Kezdőoldal » Utazás » Szállások » Sosem voltam még hotelbe, mit...

Sosem voltam még hotelbe, mit kell tudni, ha oda megyek?

Figyelt kérdés

Ne kövezzetek meg, én inkább kemping párti vagyok, de idén egy hotelbe fogok menni. Mit kell tudni? Pl minden nap jön egy szobalány és beveti az ágyat, étkezés az árba van meg ilyenek?

Tényleg teljesen tájékozatlan vagyok. Bármi segítség.

2020. máj. 20. 11:09
 1/10 anonim ***** válasza:
18%
Az ágyat te veted be magadnak. Azt te választod ki, hogy benne van-e az étkezés az árban.
2020. máj. 20. 11:20
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

NAgyban függ attól, hogy milyen hotel..

Pl. olyan olcsóbb szállodában, nyaralós egyhét alatt max. 2x jön takarítónő.

Egy luxusszállóban pedig minden nap, kicserélik a törölközőt, az ágyneműt, bevetik az ágyat, bekészítenek mindenfélét a minibárba, stb. stb.

És a kettő között mindenféle átmenet lehetséges.

Kaja csak akkor van, ha teljes panziót rendelsz meg. Általában a szobaárakk csak reggelit tartalmaznak (de lehet reggeli nélkül is kérni), ezen túlmenően lehet félpanziót rendelni (reggeli+vacsora), vagy az előbb említett teljes ellátást. Az árak ennek megfelelően változnak.

2020. máj. 20. 12:43
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nézelődj booking.com-on meg hasonló szállásos oldalakon. Ha megvan a kiszemelt helyszín, szálloda, akkor pedig hívd fel őket, és kérd meg, hogy mondják el, milyen lehetőségek vannak, mit kell tudni, mert sosem voltál ilyen helyen. Örömmel fognak segíteni, hiszen ezért vannak.

Egyébként olyasmi, amit te is leírtál, meg ami a 2-es is elmondott.

Amikor én először voltam 4 csillagos wellness szállodában, reggeli után gondoltam lemegyek a medencékhez, és akartam vinni pénzt, hogy majd tudjak inni a lenti bárban valami piát. Aztán rájöttem, hogy ez hülyeség, mert fizetni a végén kell, kijelentkezésnél. Nekem ez volt olyan, amire elsőre nem gondoltam, pedig hát egyértelmű lehetett volna.

A menetrend valahogy így zajlik.

1. Lefoglalod a kinézett szállást. Ez történhet a szálloda weboldalán, e-mailben, vagy szolgáltatón keresztül (pl. booking.com). Ilyenkor meg kell adni, hogy mettől meddig szeretnél ott lenni, milyen típusú szobát szeretnél, kérsz-e reggelit, van-e egyéb kívánságod (szállodától függően). Szobát tekintve általában többféle kategória van, ezek méretben, felszereltségben, és tájolásban térnek el leginkább. A legolcsóbb szobák kisebbek, egyszerűbb ágyakkal, kisebb fürdőszobával, kevésbé jó panorámával (pl. a Balatonnál van, de nem a tóra néz, hanem a más irányba, amerre kevésbé érdekes a kilátás). A drágább szobák nagyobbak, esetleg fürdőkáddal, nagyobb fürdőszobával, saját terasszal, amit én szeretek, jó kiülni oda pl. borozni, ha nyugalomra vágysz.

A foglalásnál általában megkérdezik, hogy mikor érkezel. Ez sokszor mindegy is, de általában 14 órától lehet elfoglalni a szobát. Ez azért van, mert elhagyni meg az utolsó nap, 10-11 óra körül kell. A kettő közötti időpontban készítik fel neked a szobát. Ha úgy van, hogy későn érnél oda, az esti órákban, ezt érdemes jelezni. Van olyan hely (az olcsóbbak), ahol nincs 24 órás recepció, akkor ki kell találniuk valamit arra, hogy gond nélkül elfoglalhasd a szobát. De erről tájékoztatnak, csak te is tájékoztasd a szállást az elképzeléseidről.

2. Megérkezés. Ha autóval vagy, és nem egyértelmű, akkor csak állj meg az utcán, menj be, és a recepción, ahol már várnak téged, kérdezd meg, hogy hol tudsz parkolni. De ez általában egyértelmű, legtöbbször belső parkoló van valahol. Oda kapásból beállhatsz. Aztán odamész a recepcióhoz, mondod, hogy ki vagy, és hogy foglaltál szállást. Megnézi a bájos kisasszony a rendszerben, majd 5-6 másodperc múlva felnéz a monitor mögül, rád mosolyog, és közli, hogy vagy ő, vagy egy kollégája fog majd segíteni. Adnak egy papírt, amit ki kell tölteni: név, cím, személyigazolvány szám, ha autóval vagy, akkor annak a rendszáma. Meg egy aláírás. Amint ez megvan, már kísérnek a szobádhoz, miközben elmondják az általános tudnivalókat, hogy mikortól meddig lesz reggeli és hol. Hogy hol és meddig tudsz vacsorázni. Ha a helynek van valami külön program szolgáltatása (pl. borkóstoló), akkor ott tudsz is egyből regisztrálni a programra, és elmondják az azzal kapcsolatos tudnivalókat. Ha van wellness, azt is megmutatják, elmondanak mindent. A szobába érve van, hogy megmutatnak még pár dolgot, kártyás ajtónyitás, klíma használat, stb.

