Lenne néhány megunt, használt holmim, amit internetes értékesítő oldalakon szeretném eladni, de nem tudom, hogy adózbni kell utána, azaz be kell- e jövedelemként vallani?
Telefonáltam a minap az Apech irodába, és azt a választ kaptam ha nem üzletszerű, akkor nem kell 200000FT-ig adózni. KÉrdem én, az aki elad, s haszonra tesz szert az nem üzletszerű, azaz minden eladás annak számít, vagy ez nem ?
Erre azt válaszolta az úr, hogy ön tudja hogy üzletszerűen ad e el!??
Főként könyvelők , vagy adózásban jártas emberek segítségét kérném!
Köszönöem előre is válaszod!
Ami azt a 200ezer forintot illeti, az valójában 800ezer.
Mert a törvény azt mondja, hogy olyan árucikkeknél, ahol nem állapítható meg a beszerzési érték, ott egy fiktív, vélelmezett adókulcsot kell alkalmazni. Tehát a negyede adóköteles a haszonnak. Ez 800ezres forgalom esetén ugye 200ezer. Viszont a törvény azt is mondja, hogy ha az adóalap a 200ezret nem haladja meg (magánszemélyként, vagyis nem üzletszerűen), az után nem kell adózni.
Magyarán, ha a 800ezret nem éred el (és nincs semmi céged, vállalkozásod, meg semmid, csak szimpla magánszemély vagy, akkor nem kell ezzel foglalkozni.
Viszont: nem 800ezer vaterán, 800ezer teszveszen, és a többi, hanem mind összesen egy évben. Kár ezzel trükközni, mert mindegyik lejelent az APEH felé, szóval tudni fogják.
az utolsónak igaza van, csak
800 ezer a BEVÉTEL
aminek a 200ezer a feltételezett HASZNA - vagyis a JÖVEDELEM
ennek 50 ezer az ADÓJA, amit nem kell megfizetni
Igen, de ha nem vateráról meg hasonlókról szerzed be az alapanyagot, hanem mondjuk a sarki turkálóból, amit aztán vaterán többért adsz el, mint amennyiért vetted, az soha a büdös életben nem fog kiderülni, mert minden további nélkül mondhatod azt, hogy ezt te nem vetted sehonnan, hanem a rokonod/nagynénid/édesanyád adta neked.
És mivel nincs nyoma sehol az ellenkezőjének, így kötelesek valónak elfogadni ezt a nyilatkozatodat.
Hálás köszönet mindnkinek a részletes, és teljes válaszokért!
Mezőgazdasági őstermelő vagyok, akkor is igazak rá ezek???
Az, hogy mezőgazdasági őstermelő vagy, nem befolyásolja ezt.
Ha eladod a használt cuccaidat (ruhák, bútorok, lakberendezési tárgyak ...), akkor az ingó értékesítés, és külön adózó jövedelem. Feltéve persze, ha nem üzletszerűen foglalkozol vele.
Ez akkor is így van, ha mg-őstermelő vagy, vagy egyéni vállalkozó fodrász, de még akkor is, ha egyéni vállalkozás keretén belül ruhásboltot, turkálót működtetsz. Akkor az ott eladott ruhák a vállalkozásod bevételét növelik, de a saját megunt/kinőtt ruháidat eladhatod magánszemélyként ingó értékesítés címén.
Ha aukciós oldalakon keresztül adod el a cuccaidat (ahol nyomon lehet követni, hogy mennyit adtál el), jó ha vezeted magadnak, hogy mennyi bevételed keletkezett, hogy egy esetleges adóhatósági ellenőrzéskor meg tudd mutatni, hogy nem érted el az adózási határt, azért nem adóztál. (adóellenőrzést más miatt is kaphatsz, nemcsak az ilyen adás-vételek miatt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!