Nem katás egyéni vállalkozó hogy adózik?
Sajnos a tevékenységemhez nem igazán passzolna a kata, ezért érdeklődnék, hogy nem katásként mit kell leadóznom, ha EV vagyok (tudom, könyvelő, de előbb megkérdezném itt).
Mikor és hogy lehetek áfamentes? Nekem az jobban feküdne, mert csak magánszemélyeknek adok el (lehet, hogy itt még sok kritérium van)
Ha van mondjuk 1,5 millió forint bevételem, és abból 0,5 millió forint a hasznom, akkor mennyit és hogy kell adóznom? Mitől függ? Neten elég nagy káosz az, amit találok.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Csak egy saját példa:
Nekem mint nappalis egyetemista ev.-ként párom viszi az egyik üzletem , mint alkalmazott ( gyesről visszatérő 2 éven belüli foglalkoztatott).
Ez esetben teljes hülyeség lenne főállásban az ev.-m után fizetnem a járulékokat amikor ő utána igy bruttó 195.000-re fizetek nettó 170-et és havi 46.000 Ft ( ami egy katatol is kevesebb) járulékot 40 órában, én meg csak kivét és osztalék után adózok.
Kb azért is kérdeztem, hogy fő vagy másodállásról kérdez egyáltalán?
Ha meg 0-ra költségel mindent , akkor párhuzamosan a befektetett tárgyi és egyéb eszközökkel és azok aktivalt értékeivel vagy magánszemélyként kihasználható pozitív externáliákkal lehet többet ér el a vállalkozása és mint magánszemély is, mint egy adózott kivéttel vagy osztalékkal.
Ez esetben viszont akàr a 0 pénzforgalmi eredmény sem fog neki fizetendő szochot keletkeztetni.
Ahogy a kritikus is irta nem nagy eredmény... Làtszólag. Más kérdés, hogy a jövedelem sem feltétlen csak a vállalkozói kivéttel csapódhat le pl. a háztartási költségvetésbe, magasabb adók mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!