3. Ha már ott vagy, csak élvezned kell a hely szolgáltatásait. A szobaszámodat fogják kérni mindig, amikor fogyasztasz az ottani étteremben, vagy igénybe veszel pl. masszázs szolgáltatást, elmész a borkóstolóra, vagy hasonló. Tehát akkor nem kell fizetned, hanem csak aláírnod egy blokkot a fogyasztásodról. Az összes fogyasztásodat a kijelentkezéskor kell kifizetned.

4. Az utolsó reggel. :( Általában 10 óráig kell elhagyni a szállást, ezt elmondják pontosan. Esetleg lehet kérni felárért késői kicsekkolást, ami azt jelenti, hogy tovább maradhatsz. De nem illik késni ezzel, mert csúnyán nézhetnek majd rád. Ha összepakoltad a cuccod, lemész a csomagokkal a recepcióra, és jelzed, hogy szeretnél kijelentkezni. Ha nagy forgalmú helyen vagy, akkor lehet, hogy torlódás alakul ki, amikor sokan egyszerre akarnak menni. Ha ezt elkerülnéd, ne az utolsó percekben akard elhagyni a szállást. De nem tart sokáig a folyamat. Leadod a szobakulcsot, manapság inkább nyitókártyát. Mosolyogva megkérdezik, hogy jól érezted-e magad, megfelelő volt-e minden. Van, hogy nem kérdeznek rá, hogy a minibárból fogyasztottál-e. Ha olyan a hely, hogy feltöltik minden nap, azt valószínűleg regisztrálják, de azt nem fogják megnézni, hogy 10 perccel előtte még megittad-e a hűtőből a Cappy narancslevet. Ilyenkor ezt illik elmondani, hogy milyen fogyasztásod volt a szobád minibárjából. Biztos, hogy sok paraszt annak örül, ha ezzel spórol 300 forintot, de jó néven veszik. Azt hiszem, olyan is volt, hogy megköszönték, és nem számolták fel mégsem.

Aztán összesítik a fogyasztást, lehet, hogy odaadják neked is, hogy nézd át, és ha minden oké, akkor mehet a fizetés.

Köszönjük szépen, reméljük, viszont láthatjuk még szállodánkban. Egy jó helyen jó élményeid lesznek. Érdemes nem spórolni ezen.

2020. máj. 20. 13:45
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az előző válaszolók szépen összefoglalták a tudnivalókat.

Annyit még talán, ami elsőre lehet, hogy nem egyértelmű, hogy a szobaajtót nyitó kártyát általában az ajtó mellett a falon lévő dobozkába kell benyomni, így helyezed áram alá a lámpákat, a tévét.

[link]

2020. máj. 20. 14:14
 5/10 anonim ***** válasza:
80%
#4 igen, ez nekem is okozott anno fejtörést, hogy miért nincs áram. Van, amikor elfelejtik elmondani. Elsőre biztosan mindenkinek idegen egy kicsit ez az egész, de a normálisabb helyeken nagyon segítőkészek szoktak lenni, hiszen az az érdekük, hogy visszamenjél, meg ajánld majd másoknak is. Aztán nyilván mellé is lehet trafálni egy jó helyen is. Például egy baromi színvonalas borhotelben nem számítottam rá, hogy lakodalmat fognak tartani, ami miatt nem sokat tudtam aludni éjszaka...
2020. máj. 20. 15:16
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Abba a dobozba amúgy bármilyen kártya vagy összehajtogatott papírlap jó, mert az csak egy kapcsoló. :D Legalábbis ahol én voltam egyszer. Gondolom azért van, hogy ne veszítsd el a kártyádat, mielőtt kiindulsz, vedd ki és azzal kapcsolódik le a villany.
2020. máj. 21. 00:02
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

6: én mindig egy névjegykártyámat teszem bele, ha ottmarad, hát nem történt semmi... :-D

Nyaraláskor azért is jó ez a megoldás, mert ha nagyon meleg van, és elmész egész napra, akkor a klíma se műxik, amíg nincs benne a kulcskártya...

2020. máj. 21. 10:11
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nahát, ezzel most újat mondtatok, hogy abba bármilyen kártya jó. Legközelebb kipróbálom :)
2020. máj. 21. 12:30
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönön szépen a segítőkész válaszaitokat!
2020. máj. 22. 15:36
 10/10 anonim ***** válasza:
Szívesen. Egyébként milyen jellegű hotelbe mész?
2020. máj. 22. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!