Tavaly megváltozott a lakcímem, és a NAV-nál nem jelentettem be. Kaphatok büntetést?
18 évesen elköltöztem otthonról, megváltozott a lakcímem.
Fiatal vagyok és nem tudok semmit a világról, azt hittem, hogy elég a kormányablakon keresztül bejelenteni és azzal minden rendben.
A bankban voltam még bent ezen kívül.
Viszont most tudtam meg, hogy a Nav-ba is be kellett volna szólni, sőt az OEP-hoz is a TAJ kártya miatt.
Tudom, jókor jut eszembe. Mire számítsak, ha bemegyek elintézni? :(
A zökkenőmentes költözködéshez hozzátartozik az is, hogy minden hivatalos szervet és számodra fontos magánszemélyt értesíts új lakcímedről. S bár valószínűleg nem felejted el, hogy szólj a rokonaidnak, és bejelentsd a változást a közmű szolgáltatóknál, még mindig számtalan helyen kell vagy ajánlott bejelenteni új lakcímedet. Ezeket gyűjtöttük most össze.
Család és barátok
Ők azok, akiket valószínűleg már előre értesítettél a változásról, különösen, ha számítottál a segítségükre a költözésnél. Azért nem árt végiggondolni, hogy mindenkinek szóltál-e, nehogy sértődés legyen a vége.
Hivatalos szervek
Hivatalos szerveknél 3 napod van arra, hogy bejelentsd a változást, ezért ezt érdemes először intézni. Kezdd rögtön a kormányablaknál, ahol kézhez kapod az új lakcímkártyádat, ezután a NAV-nál és az OEP-nél már nem kell bejelentened a változást, erről a kormányablak hivatalból értesíti őket.
Ha azonban bármilyen szociális ellátásban, például GYED-ben, GYES-ben vagy nyugdíjban részesülsz, akkor azt a folyósító szerv, a MÁK vagy az ONYF felé is be kell jelentened 15 napon belül.
Ha pedig már a kormányablaknál jársz, és autód is van, egyből érdemes az autó forgalmiját is lecseréltetni, a lakcímváltozás miatt.
Akkor az adóazonosító miatt szólnom kellene.
Múltkor munkahelyen kaptam egy papírt, amin a régi lakcímem szerepelt.
Kérdeztem is a főnököm, miért nem írták még mindig át, holott szóltam a lakhelyváltozáskor, de mondta, hogy nekik ehhez nincs közük, ez NAV-os ügyintézéshez kell majd később. Innen lett gyanús a dolog, majd kaptam a felvilágosítást kollegáktól, hogy elfelejtettem valamit :O
Szerinted az adóazonosító hova tartozik?
"ezután a NAV-nál és az OEP-nél már nem kell bejelentened a változást, erről a kormányablak hivatalból értesíti őket."
A NAV az országos lakcímnyilvántartóból veszi az adatokat, tehát külön nem kell bejelentened.
Ha nem akarnád, akkor is tudnák, hogy mikor és hova jelentkeztél be akár (állandó) címmel, akár tartózkodási hellyel.
Tehát elég a kormányablakon keresztül bejelentened a változást ahhoz, hogy a közigazgatás része lerendezett legyen.
A bank nem a közigazgatás része, ott persze külön jelezni kell a változást.
Köszönöm a válaszokat.
De akkor még mindig nem értem, miért a régi címem volt rajta múltkor azon a papíron.
Na mindegy.
OEP-ral is hasonló a helyzet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!