem csak lakóingatlanra vonatkozik (már egy ideje), hanem minden ingatlanra.
Bemásoltam a törvényi hivatkozást, hogy mikor mit tekint szerzés évének. Véleményem szerint 2016. év, én ezt olvasom ki belőle. Ha Te nem, akkor jelöld meg azt a részt a törvényben, ami szerint nem. Köszönöm.
Kérünk szépen a kérdezőtől egy pontosítást, mielőtt mi válaszolók "hajba kapnánk" :)
Telket vett (nem lakóingatlan), és arra épített? Lakóparkban stb. lévő "lakást" vásárolt, ami még nem volt kész?
Adóhivatal:
"Földingatlanon felépített épület, épületrész megszerzésének időpontja:
- A földingatlan tulajdonjogának megszerzését követően 2007. december 31-éig felépített (újjáépített, leválasztott, megosztott) épület, továbbá bővítmény esetében a földterület, eredeti ingatlan tulajdonjogának megszerzésének időpontja.
- A 2007. december 31-ét követően az ingatlanon létesített épített (újjáépített, megosztott, leválasztott) ingatlan esetében a szerzés időpontja fő szabály szerint az utolsó használatbavételi engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének, a használatbavétel tudomásulvételének, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának (a továbbiakban: hivatalos használatbavétel) napja, Önnek azonban lehetősége van arra is, hogy az eredetileg meglévő ingatlan, valamint az utóbb épített ingatlan(ok), bővítmény(ek) szerzési időpontját külön-külön határozza meg. Ekkor a meglévő ingatlan szerzési időpontja az eredeti szerzés időpontja, az építmény(ek), bővítmény(ek) szerzési időpontja pedig az azok használatbavételi engedélyéről szóló határozat jogerőre emelkedésének, a használatbavétel tudomásulvételének, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának napja(i).
Ha az épített ingatlan, ingatlanrész értékesítésekor nem rendelkezik a hivatalos használatbevételt alátámasztó dokumentummal, akkor a hitelt érdemlően bizonyított tényleges használatbavétel évét, vagy ha az nem állapítható meg, akkor az átruházás évét kell a megszerzés évének tekinteni."
Lényegében ingatlant vettem ami egy hirdetésben szerepelt.
A szerződést 2016-ban kötöttük.
El is kezdödőtt az építkezés 2016-ban.
A tulajdon jog bejegyzés is 2016-os.
De 2017-ben készült el.
Nekem sem világos a helyzet, azért írtam be a kérdést.
Ha 2021-ben adom el, és jóhiszeműen azt gondolom, nem kell adóznom, akkor megbütet az adóhatóság? Vagy figyelnek erre és szólnak ha nem jó az adóbevallásom?
ha jóhiszemű hogy nem vallod be ?? hát megbüntet.. Pontosan úgy ha én jóhiszeműen átmegyek kocsival a zebrán mert szerintem még átérek, és elutük egy iskolás csoportot börtönbe kerülök..
leírtam, ez a harmadik hogy ismétlem magam.
Te nem lakást vettél, hanem egy lakás hirdetésre jelentkeztél.
2 szerződésed volt, egy telek vásárlás, és egy vállalkozói szerződés amiben a vállalkozó felépíti az ingatlant.. Ezt a két szerződést kötötted meg.. Ez alapján te telket vettél, és építettél rá egy ingatlant. Tudom, hogy nem így érzed, de akkoris ezt csináltad.
Jól mondom ugye ?
akkor amit más bemásolt:
" A 2007. december 31-ét követően az ingatlanon létesített épített (újjáépített, megosztott, leválasztott) ingatlan esetében a szerzés időpontja fő szabály szerint az utolsó használatbavételi engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének, a használatbavétel tudomásulvételének, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának (a továbbiakban: hivatalos használatbavétel) napja, "
ez alapján pontosan azt amit írtam, a használatba vételi napja, ez a nap amikor az ingatlan jogilag létezik .
Addig nem volt lakás.. ami nincs, az nem lehetett a tied.. leírtam.. Tehát akkortól a tied, amikortól létezik.
Ez alapján a használatba vételi engedély éve számodra a mérvadó..
Szerintem nem írom le többet, a dolog teljesen egyértelmű.
Így már egyet értek az előttem szólóval.
Viszont figyelembe vehető, amit már bemásoltam:
" Önnek azonban lehetősége van arra is, hogy az eredetileg meglévő ingatlan (amire építettek utólag), valamint az utóbb épített ingatlan(ok), bővítmény(ek) szerzési időpontját külön-külön határozza meg. Ekkor a meglévő ingatlan (amire építettek) szerzési időpontja az eredeti szerzés időpontja, az építmény(ek), bővítmény(ek) szerzési időpontja pedig az azok használatbavételi engedélyéről szóló határozat jogerőre emelkedésének, a használatbavétel tudomásulvételének, illetve az egyszerű bejelentés alapján épített épület esetében a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításának napja(i)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!