Székesfehérvárott látványosságok, közlekedés, kajálás?
Ázsiai lány ismerőssel mennék, eddig egyszer voltam ott bírósági ügy miatt vasútállomásról akkor is gyalog.
A központon és a Bory-váron kívül van valami érdekesség?
Esetleg valami kajálda ami megejthető túra alatt és nem egy meki (vega cucc kéne).
Közlekedésre helyben gondolom van sűrűn busz. Taxit felejtsem el mióta nincs Uber.
Szerdán megyünk.
Ha egy napra mész, a belváros és a Bory-vár bőven elég. Azon kívül még ott van a Sóstói Tanösvény, Pentelei-parkerdő, Öreghegy városrészben a Bory-váron kívül a Bánya-tó, Millenniumi emlékmű, Szent Donát-kápolna, a Csúcsos-hegyen az Aranybulla-emlékmű. Ezek inkább kirándulós helyek.
De szép még a Palotai úti kálvária, a Királykút, a Rác utcai skanzen.
Kajálda rengeteg van a belvárosban, pizza pl. a Mentában nagyon jó (romkertnél a terasztető étterem).
Vonattal mentek? Mert ha igen, onnan a belvárosba a 36, 37, 38-as busz visz be (meg még néhány másik is, de ezek a legegyszerűbbek), a Bory-várhoz meg az állomásról a 31-es és a 32-es visz ki (a 32-es rak le a legközelebb). A belváros és a Bory-vár között a 26-os és a 26A az összeköttetés (26A a 32-es megállójában, 26 a 31-esében).
A buszpályaudvaron a pénztárban tudtok elővételben jegyet venni, bár nem sokkal olcsóbb, buszon váltva 310, elővételben 280. De a vasútállomáson is lehet venni helyi jegyet, a főbejáraton kifelé balra, az oszlopsor alatt.
Szerintem a Bory-várral lehet számolni 2 órát simán, plusz ugye az utazás. Érdemes előbb kimenni a Piac térre (buszállomás), mert sok helyi megálló van (4), fejből most én sem tudom, melyikről indul a 26-os és a 26A (a buszállomás felőli oldal lesz a jó nektek). Visszafelé lehet jönni a 32-essel is, az a Fehérvár Áruháznál (Skála) lerak, ami 2-3 perc séta a romkerttől, tehát az óváros határától.
Az indulásokkal vigyázzatok, egyesek beszopják, mert nem számolják rá a perceket az adott megállóhoz, mivel az indulási idő mindig a kiindulási állomásról való indulást (jaj, de ronda mondat lett) mutatja.
A belvárosban mindenképp nézzétek meg az órajátékot, a Kati néni-szobrot, a székesegyházat, a romkertet, a Szent István teret, a Fő utcát, a főtéren az Országalmánál Mujkót (a levegőből lóg a szobor). Ha érdekelnek a templomok belülről, a székesegyház, a Fő utcán a ciszter templom, a főtéren a Szent Imre-templom, a Szent István téren a kármelita templom kötelező.
Az órajáték délelőtt 10 órától 2 óránként zenél és most már talán tavasz révén az alakok is körbe járnak.
Romkert kapuján kifelé a Skála felé balra van egy nagyon szép park, ott látszik a régi városfal, onnan fel lehet menni kisutcákon a Fő utcára is.
Fő utca végén érdemes átmenni a Zichy ligetbe is a zenepavilonhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!